Hlavní obsah
Názory a úvahy

Děti nejsou zabezpečení na důchod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mensanka

Argument à la po Lidovsku, že děti by mohly být užitečné i někomu jinému než svému rodiči, a tak si je má ten jiný předplatit, je úplně zcestný.

Článek

Lidé si snad pořizují děti proto, aby se zabezpečili na důchod? Aby se o ně měl na důchod kdo starat? No tak to snad nemyslí vážně! I když je logické, že lidé doufají, že až budou staří, jejich děti se na ně nevykašlou, tak ale brát svoje děti jako zabezpečení na důchod, tak na to už musí být opravdu podivná nátura.

Ano, děti si lidé pořizují z různých důvodů, leckdy i neplánovaně a omylem, ale aby je považovali za svoje ekonomické a sociálně-zdravotní projekty, tak to mi připadá jako hodně špatný vtip. Jak se tedy taková generace dětí má cítit, když se o ní jedná jen jako o budoucích pečovatelích? Ti, kteří křičí, že si mají připlatit ti, kteří děti nemají, vidí si vůbec do úst a slyší, co říkají? Co svými řečmi způsobují?

Neumím si představit, že by se nějaká generace cítila dobře s tím, že si ji ta starší generace pěstuje jen jako nějaké užitečné pracovníčky. A tak se mi v poslední době zdá, že tady děti a mladší generaci kdekdo bere. Připadá mi to být nejen netaktní, nelidské a nekorektní, připadá mi to být přímo neetické. To jsou tady lidé vážně tak zoufale přízemní a ještě se za to vůbec nestydí?

Zajímavé je, že systémově se tady kašle na kde co, ale vytěžit to, jestli někdo má nebo nemá děti, tak na to se tady vrhá veřejnost jako piraně. Zrovna na děti. Jak to, že to lidem není vůbec hloupé? Proč tady ti, kteří s takovou věcí přicházejí, cpou de facto rodičům dětí, že jim nestačí několikatisícové odpisy na dani na dítě? Proč jim tedy nezajistí větší s tím, že chtějí pro děti to nejlepší? Asi by to nebylo tak mediálně zajímavé a tolik by tím na sebe nikdo neupozornil, tím, udělat něco dobrého a v něčí prospěch, v tomto případě ve prospěch dětí, že? Ale argumentovat tím, že ti bezdětní si mají připlatit za budoucí práci a péči dětí jiných, tak to mi připadá být jako ze sci-fi hororu. Jak někdo může vědět, že zrovna jeho děti se o někoho konkrétního v budoucnu budou starat? Co když se zrovna seknou, protože je dotyční špatně vychovají, a nebudou se chtít starat o nikoho? A co když ti bezdětní dělají něco, za co si ti s dětmi nepřiplácejí?

S tímhle balíčkem nápadů na příplatky za bezdětnost a podobnými zhovadilostmi vážně jděte do háje a vůbec, kdo takhle přemýšlí, neměl by se věnovat správě společnosti a chodit do politiky, protože to vůbec neumí a jen těží z toho, že chce škodit. Na takové lidi mám pifku z principu. To, že něco neumí a nevědí, jak na to a mají nemožné nápady, chtějí transferovat na jiné. Je to ale dost nápadné a ostudné, že mají tu neomalenost s takovými věcmi vůbec vylézat a zatěžovat lidi, kteří mají jiné věci na práci, aby se vůči jejich nesmyslům museli vymezovat. To je přesně ukázka toho, jak nemá demokracie fungovat. Není tu proto, aby jedni těžili druhé tím, že je budou zahrnovat nesmysly a výplody své polofunkční nebo nefunkční hlavy. Takoví lidé by měli mít papíry na hlavu a nebo si připlácet za prostoduchost, když už mají rádi to připlácení.

A nejen to, když se tahle generace o dětech baví jako o nějakých budoucích pečovatelích, to taky třeba najednou bude moci změnit názor a za pár let může zjistit, že místo budoucích pečovatelů bude výhodnější je brát jako aktuální vojsko a zkoušet je poslat někam do boje, aby bránili svou vlast, jak se tak s oblibou říká. Tak se to kdysi dělávalo, v dobách, kdy si lidé dělali a živili děti, aby je používali jako námezdní pracovní sílu, a když ty děti dospěly, dali rodiče svoje statky nejstaršímu s podmínkou, že se o ně bude starat na vejminku, a ty ostatní děti vykopli, ať se uživí, jak chtějí. Pak bylo pro všechny výhodné se těch přebytečných lidí, kteří se neměli jak živit, nějak zbavit. Třeba vojnou, nebo se udřeli na svou rodinu.

Tak takhle mi to dneska připadá, že se o dětech jedná. Jako o nějakém ekonomickém subjektu, u kterého se dopředu jasně ví, k čemu bude sloužit, ale hlavně se ví, že bude sloužit, a proto se o něm mluví. To není dobrá vizitka a signál budoucí generaci vůbec ne. Proč se nemluví o tom, jak jsou děti šikovné a co vše umí? Proč se místo toho horem dolem mluví o tom, že si má někdo zaplatit to, že je nemá, a o spoustě dalších nesmyslů? Tak snad lidi svoje děti milují a pořizují si je kvůli tomu, že je mít chtějí, nebo snad ne? Nebo si je tady lidé vážně pořizují jako sociální pojišťovnu a budoucí makáče k tomu? Já vážně žasnu, co místní člověk a jeho kreativita je schopna vyplodit, bohužel v tom špatném slova smyslu.

Tak proč ty děti tedy podle takových „sociálních inženýrů“, kteří chtějí poplatky pro bezdětné, lidé mají, aby se se snad vytahovali? Není to náhodou podle sebe soudím tebe? Aby si nějak vykompenzovali, že se o svoje děti nechtějí jednou s někým dělit? Tomu se má jako říkat solidarita a víra ve společnost? Mají snad takoví lidé pocit, že výchova dětí je jediná užitečná činnost pro společnost? Lidé si přece děti pořizují proto, že je chtějí a že je milují, nebo snad ne?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz