Hlavní obsah
Názory a úvahy

Potrefená husa kejhá nejvíc aneb pozdní nářky Petra Nečase

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Deml, ČTK - se svolením společnosti Profimedia

Zasmušilé výrazy jsou pro manžele Nečasovi příznačné nejen při soudních jednáních, ale i při sledování nového seriálu Sedm schodů k moci.

Televize Prima může být navýsost pokojena. Bývalý premiér Petr Nečas se pomocí svého právníka postaral o nejlepší a bezplatnou reklamu pro seriál Sedm schodů k moci.

Článek

Staročeské rčení: „Potrefená husa kejhá nejvíc“ bylo aktuálně naplněno prostřednictvím bývalého premiéra Petra Nečase (ODS). Jeho nadějná kariéra je však již několik let zcela nenávratně ukončena. Začala v roce 1991, když jako bývalý člen SSM (svazák) vstoupil do ODS. Podrobnosti o kariéře Petra Nečase a jejím hořkém konci, kdy se v květnu 2023 stal prvním pravomocně odsouzeným českým premiérem v trestní kauze, lze získat např. na Seznamu. Tak pouze jeden moment z jeho kariéry, který není obsažen ve zveřejněných informacích. Někdy v polovině 90. let minulého století tehdejší český premiér Václav Klaus, žoviálně zvaný mládeží ODS taťka, zcela vážně zvažoval, že Petra Nečase jmenuje ministrem vnitra. Vidina slibné kariéry mladého Nečase natolik rozpálila, že tenkrát prohlásil, že nastartuje svojí vrcholnou politickou kariéru.

Slibná politická kariéra Petra Nečase však netrvala dlouho a je definitivně uzavřena

I když za taťky Klause k jeho jmenování do vlády ještě nedošlo, dočkal se nastartování své vrcholné politické kariéry v roce 2006 v rámci první vlády Mirka Topolánka. Následně to však Petru Nečasovi již jako českému premiérovi zásadním způsobem nepovedlo. Poprvé, když jako premiér dal přednost Janě Nagyové, dnes Nečasové před svojí manželkou. To nakonec díky zákulisnímu a s ohledem na již pravomocný rozsudek i prokazatelně protiprávnímu jednání Jany Nečasové vedlo k pádu jeho vlády v roce 2013 a v souvislosti s aférami jeho současné ženy i k jeho pravomocnému odsouzení. Příběh těchto afér je většině dobře znám anebo podrobnosti lze dohledat po zadání hesel jako Petr Nečas, Jana Nečasová či Seznam politických afér v Česku do vyhledávače.

Kdo chce kam, pomozme mu tam. Petru Nečasovi tam pomohla Jana Nagyová.

Platí, že nejlepší či nejzajímavější příběhy píše sám život. Prakticky se nemusí nic vymýšlet. Stačí pouze klást slova na papír. V případě dramatického seriálu Sedm schodů k moci nejprve do scénáře a následně pak pod pečlivým dohledem režiséra do úst představitelů jednotlivých postav tohoto seriálu. Pokud zalovíme v paměti, došlo ve světě ke zfilmování i jiných a závaznějších afér. Stačí např. vzpomenout americké filmy Všichni prezidentovi muži z roku 1976 či Watergate z roku 2018 vzniklých na základě stejnojmenné aféry Watergate. Nechť dvojí zfilmování jedné jediné politické aféry Richarda Nixona je i pro Petra Nečase poučením, že ani v jeho případě to zdaleka nemusí skončit pouze seriálem Sedm schodů k moci a jeho ostudného konce ve funkci českého premiéra se mohou v budoucnu chopit i další umělečtí tvůrci. Pouze stačí klást slova na papír. Námět, který svým jednáním společně se svou současnou ženou, poskytli veřejnosti, je navýsost zajímavý a svým způsobem velmi lákavý i z psychologického hlediska.

Podruhé se to Petru Nečasovi nepovedlo, když poslal svého právníka na tvůrce seriálu Sedm schodů k moci. Jenom tím naplnil staročeské rčení o potrefené huse. Petr Nečas jaksi opomněl, že svůj hořký příběh osobně pomáhal napsat svými špatnými a ještě horšími rozhodnutími, popřípadě se o to přičinila Jana Nečasová figurující v kauze pádu jeho vlády jako Nagyová. Řada těchto skutečností je zajisté podrobně popsána v odůvodněních pravomocných rozhodnutí, kterými byl uznán vinným buď on osobně nebo jeho současná žena Jana Nagyová. Skutečnosti, které se do odůvodnění pravomocných rozhodnutí nedostaly, se staly v období, kdy byl politicky činný nebo v souvislosti s tím, a byť se to Petru Nečasovi nelíbí, těžkou kouli své ostudné aféry si povleče na noze až do konce svého života. Nezbývá mu, než strpět, že předmětem zájmu historiků, veřejnosti a uměleckých tvůrců do konce jeho života bude to, co si nadrobil před více jak deseti lety. Nezbývá mu tedy, než trpět a v koutku své duše myslet na to, jak boží mlýny melou pomalu a jistě. Pravdou však je, že Petra Nečase semlely vcelku rychle.

Petrovi Nečasovi se televizní seriál Sedm schodů k moci nemusí líbit, může proti jeho vysílání protestovat, ale to je vše, co proti tomu může udělat.

Propojené příběhy jeho aféry a afér jeho současné ženy byly tedy již napsány životem s jejich stěžejním přičiněním. Na tom ani Petr Nečas ani Jana Nečasová nic nezmění. A to, že ho seriál Sedm schodů k moci neskonale zlobí, že ho rozčiluje a že se mu vůbec, ale vůbec nelíbí, tak to jediné, co s tím bývalý a pravomocně odsouzený premiér, použijeme-li slova skutečného českého velikána Járy Cimrmana, může udělat. Petr Nečas tedy bude muset zkousnout nejen odvysílání seriálu Sedm schodů k moci a jeho časté opakování, ale i výstižná hodnocení diváků – cit.: „Povedené, trefné, zábavné, a bohužel také smutné, že to byla pravda,“ jakož i případně tu skutečnost, že se jeho životním příběhem nechají inspirovat i další tvůrci.

Petr Nečas svými projevy nevole zajistil televizi Prima tu nejlepší reklamu pro seriál Sedm schodů k moci.

Výsledkem projevené nevole Petra Nečase vůči vysílání seriálu Sedm schodů k moci tedy je, že tomuto seriálu značně stoupne sledovanost. A kdo 28. ledna zmeškal první díl, jistě si jej stáhne, aby si ho mohl prohlédnout před vysíláním druhého dílu a nemusel tak čekat na jeho opakování.

Jelikož si Petr Nečas svůj život a svojí politickou kariéru pokazil vlastním přičiněním či přičiněním své současné ženy, nezbývá, než mu závěrem připomenout další staročeské moudro: „Život je krátkej a podělanej jako žebřík do kurníku.“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz