Hlavní obsah
Bydlení

Pokojové rostliny: Oáza klidu a zeleně v domácím prostředí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: MB

Pokojové rostliny už dávno nejsou jen tichými společníky v našich domovech, ale stávají se čím dál tím důležitější součástí našeho života.

Článek

Nejenže zdobí interiér a dodávají mu útulnou atmosféru, ale také zlepšují kvalitu ovzduší, snižují stres a navozují pocit pohody. Ať už jste zkušený pěstitel nebo teprve začínáte, svět pokojových rostlin nabízí nepřeberné možnosti pro každého.

Nejenže zdobí interiér a dodávají mu útulnou atmosféru, ale také zlepšují kvalitu ovzduší, snižují stres a navozují pocit pohody. Ať už jste zkušený pěstitel nebo teprve začínáte, svět pokojových rostlin nabízí nepřeberné možnosti pro každého.

Zelení přátelé pro každý kout domova

Kouzlo pokojových rostlin spočívá v jejich variabilitě. Najdou se druhy, které prospívají i v temnějších koutech bytu, a naopak ty, které vyžadují dostatek slunečního světla. Existují nenáročné rostliny, které zvládnou i zanedbání, a také rozmarnější kousky, které potěší náročnější pěstitele.

Pokojové rostliny podle stanoviště

Když si donesete novou rostlinku domů, nehodí se ji dát úplně kamkoliv vás napadne. Každá pokojovka má totiž vlastní nároky, zejména na světelné a vlhkostní podmínky.

  • Zamioculcas zamiifolia: Nenáročná a odolná rostlina s lesklými tmavě zelenými listy, která snese i suché ovzduší.
  • Filodendron: Existuje mnoho druhů filodendronů, které se hodí do stinných míst. Vyberte si ten, který se vám líbí nejvíce, ať už s popínavými liánami nebo velkými listy.
  • Lopatkovec listnatý (Spathiphyllum): Kvete bílými květy a má rád vlhký substrát. Ideální rostlina do koupelny nebo na toaletu.

Pro světlé stanoviště se hodí například tyto pokojové rostliny na slunce:

  • Tlustice (Crassula ovata): Sukulentní rostlina, která vyžaduje jen minimální zálivku a snese i přímé slunce. Existuje v mnoha variantách s různými tvary listů.
  • Aloe vera: Známá pro své léčivé vlastnosti a nenáročnost na pěstování. Má ráda slunce a suché ovzduší.
  • Begónie: Kvetoucí rostlina, která se vyskytuje v mnoha barvách a tvarech. Vyžaduje dostatek světla a pravidelnou zálivku.

Nenáročné pokojovky

Zejména začátečníci nebo velmi zaneprázdnění lidé pak nejraději sáhnou po rostlinách, které nevyžadují žádnou zvláštní péči.

Mezi takové nenáročné pokojové rostliny patří:

  • Zanzibarská fialka (Saintpaulia): Kvete po celý rok a vyžaduje jen mírné světlo a pravidelnou zálivku.
  • Gumaň (Chlorophytum comosum): Velmi odolná rostlina, která snese i suché ovzduší a nedostatek světla. Čistí vzduch a je ideální pro začátečníky.
  • Dracena marginata: Nenáročná rostlina s barevnými listy, která prospívá na světlém stanovišti s pravidelnou zálivkou.

Skleník: Vlastní tropický ráj

Pokud máte dostatek prostoru a chuť pustit se do náročnějšího projektu, zvažte zřízení skleníku. V něm si můžete vytvořit ideální mikroklima pro pěstování exotických rostlin, které by v běžných podmínkách bytu nepřežily.

Při plánování skleníku je důležité zvolit vhodné umístění, materiál a typ konstrukce. Důležitou roli hraje také vytápění, větrání a osvětlení.

Ve skleníku se daří například:

  • Tropické orchideje: Kvetoucí rostliny s nádhernými květy, které vyžadují vysokou vlhkost a teplotu.
  • Citrusy: Citrony, pomeranče, limetky a další citrusové plody pěstujete i doma ve skleníku.
  • Ananas: Exotický plod, který si můžete vypěstovat i v českých podmínkách.

Pěstování pokojových rostlin a exotických krás ve skleníku vám přinese mnoho radosti a uspokojení. Je to záliba, která vyžaduje trpělivost a péči, ale odměnou vám budou krásné rostliny a kousek tropů u vás doma.

Tipy na závěr

  • Než si pořídíte pokojovou rostlinu, informujte se o jejích nárocích na světlo, zálivku a vlhkost.
  • Používejte kvalitní substrát a hnojivo určené pro pokojové rostliny.
  • Pravidelně kontrolujte rostliny a včas odstraňujte odumřelé listy a květy.
  • Chraňte rostliny před škůdci a chorobami.
  • V zimě snižte zálivku a umístěte rostliny na chladnější místo.

Pěstování pokojových rostlin je zábavný a odměňující koníček, který obohatí váš domov a zlepší vaše duševní i fyzické zdraví.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám