Hlavní obsah
Obchod a průmysl

Čipy a prosperita. Nebo je to složitější?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Čas jsou peníze. Hlavně v hi-tech průmyslu.

Z Evropy zmizel technický průmysl. Důvod odlivu firem především do Asie má ale úplně jiné důvody než jsou ty, s nimiž se pracuje. Máme jako Evropa šanci trend technologického zaostávání zastavit?

Článek

O nedostatcích ve výrobě polovodičů a jejich vývoji na území států Evropské unie se mluví už dlouho. Nastavují se pobídky, už jsou vypsány i první programy pro podporu a známe i finanční rámce a možnosti, jak se k prostředkům dostat. Co když se ale zákonodárci zapomněli zeptat firem, proč je pro ně výhodnější, vyrábět v jihovýchodní Asii? Není náhodou, že v jihovýchodní Asii, kde vyrábí většina technických firem své produkty, působí velcí hráči s ne až zase tolik zvučnými jmény, jako třeba společnost Foxconn, vyrábějící na zakázku všechno, počínaje počítačem, nositelnou elektronikou, přes telefony a konče třeba chytrými budíky. Dodavatelsko-odběratelský řetězec je zde tak mohutný, že jej ani nelze dostatečně zmapovat. Je zde mnoho menších dodavatelů, kteří jsou v podstatě neoficiálními odštěpnými pracovišti i větších firem s vlastním produktem a doplňkem ve formě subdodávek obrovským koncernům, vyrábějícím pro zvučná jména technického průmyslu, která na západě mylně pokládáme za samotného výrobce. Důležitost je přitom kladena na produktivitu v kombinaci s Just in time dodávkami. Jakékoliv opoždění sebemenší maličkosti ve výrobním řetězci znamená ztráty v astronomických výších. Nikde neplatí tak moc, jako v tomto průmyslu, že čas jsou peníze.

Problém dneška zdaleka není v nižším platovém ohodnocení zaměstnanců v Asii, ale v řetězci, který v Evropě buď zanikl odchodem firem do Asie, opuštěním některého segmentu trhu konkrétní firmou nebo se zde daná část řetězce ani nevybudovala, protože v dobách slávy Evropských technologií ona věc ještě ani neexistovala.

Bez šroubků, displejů, akumulátorů a dalších dílů, jsou čipy k ničemu.

Zdroje čerpání:

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3547849-evropska-unie-chce-do-roku-2030-vyrabet-nejmene-petinu-vsech-cipu-na-svete

https://www.sst.cz/cs/media-cr/napsali-o-nas/1298-evropska-strategie-v-oblasti-polovodicu

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Foxconn

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Siemens_Mobile

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám