Článek
Pěstování rajčat není žádná věda. Daří se jim skvěle na záhoně, ale i v truhlíku na terase či balkoně. Existuje nepřeberné množství odrůd s plody různých barev i tvarů, takže si vybere opravdu každý. Vše, co od vás tato vděčná rostlinka potřebuje, abyste se dočkali bohaté úrody, je komplexní péče od kořínků až po listy. Pojďme se tedy ponořit do tajů jejich pěstování, zjistit, na co si dát pozor, a hlavně – jak si ty červené poklady co nejlépe užít v kuchyni. Vždyť proto je přece pěstujeme, ne?
Zásady správného pěstování rajčat
Rajčata sázíme jako silné předpěstované sazenice s temně zelenými listy a bohatým kořenovým systémem. Ideální doba pro výsadbu je od konce dubna do konce května, v závislosti na aktuálních teplotách. Rostliny potřebují dostatek slunce, aby se plody rychle vyvíjely a získaly svou charakteristickou sladkost. Každá rostlinka (kromě balkonových odrůd) si žádá vlastní oporu. Postačí vám tenčí tyčka, ke které stonek jemně, ale pevně přivážete provázkem.
Klíčová je dobře prokypřená půda, která umožní rostlině rozvinout silný kořenový systém a efektivně přijímat živiny. S tím souvisí i pravidelné přihnojování, které u rajčat provádíme se zálivkou zhruba jednou za 14 dní. Naprosto nezbytný je také dostatek vláhy. Během horkých letních dnů zalévejte klidně i dvakrát denně, vždy ale v době, kdy slunce už nezáří plnou silou. Nikdy nezalévejte na list, vždy přímo ke kořenům. Nedostatek vláhy se projeví na kvalitě plodů – budou malé, nekvalitní a mají tendenci praskat.
Pozor na škůdce a choroby
Rajče, jakožto lilek, je rostlina poměrně citlivá na různé choroby a škůdce. Jedním z nejčastějších nepřátel je plíseň bramborová, která se zpočátku projevuje šedozelenými skvrnami, jež postupně hnědnou. Pokud se nezasáhne včas, může zcela uschnout celá rostlina. Naštěstí nemusíte vždy sahat po chemii. Skvěle poslouží i bylinný výluh ze šalvěje.
Mezi velmi časté a nepříjemné návštěvníky nejen na rajčatech patří mšice. Tento drobný, ale zákeřný hmyz nejenže svým sáním poškozuje všechny části rostliny, ale bohužel také přenáší různá virová onemocnění. Naštěstí je dnes k dispozici spousta ekologických přípravků, které si s mšicemi poradí už po první aplikaci. Pokud ale raději sáhnete po osvědčených babských radách, skvěle vám poslouží kávový lógr vysypaný kolem rostlin na záhoně.
Rajčata v kuchyni
Rajčata jsou naprosto nezbytnou součástí letní kuchyně. Své uplatnění najdou v čerstvých salátech, krémových polévkách, lákavých předkrmech i vydatných hlavních chodech. Příprava těchto pokrmů není vůbec složitá a hravě ji zvládnou i kulinární začátečníci.
Rajčatová polévka
V hrnci na trošce olivového oleje dozlatova zpěníme jednu nadrobno nakrájenou střední cibuli a dva prolisované stroužky česneku. Přibližně půl kilogramu rajčat spaříme, oloupeme, nakrájíme na kousky a přidáme do hrnce. Zalijeme 500 ml kvalitního zeleninového vývaru, osolíme, opepříme a vaříme asi 20 minut, dokud rajčata nezměknou. Poté polévku důkladně rozmixujeme do hladka, vmícháme nasekané lístky čerstvé bazalky a podáváme ideálně s křupavou opečenou bagetkou.
Lehký rajčatový salát se sýrem
Čerstvá rajčata, jarní cibulku, oblíbený tvrdý sýr a kvalitní šunku nakrájíme na stejnoměrné kostičky a vložíme do prostorné mísy. V menší misce si připravíme lahodný dresink z kelímku poctivého selského bílého jogurtu, lžičky majonézy, soli a čerstvě mletého pepře. Vše důkladně promícháme a necháme alespoň hodinku odležet v lednici, aby se chutě propojily. Tento svěží salátek podáváme jako perfektní přílohu ke grilovaným masům, nebo si ho vychutnáme jen tak s čerstvým pečivem.
Italská omáčka na těstoviny i pizzu
Zhruba půl kilogramu zralých rajčat spaříme, oloupeme a nakrájíme na opravdu jemné kostičky. Na kvalitním olivovém oleji zvolna podusíme jednu nadrobno nakrájenou cibuli, a poté k ní přidáme připravená rajčata. Vmícháme tři lžíce kvalitního rajského protlaku a směs necháme pomalu probublávat. Pokud rajčata pustí málo šťávy, nebojte se směs podlít trochou vody nebo zeleninového vývaru. Nakonec omáčku osolíme, opepříme, vmícháme dva stroužky čerstvě lisovaného česneku a jemně nasekané lístky bazalky a tymiánu pro dokonalou italskou chuť.