Hlavní obsah
Finance

Kam mizí americké daně?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Dbenbenn, Zscout370, Jacobolus, Indolences, Technion., Public domain, via Wikimedia Commons

Kam USA sypou obří daně, které vybírají, a co to může způsobit?

Článek

Ne, nechci psát odborné pojednání o ekonomice a o ekonomii, ani dělat nějaké složité matematické výpočty. Naopak, chci využít intuitivní a logickou úvahu k položení těch správných otázek, aby na ně mohly být nalezeny ty správné odpovědi.

Jak jistě víte, USA patří mezi nejvyspělejší ekonomiky světa. Honosí se vyspělou svobodou a demokracií, špičkovým výzkumem a vybavenou armádou. Co víme také ještě o USA? Všeobecně se ví, že v USA se platí vysoké daně, tak nějak obecně. Finančáku se tam bojí i ti největší „drsňáci“, protože je naprosto nekompromisní. V některých oblastech mají v USA daňové zatížení nižší než v Evropě, jinde zase vyšší, třeba na dani z nemovitosti, ta je tam v některých státech tak vysoká, že svůj dům za pár desítek let užívání zaplatíte v podstatě dvakrát. A to jsou tam domy drahé i přes to, že jsou často jenom z překližky.

Svoboda ještě neznamená, že dav svobodných lidí nemůže někdo vodit za nos. Mohou dokonce vodit za nos sami sebe. Amerika je známá svým pozitivním přístupem k mačismu, který je dnes už kultivovaný, ale existuje tam pro něj velká slabost. To jsou ta velká maskulinní gesta, drsňácké přístupy a velká ramena. Dokonce i v kostelech. Vyplácí se to Američanům?

Američané vybírají obrovské daně ze své široké a intenzivní ekonomické činnosti. Co mi ale vrtá hlavou je otázka, když ten jejich systém vybírá takové velké daně a navíc jsou Američané takoví samostatní lidé, kam tedy ty peníze z toho jejich daňového systému vlastně tečou?

No, zamyslete se se mnou. Zdravotní pojištění je tam dobrovolné, to si člověk v podstatě platí sám mimo daňový systém. Komerční penzijní připojištění a spoření nebo investice na důchod je tam standardem, i když nějaké důchody jejich stát vyplácí. USA si platí velkou armádu. Ta stojí asi hodně, ale je známou věcí, že vojáky na misích tak nějak z velké části platí tam, kde právě jsou, ostatně proto je USA také tak rády na mise vysílají, aby je neměly pořád finančně na krku (poznámka pro gramatické šťouraly: USA neboli ty Spojené státy americké, proto tvrdé y v koncovce slovesa, aby zase nějaký neumětel nevykřikoval něco o gramatice, jak tady často i pod jinými autory činí právě ti, kteří o gramatice vědí houby a neumějí ani číst text). Ale že by zrovna v USA nějak starostlivě pečovali o válečné veterány, tak to ani omylem, spíš na ně až na nějaké základní platby pěkně kašlou. Pak se tam platí nějaký státní aparát jako policie a záchranné složky, nějací ti úředníci, ale že by to byla úřední velmoc jako bývalé Rakousko-Uhersko, kam patří i naše česká kotlina, to bych neřekla. Tak kam tedy ty peníze z jejich daňového systému jdou? Stát tam platí nějaké základní školství, veškerý nadstandard si musíte respektive svým dětem zaplatit taky sami. Kam ty peníze tedy dál tečou? Do komunikací, tedy silnic a dálnic? No to pochybuji, že by se tam v tomto směru nějak masivně investovalo a že by jejich města zářila novotou to se mi taky nezdá.

Tak kam tedy? Hodně peněz teče nejspíš do výzkumu, který je hlavním marketingovým tahounem rozvoje americké ekonomiky. S technologickými novinkami se Amíci rádi chlubí a rádi je vyvíjejí, aby měli před ostatními ekonomický a vojenský náskok. Ale technologické novinky vzápětí vydělávají samy na sebe a generují další daně. Stejně tak obří filmový byznys, který v současné době spíše upadá. Ten také sebegeneroval velké peníze a tudíž i daně.

A co dál? Kam tedy sypou Amíci své daně? Protáčejí je na Wall Streetu? Sypou je jako investice do zahraničí, aby si získávali nad mimoamerickými enklávami ekonomickou převahu? Jede si na nich bezpáteřní smetánka a defrauduje je na péči o svoje neumělé životy a umělé obličeje? Schovávají si je v bankách, aby měli finanční polštáře na to, až budou zase tisknout peníze z ničeho nebo je stahovat z oběhu, zakrývat podstatu věci, aby se nepoznalo, že to jediné, o co jim jako systému jde, je machrovat na ostatní a ukazovat jim, jak jsou na nich závislí, jak jim nesahají ani po kotníky a nemohou se bez nich obejít tak, jak to dělá typický mačo?

Vzhledem k tomu, že lidé a systémy jsou obvykle obětí sebe sama, pokud nemají věci vnitřně pod kontrolou, což Amíci v jistých oblastech nemají a neustále si pouštějí své ego na špacír, jak nám krásně ukazuje mimo jiné jak pan Biden tak pan Trump, k té poslední variantě bych se asi přikláněla nejvíc.

A pokud to tak skutečně je, dodala bych k tomu jediné. Že to těm Amíkům stojí za to. Za svoje machrismy a ramena dřít jako mezci bez sociálních jistot. Ale asi jim to za to stojí, ale je to docela dost drahá sranda, a třeba takoví Číňani takové sklony a potřeby se veřejně vytahovat nemají, a proto pokud to takto půjde dál, kvůli této konkurenční výhodě brzy Amíky převálcují.

Holt kdo se nevytahuje, má čas růst…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz