Hlavní obsah
Sport

11 tisíc stromků – taková je bilance orientačních běžců v roce 2022

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jakub Trsek

Ne nadarmo se orientačnímu běhu přezdívá zelený sport. Nepotřebuje stavět haly nebo vytápěné stadiony, vystačí si s tím, co mu dává příroda — malebným lesním prostředím.

Článek

A právě závislost na přírodních lokalitách motivuje orientační běžce ke starostlivosti o naší přírodu a krajinu, ve které chtějí i v budoucnu sportovat. V roce 2022 vysadili přes 11 tisíc stromků.

Podobně jako v minulých letech i letos se napříč Českem rozhodly kluby orientačních běžců pomoci lesům a ve spolupráci s vlastníky či správci pozemků uspořádali různé lesní brigády. Zúčastnilo se přes 400 zájemců, kteří se zapojili do nejrůznějších činností — čištění pasek po polomech nebo kůrovcové těžbě, úklidu odpadu, bourání starých oplocenek a samozřejmě také sázení nových stromků, především na nových pasekách. Vysazeno jich bylo přes 11 tisíc kusů — nejvíce bylo dubů, buků a jedlí. „Během roku většinou děláváme lesních brigád několik, sázíme stromky, stavíme nové a likvidujeme staré oplocenky,“ přibližuje Kamil Pipek z orientačního klubu z Pardubic a doplňuje, že díky spolupráci s vlastníky vlastníků a správců mají bezproblémový přístup do lesa na závody i tréninky.

Čeští orienťáci českou přírodu a krajinu podporují dlouhodobě — např. iniciativa Čistoles se již čtvrtým rokem zaměřuje nejen na úklid odpadu, který do lesa nepatří. Do pomoci lesům se zapojují děti, orientační běžci v důchodovém věku a také reprezentanti. Medailistka ze Světových her Tereza Janošíková při cestování mnohdy raději nahradí leteckou dopravu pozemní variantou a udržitelnost je jí velmi blízká: „Snažím se žít v ekologickém duchu, jak jen to v rámci mého stávajícího životního stylu jde. Při zakopnutí o odpadek v přírodě ho automaticky sbírám.“ V srpnu 2023 opět zavítá do Česká Světový pohár v orientačním běhu a pořadatelé mají v plánu přírodě dále pomáhat, tentokrát ovšem v oblasti udržitelnosti a šetrnosti orientačních závodů. Máme se na co těšit!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám