Hlavní obsah
Rodina a děti

Vyrobte si sami domácí dětské příkrmy. Jsou levnější a zdravější!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michael Jedzok

Výživa novorozenců a batolat patří mezi nejdůležitější starosti pro každou maminku. S nástupem zdravého stravování do popředí se stále více rodičů obrací k vytváření vlastních domácích příkrmů pro své malé poklady

Článek

Výživa novorozenců a batolat patří mezi nejdůležitější starosti pro každou maminku. S nástupem zdravého stravování do popředí se stále více rodičů obrací k vytváření vlastních domácích příkrmů pro své malé poklady. Pokud jste jednou z těchto maminek, hledajících způsoby, jak zahrnout do stravy vašeho dítěte čerstvé suroviny, máme pro vás několik skvělých tipů a receptů.

Proč volit domácí příkrmy?

Výroba domácích příkrmů má několik výhod oproti kupovaným variantám:

  1. Kontrola kvality: Když připravujete příkrmy doma, máte plnou kontrolu nad použitými surovinami. Můžete si být jisti, že jídlo obsahuje čerstvé, kvalitní a zdravé ingredience.
  2. Bez umělých látek: Mnoho komerčních příkrmů obsahuje konzervanty, barviva a další umělé látky. Při výrobě doma můžete těmto škodlivým složkám vyhnout.
  3. Variabilita: Kombinováním různých surovin můžete vytvářet různorodé příchutě a textury, což pomáhá rozvíjet chuťové pohárky vašeho dítěte.
Foto: Michael Jedzok

Příkrm

Základní pokyny pro vytváření domácích příkrmů:

  1. Bezpečnost: Dbáme na to, aby strava pro děti byla bezpečná. Při manipulaci s potravinami dbejte na čistotu a zásady hygieny.
  2. Výběr surovin: Používejte co nejčerstvější a nejkvalitnější suroviny. Ovocné a zeleninové příkrmy jsou skvělým způsobem, jak dodat vitamíny a minerály.
  3. Variace: Experimentujte s různými druhy ovoce a zeleniny, abyste zajistili pestré složení stravy. To pomáhá dítěti rozvíjet představivost a chuťové vnímání.
  4. Jemná příprava: Na začátku přidávejte nové suroviny postupně a pozorujte, jak na ně vaše dítě reaguje. Některé potraviny mohou způsobit alergické reakce.

Recepty na domácí příkrmy:

  1. Banánová krása: Rozmačkejte zralý banán a promíchejte s jemným ovsem. Banán dodá příkrmu sladkou chuť a oves vlákninu.
  2. Mrkvový poklad: Uvařte a nastrouhejte čerstvé mrkve. Smíchejte s vařeným bramborovým pyré a mírně zředěným jogurtem. Tato směs poskytne dítěti vitamíny A a C.
  3. Jahodová rozkoš: Jemně rozmixujte čerstvé jahody a smíchejte s tvarohem. Tato kombinace dodá vápník a vitamíny.
  4. Brokolice pro hrdiny: Vařte brokolici do měkkosti a rozmixujte na jemnou kaši. Přidejte trochu zakysané smetany pro krémovou texturu.

Sledujte reakce a užívejte si proces!

Vytváření domácích příkrmů může být zábavné a obohacující. Pozorujte, jak vaše dítě reaguje na nové chutě a textury, a vychutnávejte si společný čas u jídelního stolu. S domácími příkrmy můžete být jistí, že vaše dítě dostává to nejlepší pro jeho zdravý růst a vývoj.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz