Hlavní obsah
Rodina a děti

Co dělat, když nepřijmou dítě do školky? Zápisy jsou opět tady

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Dítě

Každoročně probíhá boj rodičů malých dětí o umístění předškolních dětí do mateřských školek. Co je to spádová a nespádová lokalita? A musí dítě povinně přijmout?

Článek

Maminky tříletých dětí často přemýšlí o mateřské škole, pokud se chystají po rodičovské dovolené do práce. Jak vlastně poznáme vhodnou dobu pro chození dítěte do mateřské školy?

Pokud nám to finanční možnosti umožní (nebo se narodí druhé dítě), máme možnost nechat dítě doma mnohem déle. Avšak do školky povinně musí při dosažení věku pěti let.

Třeba letos zápisy do mateřských škol probíhají od 2. do 16. května 2024, a to pro školní rok 2024 – 2025. Týká se to dětí, které oslaví páté narozeniny v období od 1. 9. 2023 až 31. 8. 2024. Zákonný zástupce musí dítě přihlásit k předškolnímu vzdělávání, které se na dítě vztahuje od 1. 9. 2024. Pokud dítě již do školky chodí, zápis se ho netýká.

Spádová a nespádová mateřská škola

Povinné předškolní vzdělávání se vztahuje na státní občany České republiky, kteří pobývají na území České republiky déle než 90 dnů. Spádová mateřská škola dítě přijmout „musí“, a to i pokud dítě není řádně očkováno. Povinné předškolní vzdělávání se nevztahuje na děti s hlubokým mentálním postižením.

Zákonný zástupce však dítě může přihlásit i do „nespádové“ mateřské školy, ta však povinnost přijmout dítě nemá. Pokud dítě přijme „nespádová“ mateřská škola, její ředitel tuto skutečnost oznámí „spádové“ mateřské škole. I když zákonný zástupce tuto povinnost nemá, je lepší si to ověřit tím, že „spádové“ mateřské škole zavolá nebo napíše email.

Tříleté dítě do mateřské školy. Co umí?

Mateřská škola děti od tří do pěti let věku vzít nemusí. Odborníci obvykle tvrdí, že dítě přibližně od tří let by mělo být schopné chodit do školky. Hodně záleží na povaze a také samostatnosti dítěte. Aby mohlo chodit do státní školky, musí být přes den bez plenek. Na spaní jsou výjimečně tolerovány.

Dítě by mělo mít základní návyky a dovednosti: Nají se samo? Když chce čůrat, řekne si samo? Oblékne se samo, aspoň částečně? Když něco potřebuje, umí si o to říci? Zapojuje se do kolektivu? Pokud ve třech letech něco z toho dítě nezvládá, ještě není důvod k panice.

Pediatr rozhoduje o tom, zda je dítě dostatečně vyzrálé, neboť dává potvrzení k zápisu do mateřské školy. Bez jeho návštěvy to tedy nepůjde.

Co dělat, když dítě do školky nepřijmou?

Bohužel v posledních letech je velmi náročné dostat do mateřské školky tříleté dítě. Zejména v Praze, ale také v menších městech, jsou kapacity školek značně omezené. Dětí je více, než volných míst. Povinná školka je pouze pro předškoláky.

Pokud nejsou po ruce babičky v důchodu, které mají hodně pevné nervy a byly by ochotné dítě denně hlídat, a zároveň přijít o práci, nezbývá rodičům, než se podívat po soukromé školce. S těmi se na rozdíl státních doslova roztrhl pytel.

Soukromé školky často přijímají i mnohem mladší děti, nekladou tak vysoké nároky na samostatnost a dovednosti. Mnozí rodiče si také pochvalují individuální přístup. Ve třídě je méně dětí a více učitelek, než ve státní mateřské školce. Ovšem za mateřskou školku rodiče připlatí.

Jaký přínos má školka pro dítě?

Školka je místo, kde má dítě určitý řád. Setkává se zde se svými vrstevníky, učí se a zdokonaluje ve svých schopnostech. Stačí si vzpomenout, jak vypadá den, když je dítě doma.

Dobře víme, jak to vypadá. Úklid, vaření a zařizování mnoha věcí. Dítě si hraje samo (v lepším případě), nebo kouká na televizi či do počítače. Ve školce se dětem věnují celý den, není zde žádná televize ani počítače. Dítě se také setká s novou autoritou. Přibližně od tří let věku je většina dětí připravena trávit čas v dětském kolektivu bez rodičů.

Anketa

Máte potíže s tím, aby vám vzali dítě do školky?
Ano
85 %
Ne
15 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 20 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz