Hlavní obsah
Umění a zábava

Česká republika, jak ji nikdo už nepozná? Velké nic vypráví příběh, který už nikdo nezažije

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Matěj Petr

Velké nic slouží jako sonda do české mysli a bizarního období, kdy se Česká republika obrátila naruby. A daří se jí to skvěle.

Článek

Velké nic od Víta Klusáka a Mariky Pecháčkové vnímám jako hodně zajímavý snímek.

Je to skvělá sociologická sonda do těch předešlých několika let pandemie. Ztvárňuje tu lidskost, která se tu v prvním roce čpěla celou republikou, kontrast nicotnosti, kterou jsme všichni zažívali, až po zoufalství a šílenství, které mimo jiné dalo za vznik řadě doposud aktivních „hnutí“ a dezinfoscény.

Každý si ve snímku najde něco, co si sám vybavuje nebo k čemu cítí vztah a vzpomínky.

Stejně jako řada dalších Klusákových filmů, i tento skvěle poslouží jako jakási „časová kapsle“, na kterou budou lidé za dekádu až dvě nahlížet s absolutním nepochopením.

Nejzajímavější ale je, jak snímek vystihl ten chaos, absurditu a vytržení lidstva z každodennosti, nekončící „honbě za něčím“ a řádu. Velké nic.

Skvěle to ve snímku shrnul bývalý dokumentarista Karel Vachek. „Tak tu sedím a čekám na smrt, nevím, kdo mi ji přinese, nebo kam si pro ni dojdu, a užívám si to.“

Je to fakt skvělý, běžte na to.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám