Hlavní obsah
Aktuální dění

Napsaly nám děti z duhových rodin, vyzývají nás, abychom uzákonili manželství pro všechny. Jsem pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michaela Šebelová

Michaela Šebelová se syny

Ústavně-právní výbor Poslanecké sněmovny už podruhé projednával návrh zákona o manželství pro všechny. Během rozpravy byl mimo jiné představen i otevřený dopis dětí, které vyrostly ve stejnopohlavních rodinách.

Článek

Ve středu projednával ústavně-právní výbor Poslanecké sněmovny už podruhé návrh zákona o manželství pro všechny.

Během rozpravy byl mj. představen i otevřený dopis dětí z duhových rodin. Děti, které vyrostly ve stejnopohlavních rodinách, v něm vyzývají poslance, aby konečně uzákonili manželství pro všechny. Sama jsem tento dopis obdržela minulý týden a jsem za něj moc ráda. Kolegové, kteří proti návrhu zákona vystupují, se totiž často zaštiťují ochranou dětí. Je proto důležité, aby byli potomci z duhových rodin také vyslyšeni. Znovu bych tedy signatářům ráda za tento cenný podnět poděkovala a nezbývá než doufat, že všichni poslanci a senátoři výzvu vezmou při rozhodování skutečně v potaz.

Foto: Michaela Šebelová

Otevřený dopis dětí z duhových rodin

Foto: Michaela Šebelová

Otevřený dopis dětí z duhových rodin

A teď zpátky k jednání ústavně-právního výboru. Společně se zákonem o manželství pro všechny byly projednány i dva pozměňovací návrhy, které k němu byly předloženy.

První pozměňovací návrh se týkal názvu. Zachovány by byly všechna práva a povinnosti, jako v případě manželství, ale svazek by se nazýval partnerství. Myslím si, že bychom neměli dělit lidi na dvě kategorie a mít pro stejnou věc dva názvy. Změna názvu by tak byla obrovským ústupkem. Rozumím ale tomu, proč byl navržen. V současném rozložení sil ve sněmovně je to mezikrok, který by upravil palčivé nerovnosti stejnopohlavního soužití do doby, než bude poslanecká sněmovna připravena na skutečnou rovnoprávnost, na kterou společnost už podle všeho připravena je.

Druhý projednaný pozměňovací návrh, jehož předkladateli jsou Helena Válková (ANO) a Jiří Navrátil (KDU-ČSL), by narovnal některá práva stejnopohlavním párům, nicméně by neumožňoval adopce. Tento pozměňovací návrh bych v žádném případě na plénu nemohla podpořit. Nejenže zachovává dvě kategorie občanů, ale také ponechává v právním řádu nepřípustnou diskriminaci, kterou zákaz adopcí prostě je.

Výsledek? Návrh zákona ani žádný z pozměňovacích návrhů nezískaly dostatek hlasů na to, aby je ústavně-právní výbor doporučil. Zde je ovšem pár zajímavých poznatků:

Manželství a návrh na úpravu názvu získaly při hlasování nejvíce hlasů a prosazení uniklo pouze o dva hlasy (8 z 10). Možná tedy není tak úplně pravda, že manželství pro všechny je nereálný cíl.

Manželství pro všechny i návrh na úpravu názvu získaly stejné množství hlasů. Ukazuje se tedy, že některým odpůrcům zřejmě nevadí pouze název, tak jak tvrdili.

Návrh zákona, ke kterému se ústavně-právní výbor rozhodl nijak nevyjádřit, nyní poputuje zpátky k nám na plénum do 2. čtení. O něm vás znovu budu informovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám