Hlavní obsah
Názory a úvahy

Evropa nemá elitu a Rusko jakbysmet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mensanka

Pokud máte sebemenší pocit, že patříte mezi elitu, tento text rozhodně vaše ego nepohladí.

Článek

O to spíše byste si ho měli přečíst a poslat ho dál. Je to dost účinná terapie přebujelého elitářského ega, kterým v dnešním světě trpí kdekdo.

Nevěřím v existenci evropské ani ruské elity, podle mého názoru žádná neexistuje.

Veřejnost se jednohlasně a jednomyslně shoduje na tom, že pan Putin je dezinformátor. Dnes, při svém projevu při příležitosti ukončení druhé světové války, to opět dokázal. Jak informuje tisk, uvedl, že součástí politiky západních elit je podněcování nových konfliktů. Takže zase lhal. Evropa žádnou elitu nemá, stejně jako Rusko.

Já se tentokrát ptám, kdo je ta evropská elita, o které pan Putin mluví? Má na mysli novináře? Nebo ještě spíše komentující a diskutéry na internetových platformách? Tak tam je hodně takových, kteří podněcují nové konflikty, především tedy s Ruskem. Já mezi ně nepatřím, a proto zřejmě podle pana Putina nepatřím mezi elitu. Také podle pana Putina nepatříte mezi elitu, protože nepodněcujete konflikty?

Už vícekrát jsem si všimla, že pan Putin využívá záměrně zvrácenou logiku na informování veřejnosti zpravidla o tom, že i když je sám smolař a smolník, který nosí smůlu, a v zásadě zoufalec, vždycky se z toho nějak vyseká a vylíže, protože je na to zvyklý odjakživa. Ruská veřejnost ho v tom podporuje. A ruská elita? Kdo je prosím vás ruská elita? Oligarchové, kteří vyskákali z oken? Politici, kteří chlastají nebo se klepou o život nebo obojí? Kněží, kteří mají povinnost pokorně demonstrovat svou nepatrnost před bohem? Nebo snad jsou ruská elita rozmazlení Moskvané, kteří si pořádají opulentní večírky a zábavy, protože si neumějí vymyslet nějakou jinou kratochvíli? Nebo snad mezi ruskou elitu patří vojáci a veteráni? Třeba ti vrazi, co je pustili z vězení? Nebo snad vědci, kybernetici a vynálezci, které jmenovitě Rusové nikde neprezentují?

Možná vám připadá, že tato úvaha je mimo mísu a nemá žádný konkrétní základ, ale budete se divit, má.

Chci se skrze ni dostat k tomu, že jak Evropa, tak Rusko žádnou elitu nemá. Co se často zaměňuje s elitou, jsou lidé, kteří sedí na fyzických lokacích, považovaných za centra daného uskupení. Tak třeba Pražský hrad, Brusel nebo moskevský Kreml. Ale lidé, kteří se tam dostali, většinou ani nevědí jak, mnozí vůbec zvoleni nebyli a jsou tam jako pomocný aparát a těch pár, kteří tam jsou jako volené osoby, bylo podle mého názoru zvoleno zpravidla tím stylem, že když už se vymyslí volby, někdo je prostě zvolen tak nějak dynamikou systému a vlastně to nemá ani žádnou konkrétní příčinu, že byl zvolen zrovna on, ale tak nějak stál právě na tom místě, ze kterého si ho volba vyhmátla. Asi jako když hrajete sportku. Ne, máte pravdu, nevěřím v demokracii, z hlediska vyšší logiky je to naprostá pitomost.

A další, elita těch, kteří mají peníze? A co ti lidé umí navíc? Vydělávat peníze. A co dál? Dál oproti ostatním nic navíc. A protože dnešní velké peníze jsou postavené především na egoismu a okrádání lidí o energii, jsou dnešní bohatí lidé v drtivé většině egoisté, kteří mají jako koníčka okrádat lidi o energii. A samozřejmě dělají vše možné i nemožné pro to, aby si tuto krutou realitu nemuseli sami přiznat.

Pak tu máme lidi, kteří se cítí jako elita, protože mají pocit, že jejich původ je opravňuje cítit se výše než ostatní. To jsou nacisté a aristokraté. V tomto jsou v zásadě postaveni na úplně stejném předpokladu, ať se to dnešním aristokratům líbí nebo ne. Vycházejí ze stejného hereditárního paradigmatu. Evropští aristokraté si hrají na ťuťánky, kteří prý plní jen symbolickou funkci, ale strkají prsty do kdečeho, i kdyby nerozuměli ničemu, a jen spoléhají na své dlouholeté kontakty, dělají ve společnosti jenom nepořádek a způsobují blokace energií tam, kde by měly volně proudit, podporují daňové ráje a skrytý klientelismus, sdružují se v nesmyslných spolcích, aby zahladili svůj špatný pocit z vlastní bezvýznamnosti, a hlavně blokují záměrně společně lidi schopnější než jsou sami, protože vědí, že v momentě, kdy začne energie ve společnosti volně proudit, oni v konkurenci v žádném případě neobstojí a ve skutečnosti si ani neškrtnou. Ale takoví lidé nejsou žádná elita. Spíš vosiny v zadku.

Věda je dnes v rozkladu a skutečného vědce mezi všemi těmi impaktovanými časopisy a horami nesmyslů pomalu ani nerozeznáte. A umělci? To je škoda mluvit, ti se snad z toho všeho dočista zbláznili.

A proto se ptám, kde je tedy ta evropská elita? Já žádnou evropskou elitu nevidím a v její existenci ani nevěřím. Zato věřím, že představa evropské elity je zase další záměrný dezinformační a konspirátorský hoax pana Putina, obyčejného bezvýznamného chlápka, který stál čistě náhodou v jistou chvíli na místě, ze kterého byl zvolen ruský prezident. A podle toho jeho výroky také vypadají.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Konference Česká elita

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz