Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč je pro Česko lepší zůstat v Evropské unii: Ekonomika, politika a společnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

V poslední době se v české politické scéně objevují silné hlasy volající po vystoupení z Evropské unie.

Článek

Strany jako SPD a PRO se nebojí zpochybňovat členství Česka v EU, a dokonce hovoří o možnosti vystoupení. Avšak jaké by to mělo dopady na naši zemi, pokud bychom z Evropské unie skutečně vystoupili, nebo do ní dokonce nikdy nevstoupili? A proč je pro nás výhodnější setrvat v Unii?

Především bychom si měli uvědomit, že členství v Evropské unii přináší řadu výhod. Jednou z nich je přístup na jednotný evropský trh, který umožňuje volný pohyb zboží, služeb, kapitálu a pracovních sil. Pro Českou republiku, jejíž ekonomika je silně exportně orientovaná, je toto naprosto klíčové. Bez bariér a cla značně usnadňuje obchodování s ostatními členskými zeměmi, což podporuje ekonomický růst a vytváří pracovní místa.

Dále bychom neměli opomíjet přímý přístup k evropským fondům, které nám umožňují čerpat finanční prostředky na rozvoj infrastruktury, školství, výzkumu a mnoha dalších oblastí. Díky evropským dotacím se nám podařilo zrealizovat mnoho projektů, které bychom si sami nejspíše nemohli dovolit, a které výrazně přispěly k modernizaci naší země.

Pokud bychom se podívali na potenciální dopady vystoupení z Evropské unie, mohli bychom očekávat značné ekonomické problémy. Nejenže bychom přišli o přístup na jednotný trh, ale také bychom ztratili možnost čerpat evropské fondy. V důsledku toho by se zpomalil ekonomický růst, což by se projevilo ve zvýšení nezaměstnanosti a nižší životní úrovni obyvatel.

Navíc, pokud bychom nikdy nevstoupili do Evropské unie, naše země by si musela projít mnohem složitějším procesem transformace po pádu komunismu. Bez podpory a zkušeností evropských partnerů bychom čelili větším výzvám při budování demokratických institucí, právního státu a tržního hospodářství. Představme si, jak by mohla vypadat naše ekonomika, kdyby se nám nepodařilo včas začlenit do evropských struktur. Pravděpodobně bychom zůstali na periferii kontinentu, s menší konkurenceschopností a nižší životní úrovní.

Setrvání v Evropské unii nám také přináší výhody na mezinárodní scéně. Jako součást silného a jednotného společenství máme větší váhu při vyjednávání se světovými mocnostmi, jako jsou USA, Rusko nebo Čína. V případě vystoupení z Unie bychom se stali politicky i ekonomicky zranitelnějšími a mohli bychom se stát snadnějším terčem zájmů těchto mocností.

Samozřejmě, členství v EU není bez problémů. Musíme se podřizovat některým unijním zákonům a regulacím, což může být občas nepříjemné. Avšak i přes tyto nevýhody celkově převažují výhody, které nám členství přináší. Setrvání v Evropské unii nám umožňuje pokračovat v ekonomickém růstu, zlepšovat životní úroveň našich občanů a posilovat naši pozici na mezinárodní scéně.

V současné situaci je tedy pro Českou republiku mnohem výhodnější setrvat v Evropské unii. Vystoupení z Unie by přineslo řadu negativních důsledků, které by mohly způsobit ekonomickou stagnaci a oslabení naší mezinárodní pozice. Namísto toho bychom se měli zaměřit na to, jak v rámci EU prosazovat naše zájmy a jak efektivně využívat příležitosti, které nám členství nabízí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz