Hlavní obsah
Lidé a společnost

Karel III. byl nejen osvícenecký kolega Marie Terezie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: MaSe

Když u nás vládla Marie Terezie, tak říši, nad kterou kdysi nezapadalo Slunce, řídil její vrstevník Karel III.

Článek

Karel se narodil 20. ledna 1716 v Madridu jako pátý syn prvního španělského bourbonského krále Filipa V. Jeho matkou byla Filipova druhá manželka Alžběta Parmská. Šlo o velmi silnou ženu. Často se říkalo, že král vládne Španělsku a královna králi.

Alžběta byla ale hlavně dědičkou Parmy, což Karlovi umožnilo usadit se v Itálii a posléze získat sicilské a neapolské království. Se španělským trůnem nemohl zpočátku vůbec počítat, protože měl starší bratry. Jenomže Ludvík I. zemřel bez potomků na neštovice v sedmnácti letech po pouhých sedmi měsících vlády a Ferdinand VI. neunesl smrt své manželky po téměř třicetiletém manželství. Rovněž nezanechal potomky.

Tak se tedy Karel mohl v roce 1759 přesunout z Neapole do Madridu. Jeho vláda je hodnocena pozitivně, nastala modernizace Španělska. Jeho reformy daly základ politickému a ekonomickému liberalismu v 19. století. Karel III. se postaral i o rozvoj Madridu. Založil například muzeum přírodních věd, ze kterého se později stala portrétní galerie muzea Prado. Politicky po roce 1760 začal podporovat Francii a zatáhl zemi do sedmileté války.

Rok 1760 byl pro něho těžký i z osobního hlediska. Tehdy nastala, jak sám řekl, jediná nepříjemná chvíle v jeho manželství. Jeho žena Marie Amálie Saská zemřela ve věku třiceti šesti let. Porodila mu třináct dětí, z toho sedm dcer a šest synů. Karel III. se jejich prostřednictvím sblížil s rakouskou Marií Terezií. Jeho dcera Marie Ludovika se stala ženou Leopolda II. Syn Ferdinand, který po něm vládl v Neapoli, se oženil s dcerou Marie Terezie Marií Karolínou. Zapomenout nesmíme ani na jeho neteř a synovce Isabelu a Ferdinanda Parmské, kteří rovněž mohli nazývat Marií Terezií svoji tchyní.

Karel III., vládnoucí v duchu osvíceneckého absolutismu, zemřel 14. prosince 1788.

Zdroj: Pilar Ramos Vicent - Kings & Queens of Spain

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám