Hlavní obsah
Názory a úvahy

Velký odborářský výprask

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Měla to být největší stávka za posledních 30 let, symbolicky konaná v den výročí generální stávky z 27. listopadu 1989. Jenomže protestu chyběla myšlenka, obsah i cíl, pročež ve finále vyzněl směšně.

Článek

Kdy jindy by měli mít odboráři lepší klima k dosažení svých požadavků než dnes, kdy stále ještě vnímáme doznívající energetickou krizi, vysokou inflaci a ekonomika klesá? Jenomže i přes relativně masivní zapojení škol a některých podniků protestu chyběla jakákoliv nosná myšlenka, jednotící prvek nebo cíl, který by odbory svým protestem chtěly dosáhnout.

Měla být tou nosnou myšlenkou bída a chudoba? No, pokud se snažíte mobilizovat lékaře, učitele nebo zaměstnance Škody auto, o jejichž platech si může většina dělnických profesí v Česku nechat jen zdát, nedává to příliš smysl.

Měl být tou nosnou myšlenkou plat kuchařek ve školních jídelnách? Narazíme na detail, že za jejich obědy platí učitelé s nadprůměrnou mzdou nižší desítky korun.

Měla být tou nosnou myšlenkou kvalita vzdělání? No, to je těžké, když se na pódiu mezi řečníky objevují usvědčení lháři a dezinformátoři.

Vláda se v tomto roce dopustila dvou závažných, a především zbytečných chyb. Ministr Jurečka poslal novelu zákoníku práce s navýšením dobrovolných přesčasů, což spustilo hněv lékařů. Ministr Bek zase rozeslal školám požadavek na až 15% snížení tzv. PHmaxu, což vyvolalo hněv učitelů. Obě tyto rozbušky spojuje fakt, že to po dotyčných vlastně nikdo nepožadoval a jednalo se o věci popírající reálný vývoj v obou těchto sektorech.

V případě PHmaxu, rozumějme počtu odučených hodin, by takový krok anuloval vývoj školství v posledních letech, aniž by byly vyhodnoceny přínosy s tím spojených nových metod jako projektová výuka. Ve většině dobře řízených zdravotnických zařízení také trendově ubývá odsloužených přesčasů díky stabilizaci lidských zdrojů a optimalizaci sítě.

Odbory nedokázaly tyto přešlapy pojmenovat a využít. Nedokázaly ani nalézt spojující témata pro více zaměstnanců, což mohly být třeba benefity. Nedokázaly srozumitelně definovat jediný požadavek, který by byl s vládou diskutovatelný a prosaditelný. Sotva naplněné Malostranské náměstí pak bylo smutnou přehlídkou bizáru, jehož poselství marně hledáme i několik dní poté.

Pro odbory byla demonstrace hořkým umíráčkem, prokazujícím, že se již nedovedou postavit do role subjektu legitimně zastupujícího zájmy zaměstnanců, od (ne)vyznění protestu se dokonce distancovala významná část učitelů.

Naopak vláda Petra Fialy se významně přiblížila obhajobě svého mandátu. Nemá proti sobě žádného silného soupeře, který by nabízel reálnou alternativu k vládním krokům. Odbory si zabrblaly, že jsou nespokojené, ale nic víc. Lídr opozice Andrej Babiš vyzývá vládu k demisi tak nějak z povinnosti, vědom si toho, že proti němu vytáhla zaplněná Letná s více než 300 tisíci demonstrantů v době hospodářské konjuktury.

Přitom se již pozitivně projevují vládní opatření, zejména ve zlepšeném ratingu agentury Moodys, což reálně zlevní dluhovou službu a je pozitivním signálem pro investory. Inflace odezní, ekonomika se v příštím roce vrátí k růstu a růst budou i reálné příjmy domácností. Odbory už žádnou novou příležitost k prokázání své užitečnosti nedostanou. Měl-li Josef Středula jakékoliv politické ambice, pak je promrháním potenciálu pondělního protestu definitivně zahubil.

------------------------

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz