Hlavní obsah
Finance

Akcie LVMH: Je konec večírku pro luxusní zboží?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Společnost LVMH nedávno oznámila výsledky svých příjmů za první tři čtvrtletí letošního roku.

Článek

Po zveřejnění výsledků hospodaření společnosti LVMH Moët Hennessy za třetí čtvrtletí někteří investoři prodávali její akcie, což odráželo přetrvávající obavy ohledně sektoru luxusního maloobchodu. Často se při diskusi o výnosech překonávajících trh vybaví sektory jako technologie a software. Odvětví luxusního zboží, které je často pod drobnohledem, však bylo v minulosti pro akcionáře příznivé. Mezi celosvětově nejznámější luxusní korporace patří LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, pod kterou spadají ikonické značky jako Fendi, Tiffany & Co. a Tag Heuer.

Společnost LVMH nedávno oznámila výsledky svých příjmů za první tři čtvrtletí letošního roku. Povrchní pohled naznačuje hladký průběh, ale při bližším pohledu se může ukázat jiný příběh. V tomto článku se ponoříme do finančních údajů podniku, abychom zjistili, zda je nyní vhodný okamžik k nákupu jeho akcií, nebo zda se sektor luxusního maloobchodu nachází v nouzi.

Krátký pohled na tržby LVMH podle produktových segmentů za prvních devět měsíců roku 2023 ve srovnání se stejným obdobím loňského roku ukazuje úctyhodné výsledky. Vína a lihoviny jsou jedinou produktovou kategorií, která zaznamenala meziroční pokles, zatímco sektor módy a maloobchodu přinesl dvoucifernou eskalaci. Vzhledem k tomu, že inflace a vysoké náklady na půjčky si vybírají daň na průměrných spotřebitelích, jsou tyto výsledky slibné.

Produkty LVMH nejsou nutně určeny většině skupin spotřebitelů. V důsledku toho by jejich zákazníci z vyšších tříd mohli být odolní vůči vysokým cenám bez ohledu na makroekonomické klima. Hlubší studium těchto výsledků však může osvětlit širší vzorce nakupování spotřebitelů. Podle sdělení společnosti pro investory se růst tržeb v klíčových regionech, jako jsou USA a Evropa, zpomalil. Kromě toho přetrvávají obavy ohledně snah o znovuotevření čínského trhu v důsledku Covid-19.

Po zveřejnění výsledků LVMH došlo ke krátkému výprodeji a akcie se nyní obchodují přibližně 29 % pod maximy zaznamenanými na začátku roku. Vzhledem k tomuto zpomalení a snižující se spotřebitelské aktivitě mohou někteří investoři uvažovat o tom, zda éra luxusního zboží neskončila. Nicméně pozoruhodné trendy na trhu s luxusním zbožím naznačují, že by právě mohl zažívat zcela nový začátek.

Studie poradenské společnosti v oblasti managementu McKinsey zjistila, že více než 50 % mladších skupin, jako je generace Z a mileniálové, vyjádřilo v roce 2023 „záměr utrácet“. Zajímavé je, že oblasti jako oděvy, kosmetika a osobní péče, obuv a šperky se mezi celou skupinou účastníků studie umístily v první desítce všech kategorií.

Zde je třeba sledovat dva relevantní podměty. Zaprvé je zarážející, že generace Z a mileniálové jsou připraveni utrácet v nejistých makroekonomických podmínkách. Tyto mladší věkové skupiny však pravděpodobně nemají takovou kupní sílu, jakou mají starší generace, vzhledem k tomu, že mají méně času na spoření. Za druhé, musíme se zamyslet nad tím, proč mladší demografické skupiny tolik přitahují luxusní značky.

Samostatná studie společnosti McKinsey odhaduje hodnotu trhu s přeprodejem luxusního zboží v roce 2020 až na 30 miliard USD a předpovídá, že v příštím desetiletí poroste nejméně o 10 % ročně. Současná hodnota trhu s přeprodejem luxusního zboží je tedy výrazně vyšší než před třemi lety, přičemž generace Z a mileniálové tento boom významně podporují prostřednictvím platforem, jako jsou Poshmark, The RealReal, Farfetch a StockX.

Ačkoli se hrozba trhů s dalším prodejem zdá být citelná, je příliš brzy na to, aby bylo možné určit její plný dopad na prodejce luxusního zboží. Svou roli hrají také hodnoty konsolidace společností a tvrdá konkurence menších módních domů. Navzdory změnám způsobeným mladšími spotřebiteli pramení pověst a identita značky LVMH z generací silné loajality zákazníků. Proto by mohlo být krátkozraké předpokládat, že společnost bude v dlouhodobém horizontu zažívat neustálý klesající růst.

Vzhledem k silnému výprodeji akcií se současnost jeví jako vynikající příležitost snížit nákladovou bázi a držet akcie s cílem dosáhnout dlouhodobých výnosů, a to s ohledem na desetileté úspěšné působení společnosti LVMH na trhu s luxusním zbožím. Dynamika trhu se sice mění, ale odolnost a přizpůsobivost společností, jako je LVMH, zůstává hnací silou v sektoru luxusního maloobchodu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz