Hlavní obsah
Jídlo a pití

Hera ve vánočním cukroví: Vhodná náhrada másla, nebo zdraví škodlivý tuk?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michaela Smolková - Kvalita potravin a výživa

Jak je na tom Hera ve srovnání s tradičním máslem, jaké jsou její vlastnosti při pečení? Je skutečně tak „nezdravá“, jak se můžete v médiích dočíst? Také se dozvíte, čím nahradit máslo při pečení.

Článek

Z čeho se vyrábí Hera?

Ačkoliv se asi většina z nás shodneme na tom, že máslo má svou nezaměnitelnou lahodnou chuť a specifické technologické vlastnosti, nejen při pečení vánočního cukroví. Ne každý může, nebo chce jíst máslo. Čím máslo tedy při pečení vánočního cukroví nahradit?

Foto: Michaela Smolková - Kvalita potravin a výživa

Složení Hery

Palmový tuk se stále někde objevuje na černé listině, jako tuk, který je nejméně prospěšný zdraví. Ale víte o tom, že co se týče výživové hodnoty, jsou na tom palmový tuk, kokosový tuk a máslo velice podobně? Cukroví s kokosovým tukem, nebo máslem není tedy ,,zdravější“. Ale může být samozřejmě chutnější, než cukroví z Hery.

Emulgátory - pro někoho může znít tohle slovo hrozivě. Ale jsou to velmi často látky, které se přirozeně vyskytují v přírodě. Mají za úkol, udržet pohromadě vodu s tuky a vytvořit emulzi.

Emulgátor, při tzv. hnětení směsi tuku a vody umožní kapičkám vody rozptýlení do tuků. To proto, že vodu s tukem jinak nesmícháte. V tucích, které neobsahují větší množství vody, nemusí být emulgátor příliš účinný, zde se používají mono- a diglyceridy mastných kyselin. Chemickou strukturou jsou to látky, které vznikají i třeba při přeměně tuků v našem organizmu. Těch se vůbec nemusíme obávat. Ve výrobcích s vysokým obsahem vody se musí použít účinnější emulgátory, ale vždy jen legislativou povolené.

Rozdíl mezi Herou a máslem

Ono totiž, po výživové stránce se Hera od másla zásadně neliší. Samozřejmě, pokud bychom šli po detailním složení NMK a některých bioaktivních látek, rozdíly tam jsou. Ale vzhledem k tomu, že se bavíme o tucích, které by neměly tvořit základ našeho KAŽDODENNÍHO jídelníčku, tyto rozdíly nejsou z hlediska výživy až tak zajímavé.

Foto: Michaela Smolková - Kvalita potravin a výživa

Rozdíl Hera x máslo

Máslo, Hera, palmový tuk, kokosový tuk, sádlo apod. jsou především zdrojem tuku s převahou nasycených mastných kyselin . NAsycené mastné kyseliny - jsou ve velké míře obsaženy v tučném mase a tučných mléčných výrobcích (vč. másla), sýrech, kokosovém a palmojádrovém tuku. Tyto mastné kyseliny (ne všechny tedy) mohou zvyšovat cholesterol v krvi a tím se podílet na vzniku onemocnění srdce a cév. Proto, by se tuky, které obsahují převážně nasycené mastné kyseliny, měly v našem jídelníčku objevovat s mírou.

A stejně jako máslo, má i Hera své specifické vlastnosti, které někomu mohou vyhovovat při pečení více, než máslo. S Herou se dá pracovat ihned po vytažení z lednice, těsto při pečení drží lépe svůj tvar a po upečení jsou výrobky měkčí (z másla spíš křehčí), což může být fajn třeba při pečení perníčků, které chcete mít hned měkké.

Čím můžete dále nahradit máslo při pečení nejen vánočního cukroví?

- Sádlem, ghí, oříškovým máslem, kokosovým tukem…

- Rostlinnými alternativami másla = kvalitní margaríny s vyšším obsahem tuku, rostlinnými roztíratelnými tuky (HERA, Rama veg,…

- Pak samozřejmě olejem jako např. řepkový, olivový, avokádový, které jsou z nutričního hlediska nejvhodnější. Ale nezapomeňte, že při jejich použití je potřeba upravit z větší části recepturu. Navíc, použitím těchto olejů se sníží trvanlivost cukroví. Takové cukroví by se mělo skladovat v chladu a co nejkratší dobu.

Závěrem..

Hera není o nic horší z nutričního hlediska, než máslo. Navíc je to tuk, který použijete jednou za čas při pečení. Největší nevýhodu vidím v nevýrazné chuti (někomu to ale třeba vůbec vadit nemusí). Hera se spíš bude hodit do kořeněného, ořechového a kakaového cukroví s výraznější chutí. Hera tedy není škodlivá ani pro dospělé ani pro děti. Ale pro častější konzumaci je určitě lepší používat nutričně výživnější tuky.

Zdroje:

https://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2016/03/je-kokosovy-tuk-skutecne-superpotravina.pdf

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám