Hlavní obsah
Lidé a společnost

Halloween nebo Dušičky?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Tak tu máme po roce opět Dušičky a o něco veselejší Halloween a to je čas zavzpomínat na naše blízké a známé, kteří už nemohou být s námi, které jsme měli rádi a oni měli rádi nás.

Článek

Nastal čas prolínání světa zemřelých a živých, kdy více rozjímáme o svém vlastním životě a obracíme se k duchovnímu smyslu života. Je čas zapálit svíčky, vzpomenout si na všechny, které jsme měli rádi od dětství až do dospělosti, na všechny, kteří do našeho života něco přinesli, ať už dobrého nebo špatného, protože to všechno je pro nás poznání života.

V tomto čase Dušiček si všichni zaslouží odpuštění a tak se v duchu pomodlete a těm, kteří vám případně něčím ublížili, odpusťte. Tím, že to uděláte se oprostíte od všeho zlého, vaše vlastní dušička bude očištěna a vy postoupíte na duchovní úrovni o stupínek výše. Čím vyšší číslo má totiž vaše duše, tím lépe pro vás.

A řekněte, co máte raději - Dušičky nebo Halloween? Já osobně mám radši Halloween, protože je veselejší, pečou se halloweenské muffiny, koláče z dýně, zdobí se jablka, rozsvěcují se vydlabané dýně, které se dávají do zahrady, do oken nebo si s nimi můžeme svítit i doma. Kupujeme i různé barevné malé dýně, kterými zdobíme mísy a košíky, keramické dýně, do kterých dáváme taky zapálenou svíčku, oblékáme si strašidelné kostýmy, pijeme červené víno nebo punč a chodíme se bavit. Jsem ovšem duchovně spjatá i s Dušičkami, které jsou komornější a vážnější.

HALLOWEEN

Je to tradiční anglosaský svátek, který slavíme 31.října. Označuje se jako předvečer Všech svatých a jeho původ najdeme už ve starověku na keltském festivalu Samhain, který byl oslavou konce pohanského léta a sklizně. Keltové tenkrát věřili, že právě tuto noc vzniká hranice mezi světem živých a mrtvých a oni se mohou ze záhrobí vrátit a způsobit nějakou katastrofu, zapálit stavení, poškodit úrodu na polích, apod.A proto začali zapalovat ohně, převlékali se do masek a zaháněli podle nich zlé duchy.

K oslavám Halloweenu, který se více slaví v USA a ostatních státech, patří výroba strašidelných luceren z vydlabaných dýní, které se označují jako Jack-o-lantern, tedy Jackova lucerna. Své jméno dostaly podle strašidelného Jacka, o kterém koluje několik legend. Tyto lucerny, lucerničky a různé jiné rozsvícené předměty sloužily jako ochrana proti zlým duchům a na ochranu svého domova před vším špatným a používají se samozřemě i v dnešní době.

Současný Halloween je však spíše veselý strašidelný karneval, kdy se schází děti s ostatními dětmi, my dospělí s přáteli, pečou se různé strašidelné zákusky, připravují se strašidelné dobroty, které se pojídají k vínu, tancuje se a vypráví se hororové historky.

DUŠIČKY

Dušičky jsou spjaté se svátkem Všech svatých a slaví se 2. listopadu, tak jak to ustanovil v roce 998 clunyjský opat Odilo, který nařídil slavit památku všech věrných zemřelých. Tento zvyk se rychle rozšířil nejdříve ve Francii, Anglii a Německu, ale postupně se ve 13.století uchytil v celé církvi.

Jak Dušičky tak Halloween nám mají připomínat dokončení božského díla vzkříšení. Především pro věřící představují tyto svátky hlavně vzpomínku na zesnulé a proto při Dušičkách chodí lidé na hrob zapalovat svíčky, přinášejí věnce, květiny a uctívají tak památku těch, které měli rádi.

Ať už se tedy letos rozhodnete slavit Halloween nebo Dušičky, přeji vám, aby rozsvícené světlo svíček přineslo hřejivé teplo do vašich domovů i do vašich srdcí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám