Hlavní obsah
Internet a technologie

Neválí se vám doma nějaké bitcoiny?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Bývaly doby, kdy bitcoin znalo jenom pár nadšenců a jeho cena byla mizivá. Z té doby se i vám doma může válet nějaká flashka s milióny.

Článek

Opravdu bývaly doby, možná ptáci měli ještě zuby, ale bitcoinů se tehdy dalo vygenerovat deset za večer a za 10 000 BTC se potom dala koupit pizza. Ale ty doby už jsou pryč, nicméně se doposud leckomu může doma povalovat flashka nebo jiné paměťové médium velice pozoruhodné ceny.

Jako třeba v Německu narozený, v San Francisku žijící, programátor Thomas Smith. Ten v roce 2011 udělal pro YouTube video „Co je to Bitcoin“ a jako odměnu dostal právě 7002 BTC. V té době to bylo pár dolarů a k tomu se poměrně obtížně daly bitcoiny zpeněžit, tudíž se mu nelze divit, že si to nahrál na flashku a zapomněl na to. Byl ale pečlivý, udělal si hned tři různé verze. postupem času je ale smazal a bitoiny má tak na jediné flashce a zrovna je to to typ IronKey. Tyhle paměti vyrábí Kingston a splňují úroveň zabezpečení FIPS-140-2 Level 3. Tedy nejenom to, že na rozdíl od běžné flash paměti vám zde data vydrží opravdu desetiletí, ale také že když se desetkrát spletete při zadání hesla, o data přijdete. Konec konců, na vývoji se podílelo Ministerstvo vnitřní bezpečnosti USA a paměti jsou určené pro přenos opravdu citlivých dokumentů.

Ale zpět k Thomasovi. Po čase, když cena bitcoinu prudce nastoupala, podle dnešního kurzu je to přes 5,5 miliardy korun, tak po čase začal Thomas dumat, jak by se ke svým bitcoinům dostal. Zálohy nebyly a papír s heslem pro IronKey též odnesl čas. Měl deset pokusů, vzal si na to víkend a zkoušel to. Když to nevyšlo ani na po osmé, raději toho nechal a obrátil se na odborníky.

Tedy na hackery, protože nikdo jiný se k podobným datům nemůže dostat. Na hodné hackery, na „bílé klobouky“ jako je třeba skupina Unciphered. Ti se konkrétně zaměřili přímo na paměťová média IronKey z roku 2011. Na burzách a bleších trzích jich nakoupili celou řadu a podrobili je důslednému de-inženýringu. Rozmontování nestačilo, prováděli i počítačovou tomografii a podobné legrace. Vyrobili si dokonce 3D model média na submilimetrové úrovni. Nakonec došli k názoru, že Kingston ve svém výrobku nemá žádná „zadní vrátka“, kterými by to šlo jednoduše.

Ale našli tam malá vrátka, kterými to jde složitě. V podstatě dokážou obejít limit deseti nesprávných zadání hesla a můžou tak zkoušet prolomit heslo hrubou silou. Když tedy za sebou měli pár úspěchů s cvičnými IronKey flashkami, oslovili Thomase s nabídkou, která se neodmítá. Jenomže Thomas je odmítl, protože se už dříve domluvl s jinými hackery a chce jim nechat čas na práci. No, uvidíme, je možné, že si Unciphered tým nakonec někdo přece jenom najme. Thomas není jediný, komu se doma válí paměťové médium nedozírné ceny, ke kterému nemá heslo. A právě na podobné případy se odborníci z Unciphered specializují. Takže pokud máte doma bitcoinovou peněžeku a nemáte heslo, nezoufejte a zkuste jim napsat. Vždyť podle odhadů je okolo podobných bitcoinů za stovky miliard dolarů.

Pokud si chcete přečíst více o lámání hesel, doporučuji tento článek na Wired.com

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám