Hlavní obsah
Zdraví

Chcete miminko? Musíte zhubnout

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tania Dimas/Pixabay

Dnes jsem se rozhodl, že napíšu o problému, který slýchávám každý měsíc. A teď už častěji. Pravidelně docházím s manželkou na kontroly. Do poradny, jak se tomu na gynekologii říká.

Článek

Pokaždé strávíme nějaký čas v čekárně. Nějakou dobu tam strávím i sám zatímco sestřička provede rutinní kolečko. Vážení, kontrola moči, otoků, kontaktních údajů a pár milých slov k tomu. Mezitím si já pokaždé vyslechnu rozhovor jiných pacientů. Musím se opět přiznat, že lidské osudy mě nenechávají chladným a častokrát nad příběhy z čekárny přemýšlím až do večera.

Jeden příběh, nebo spíš téma, se opakuje každou jednu návštěvu v poradně. Tou je touha po miminku, které nepřichází. Je to smutné a těchto lidí je mi skutečně líto. Lidí, co jim byla do vínku dána nějaká vada, která jim znemožňuje mít vlastního potomka. Tito lidé se snaží a dělají vše proto, aby to vymodlené miminko počali a ve zdraví se narodilo. Těchto lidí je mi opravdu od srdce líto a pokaždé, když se s takovým párem na klinice setkám, jsem o to vděčnější že my budeme mít brzy naši berušku doma. Téma, na které se ale chci zaměřit pro dnešek je obezita.

Obezita a její vliv na plodnost.

Pravidelně potkáváme lidi s velkou nadváhou, kteří mají všichni jedno společné. Překvapení odchází z konzultací a velmi se diví, že jako první doporučení před umělým oplodněním, je zdravý životní styl. Jeden pár to se mnou dokonce probíral, ale v tom se více pitvat nehodlám. Tentokrát přidám pár faktů.

Obezita je stále častější civilizační nemoc, která sebou přináší mnoho komplikací. Ovlivňuje plodnost na mnoha úrovních. Obézní pacientky s body mass indexem (BMI) větším než 30 mají o 68 % nižší šanci na úspěch u asistované reprodukce po prvním cyklu, než ženy s nižším BMI. Zároveň je potřeba většího množství aplikovaných léků, takže je zde i riziko dalšího zvyšování váhy.

Hormonální nerovnováha estrogenu, progesteronu a luteizačního hormonu vede k poruchám ovulace a nepravidelné menstruaci. Inzulínová rezistence, která je úzce spojená s obezitou a syndrom polycystických ovarií jsou další faktory, které mohou bránit ženskému tělu správně ovulovat.

U mužů je to zase snížená kvalita spermatu. Obezita snižuje počet spermií a jejich pohyblivost, což samozřejmě negativně ovlivňuje plodnost. Mužů se ale týkají i hormonální změny. Nadbytek tuku totiž zvyšuje hladiny estrogenu, což snižuje hladiny testosteronu a negativně tak ovlivňují nejen produkci spermií ale i sexuální život.

Tolik pár řádků vyňatých z odborné literatury, kterou uvádím na závěr článku.

Chtěl jsem ale hlavně říct: Pokud jste obézní, nemyslím pět až deset kilo nahoře. Myslím dvacetpět a více. A jestliže vám gynekolog sdělí: „Pokud chcete miminko, zhubněte!“ nezlobte se na něj. Vyslechněte jeho rady a nebuďte uražené nebo uražení. Lékaři na klinikách, kde se provádí IVF, vědí co je pro vás nejlepší. Opravdu je to pro tělo matky velký zápřah a pokud na to nebude připravené a v kondici, je dost častým jevem, že se ani umělé oplodnění nezdaří.

Nezoufejte ale a hurá do toho! Začněte pravidelnými procházkami a dodejte tělu potřebné vitamíny v podobě zdravé stravy. Pokud to, milí budoucí rodičové nezvládnete sami, máme dnes na dosah spoustu odborníků, kteří se zdravým životním stylem opravdu pomůžou.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz