Hlavní obsah
Názory a úvahy

Xaver Veselý je produktem bulvární doby. Nastavuje zrcadlo společnosti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Podcast. Jak si získat pozornost?

Luboš Xaver Veselý pár dní poté, co Pavel Novotný urazil Annu Slováčkovou, nevybíravým způsobem zkritizoval starší výrok Magdy Vášáryové. I když oba stojí na opačné straně společnosti, jsou stejní.

Článek

Je rok 2024 a zcela jiná atmosféra než před dvaceti i deseti lety. Přesto Luboš Xaver Veselý jakoby si stále neuvědomoval, že poptávka po typicky dryáčnickém bulváru opravdu končí.

Jako by už vůbec nečetl bulvární noviny či internetové weby a ten rozdíl nezpozoroval. Navíc se dopustil stejné chyby jako jeho kolega Pavel Novotný.

Pro připomenutí a kontext: Luboš Xaver Veselý ve vysílání internetového kanálu XTV pronesl nelichotivá slova na adresu Magdy Vášáryové. Reagoval tak na její dřívější vyjádření, avšak zapomněl, že je muž a vůči ženě taková veřejná vyjádření jsou neakceptovatelná. Následně se po kritice omluvil, a to také poté, co poslanci chtějí rozhodovat o jeho odvolání z Rady České televize.

Xaver a Pavel Novotný

Oba - Xaver i Pavel Novotný - sice stojí na opačné straně společnosti i názorové barikády, avšak oba dělali před dvaceti lety bulvár a oslovovali stejnou masu konzumentů. Oba používají i podobné praktiky. Oba chtěli dělat politiku a oba se stali objektem zájmu médií a novinářů.

Luboš Xaver Veselý je moderátorem internetové televize XTV, je aktivní na sociálních sítích, zejména Facebooku a je také členem Rady České televize. Má názorově blízko k táboru Václava Klause, Miloše Zemana, Tomia Okamury, dříve k Jiřímu Paroubkovi. Je kritický k té části společnosti, kterou reprezentuje Pavel Novotný.

Ten je naopak stále členem ODS a podporuje přesně to, co nepodporuje Xaver Veselý. Oba dva ale rozdmýchávají emoce na sociálních sítích a v mediálních výstupech, vytvářejí kontroverze.

Jak Pavel Novotný, tak Luboš Xaver Veselý se to naučili v médiích. Ve své době v letech 2002 - 2010 patřili mezi silné váhy českého showbyznysu. MEDIASHOW od roku 2005 sledovalo jejich vzestup v českém showbyznysu a tak můžeme vysledovat, proč je Xaver ve veřejném prostoru takový, jaký je.

Když stoupne sláva do hlavy

Představte si, že jste z Brna a někdo si vás vytáhne do Prahy. A rovnou do celoplošného rádia, které v té době bylo opravdu prestižní. Najednou dostanete exkluzivní vysílací čas a na vaší osobě postaví profilový hodinový rozhovorový pořad Křížový výslech. A mezi hosty máte áčkové celebrity té doby.

To rádio z vás vytvoří další celebritu, která dostane image nekompromisního moderátora. Je to samozřejmě role za mikrofonem, kterou mu určila tehdejší dramaturgie a vedení stanice pod vedením Barbory Tachecí.

Je to doba, kdy Frekvence 1 přitvrzovala a bulvarizovala se. Po Křížovém výslechu totiž následoval pořad o sexu s Jitkou Asterovou. Požadavkem vedení rádia bylo jediné: co největší ohlasy, co největší píárko, co největší kontroverze, co největší poslechovost. Tlaky na čísla a průzkumy.

Když v 90. letech Luboš Xaver Veselý dělal moderátora v regionálním Rádiu Brno, bylo to tehdy o pocitech. Nic profesionálního, žádné průzkumy, žádné testování.

Xaver a Frekvence 1: rádio předběhlo internet

Xaver Veselý vysílal na Frekvence 1 dlouhých 17 let. To je opravdu dlouhá doba. Když vedení stanice rozhodlo o návratu Romana Ondráčka a Miloše Pokorného, tedy dua Těžkej Pokondr, musel jim pořad Křížový výslech uvolnit místo. Najednou s celebritami mohli rozmlouvat oni, a už ne Xaver.

Už to muselo být pro osobnost typu Xavera těžké, ale aspoň nemusel odejít, jak bývalo v komerčním rádiu zvykem. V tomto byl současný velvyslanec ve Francii Michel Fleischmann poměrně striktní. V době, kdy vedl z pozice nejvyšší mediální dům Frekvence 1 a Evropa 2, jediným cílem bylo zvyšování poslechovosti a budování značek.

Xaver byl v mediálním domě s Leošem Marešem, Milošem Pokorným a Romanem Ondráčkem, Barborou Tachecí, Jitkou Obzinovou, Janem Krausem, Jitkou Asterovou a mnoha dalšími. V podstatě to byla první liga…

Když skončil Křížový výslech, Xaver dostal polední vysílací čas. Další roky už jen moderování Pressklubu a nakonec noční vysílání. Pak už odešel definitivně…

Xaver byl ale u toho, kdy dělal rozhovory s Vladkem z VyVolených či různými vítězkami soutěže krásy. Mezi jeho hosty patřily takové persony jako Karel Gott, Helena Vondráčková či Hana Zagorová. Extraliga českého showbyznysu.

Co zaznělo v rádiu, bylo následně citováno v novinách a na internetových serverech. Cíl byl jasný: získat nějaké exkluzivní vyjádření. Za každou cenu. A Xaver se tak snažil. A získával to jízlivým a bulvárním stylem moderování.

Šok! Skandál! Aféra! Bulvarizace médií stvořila i Xavera

Byla to doba silných celebrit typu Karla Gotta, Lucie Bílé, Heleny Vondráčkové či Petra Koláře. Rádio se snažilo konkurovat silnému postavení televize, konkrétně Nově. Avšak i Prima přitvrzovala.

V médiích tak dostávali prostor zejména ti, kteří byli schopni a ochotni být tvrdými, jízlivými, možná trochu arogantními, uměli vytvářet obavy. Takový ten styl: Já jsem hvězda, já mám svůj pořad, a ty můžeš být rád, že můžeš promlouvat k divákům a posluchačům. Byl to dojem, který vytvářeli vlastníci a šéfredaktoři médií, neboť tím dokázali byznysově profitovat.

Zároveň se rozšířil styl známý z amerických médií. Personifikace. Emoce. Názory. Emočně a citově zabarvený obsah.

Kvůli dynamice bylo vyžadováno stručné, jasné, zkratkovité sdělení. A Xaver jako moderátor se to naučil. Byl to vlastně předstupeň sociálních sítí. A abyste zaujali, bylo nutné nějak provokativně něco sdělit.

Politické mítinky s Xaverem

Kolem roku 2010 najednou Luboš Xaver Veselý kromě vlastních talkshow v Brně vyjíždí jako moderátor na oranžové mítinky sociální demokracie a Jiřího Paroubka. Zapojuje se tak i s hercem Jiřím Krampolem do politické agitace, přestože stále může tvrdit, že je to jen profesionální práce moderátora a politická strana je jen klient jako každý jiný.

Z Xavera se navíc stává moderátor Pressklubu na Frekvenci 1, který spíše než o hercích a zpěvácích byl o politice s politiky. Tím začíná „fušovat“ do řemesla politickým moderátorům typu Václava Moravce, Daniely Drtinové či Martina Veselovského.

Tím Xaver začíná být konkurencí pro Rádio Impuls, kde moderoval obdobný pořad právě Moravec, nebo 20 minut Radiožurnálu, což zase byla doména Veselovského. A začalo poměřování, kdo je serioznější, zkušenější, nezávislejší.

Xaver se později stal symbolem hradních rozhovorů s Milošem Zemanem, který se netajil k náklonnosti k moderátorovi. Což bylo unikátní, neboť tehdejší prezident si pečlivě vybíral, kde bude mít mediální výstupy.

Xaver a XTV míří na voliče Zemana

Když Xaver odešel ze soukromého rádia, zkusil to s youtubovým kanálem XTV. A volí na rozdíl od jiných tvůrců tohoto videokanálu téma politiky. Tu navíc zarámuje do kontroverze a možná i kvůli početné cílové skupině příznivců Miloše Zemana začíná produkovat obsah, který naopak kritizuje liberální kruhy tzv. pražské kavárny.

XTV rovněž poskytuje mediální prostor Václavu Klausovi, do konce roku 2020 tady měla vlastní pořad Jana Bobošíková. Tedy vše osobnosti, které dráždí skupinu kolem České televize a tehdejší opozice, dnešní koalice.

Xaver jako moderátor Českého rozhlasu

Ve stejnou dobu získává Luboš Xaver Veselý pořad na Českém rozhlasu, v odpoledním čase, a to na všech regionálních stanicích. Vrací se tak k tomu, co dělal na Frekvenci 1. Byla to sice soft verze, ale využívající styl z komerčního rádia. A najednou přišla další kritika.

Ta směřovala především na generálního ředitele. René Zavoral usiloval o zvýšení poslechovosti regionálních stanic, o centralizaci programu a také přemýšlel o získání druhého mandátu v čele veřejnoprávního rozhlasu.

Xaver nebyl zaměstnancem rozhlasu, ale externista. Zároveň měl vlastní pořady na XTV. Zde také oznámil, že bude kandidovat na člena Rady České televize.

A pro zvolení „udělal co mohl“. Začal kritizovat fungování České televize i jejího generálního ředitele Petra Dvořáka. A to na sociálních sítích i v XTV. Zároveň byl moderátorem pořadu Xaver a host.

Tím na sebe opět přitáhl ještě větší kritiku, kterou opětoval ještě silnějšími vyjádřeními vůči svým oponentům. Navíc kolem svých názorů shromažďoval na sociálních sítích stále více početnější komunitu stejně či obdobně smýšlejících lidí. A ty motivoval ke sledování XTV. Vytvořil tak nový fenomén politického bulváru na internetu a sociálních sítích.

Což mělo stinnou stránku. Xaver se stal objektem zájmu kritiků i novinářů. A tak nakonec odešel z moderování pořadu na regionálních stanicích veřejnoprávního rádia.

Politika a Xaver

Xaver byl nakonec zvolen členem Rady České televize. Patřil do kritické části radních vůči fungování ČT a jednotlivých moderátorů a redaktorů ve zpravodajství.

Petr Dvořák nakonec generálním ředitelem zvolen nebyl. A díky poslednímu silnému výroku, kterým Xaver zřejmě chtěl odrážet výhrady svých dlouholetých kritiků, teď může skončit v Radě České televize, což měla být pravděpodobně vstupenka do politické kariéry, po které možná „pošilhával“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz