Hlavní obsah
Názory a úvahy

Světu vejtahů odzvonilo

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Álvaro Pérez Vilariño, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Vejtahové jsou za zenitem.

Článek

Od devadesátek, kdy jsem vyrůstala a chodila do školy, se pořád celou společností jako taková ošklivá nit táhne vytahování se tím, jaké kdo zvládl obchody a podniky a kdo je velký hustý podnikatel a kdo má kolik peněz.

Vždycky mě hrozně štvalo v takovém světě žít a nesnáším to doteď. Ale naštěstí se zdá, že konečně světu vejtahů odzvonilo. To bylo pořád vytahování, jako kdyby nikdo nic jiného než to, vydělávat peníze, šéfovat lidi nebo hrát si na podnikatele, neuměl. Podle mého tahle společnost někde už na začátku průmyslové revoluce udělala hroznou chybu a začala podnikatele a podnikání, obzvlášť to v průmyslu, uctívat jako boha. A nacpali se tam všichni vejtahové.

Ono to pak vypadá, že za vejtahy může průmysl a podnikání, ale není to tak. Vejtahové tady byli odjakživa, asi jako vrazi, je to taková nepříjemná věc, kterou lidstvo zdědilo po svých předcích, kteří se potřebovali navzájem vytahovat, aby se ukázalo, kdo je větší king. Ale stejně, jako jsou dnes zakázány vraždy, bude brzo zakázáno takovéto toxické vytahování.

Člověk buď něco umí a je v tom dobrý, nebo to neumí a musí se vytahovat. Nevidím důvod naopak, proč by někdo nemohl říct nahlas, že je v něčem dobrý. To jen zakomplexovaní vejtahové, kteří nesnesou, že v tom sami dobří nejsou, začnou takovému člověku jízlivě vyčítat a falešně se vysmívat. Chudáčci, kteří sami nemají, čím svět okouzlit a čím se předvést, ale potřebují za každou cenu zabodovat. Tak ti se pak sápou na ty, kteří něco dovedou. Tak vznikla i většina podnikatelů a manažerů, ti schopní, kteří opravdu umí to, co dělají, jsou v menšině, většina dalších jsou jen hnusní vejtahové, kteří se snaží živit na práci jiných a tento systém je v tom všemi deseti podporoval a alibisticky nad tím zavíral oči, a proto je odsouzen k zániku ve formě, v jako donedávna byl.

Opravdu vejtahy z duše nesnáším. Nesnáším proto i reklamy, které jsou postavené na planém vytahování se a předvádění něčeho, co takové firmy či výrobky vůbec nemají. Taky nesnáším způsob fungování společnosti postavené na hamtáctví, kterému se někdy schválně říká volný obchod, a parazituje tak na svobodných konceptech. Ve skutečnosti je to celé jen jedna velká habaďůra méně schopných, kteří se spikli a domluvili na tom, že za každou cenu zabrání těm nejschopnějším, aby měli na svět vliv, jaký by mít mohli a měli. Prý ze strachu, aby něco zlého nenapáchali. A tak ti méně schopní páchají daleko větší zlo tím, že jsou neumětelové a kazí věci, které by se vůbec kazit nemusely a nezvládají procesy, které jsou zvládnutelné pro lidi, kteří mají něco navíc.

Společnost vejtahů je odporné zvěrstvo, které se zaseklo někdo v pravěku, a i když se dnešní společenská elita snaží předstírat, jak je vyspělá, jak je nad věcí, jaké má organizační schopnosti a jak se ve všem skvěle vyzná, a ještě navíc jaký má mandát od všech, je to vše jen součást podvědomé snahy těch, kteří na špici schopností nejsou a nenarodili se s nimi, aby se udrželi na postech, pro které se nehodí.

Společnost pak funguje primitivně, jako automat, točí se jako špína v kýblu a klacek pod splavem, jen paraziticky vyžírá, co schopného někdo vytvořil na vlastní účet, v novinách čteme pořád to stejné jako ohranou zaseknutou desku, už roky neslyšíme nic jiného, než domluvilo se to a to na Rusy, Ukrajinci vítězí tam a tam, Rusko je zlé, Ukrajina je skvělá, Evropská unie je nejlepší, Čína je falešná a Spojené státy jsou úžasné. Takhle primitivní a zaseklý pohled na svět mohou mít jedině vejtahové, kteří ve své nekonečné nabubřelosti mají dojem, že sežrali Šalamounovo ho..o a vědí nejlépe, jak má svět vypadat, jak má fungovat, ale přitom jsou jen zoufalé oběti svých vlastních fixních idejí, ze kterých se neumějí vymotat, protože celou svou představu o světě si neudělali sami, ale převzali ji z vnějšku a vtlačili se do ní tak, aby z ní z toho co nejvíc dostali sami pro sebe, a když se ta představa světa z vnějšku někam posunula, nevědí, co dál, jak se nastavit a kam se vrtnout, aby dál zůstali těmi skvělými vejtahy, kteří těží ze všeho kolem, z čeho mohou, a ještě u toho vypadají jako králové. A protože sami nejsou schopni představy o světě tvořit, ale jen se na nich vozit, pojedou teď dál na představě a obrazu světa, který je vykreslí jako naprosté pitomce a ubožáky.

Vejtahové jsou totiž lidé, kteří ještě žijí v pravěkých zaostalých schématech bytí, kteří si nevidí na špičku nosu a kteří vůbec netuší, která bije, ale chtějí být vůdci bandy tak, jako tehdá, když ještě lidstvo viselo na stromech. K jejich smůle ale už lidstvo na stromech nevisí, zato oni ano, a už je to dost vidět.

Takže jeďte si, ti politici, podnikatelé, státotvůrci a média, kteří jen čekáte na svou příležitost, jak zabodovat, jak se vytáhnout a jak se předvést a triumfovat, dál na svém otřepaném trakaři, hrajte si svou tisíckrát ohranou zaseknutou desku, s každým novým cyklem ztratíte víc a víc energie a budete za větší a větší hlupáky, zadřené někde v pravěku, až z vás nakonec nezbyde nic než duté klapnutí, to jak se za vámi zavře propadliště dějin.

Svět postavený na exhibici blbců a roztahování se vejtahů tady fakt nechci a nikdo normální o to nestojí se mnou. Normální duše chtějí, aby věci normálně fungovaly, a ne aby se tady roztahovaly duše, které netuší, která bije, a jen kazily život ostatním. Fixní idea, že demokracie a svoboda někoho spasí, jen odvádí pozornost od toho, že demokracie a svoboda je už dávno vyřešená, asi jako automatická pračka, a není čas pořád dokola omílat, jak je to skvělý vynález.

Kdybychom dodnes velebili kolo a zírali na něj jak na svatý obrázek, jako to děláme se svobodu a demokracií, nikam se nepohneme a budeme dál jezdit jen na kole. A proto nechte svobodu a demokracii být jako hotovou věc a nemelte pořád, že je třeba o ně stále dokola bojovat, přestaňte se za ně schovávat a zneužívat je jako nástroj na to, zaútočit na každého, kdo projeví nějaké schopnosti vést společnost a mít autoritu a autonomii a má výjimečné schopnosti, takoví lidé se nenarodili jen proto, aby je nějaká příšerná banda neumětelských hňupů celý život shazovala a obtěžovala, a raději řekněte, co tam máte dál.

Zatím tam nic nevidím a myslím, že zůstat stát na místě není ideální způsob, jak udělat díru do světa, o což se naše evropská garnitura momentálně vehementně pokouší, a vypadá to zatraceně směšně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz