Hlavní obsah
Jídlo a pití

Vánoční přípravy: Jak skladovat cukroví, aby se nezkazilo?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Za pár dní je tady první adventní neděle a někteří z vás se už možná chystají na pečení vánočního cukroví. Víte, jak cukroví správně skladovat, aby se do Štědrého dne nezkazilo? Na co si dát pozor?

Článek

Kdy začít péct vánoční cukroví?

Pokud máte v plánu péct několik druhů cukroví, určitě nebudete chtít nechávat vše na poslední chvíli. První cukroví můžete začít péct 4-3 týdny před Štědrým dnem. Nejdříve začněte s perníčky, zázvorkami a štolou. Ovšem bez krémů, náplní a marmelády. Tyto druhy cukroví potřebují nejdelší dobu pro změknutí a zvláčnění.

Dva týdny před Vánocemi můžete začít s pečením lineckého, vanilkových rohlíčků, pracen, cukroví z formiček (ořechová těsta), bílkového cukroví, marokánek, medovníků atd. Opět bez náplně a marmelády.

Týden před Vánoci můžete začít plnit cukroví - krémy, marmeládou a vrhnout se na nepečené druhy. Pozor na cukroví bez cukru 😊Nezapomeňte, že med a cukr se podílejí na trvanlivosti vánočního cukroví. Pokud tedy tato sladidla z receptury zcela odstraníte, nebo z části nahradíte, může to mít vliv na trvanlivost vánočního cukroví.

Foto: Tabulka- přehled pečení cukroví: vlastní tvorba Michaela Smolková

peceni-cukrovi

Jak dlouho můžu skladovat těsto v lednici?

Domácí těsto na cukroví by mělo být skladováno v uzavřených nádobách (nebo zabalené v potravinářské fólii) v lednici po dobu 2 až 4 dnů. Případně můžete těsto uložit do mrazáku až na 2 měsíce.

Jak správně uchovávat pečené i nepečené cukroví?

Trvanlivost vánočního cukroví závisí na konkrétním druhu cukroví, jeho složení, hygieně během přípravy, způsobu skladování, obalovém materiálu, vlhkosti (okolí i cukroví) - obecně suché druhy cukroví s nízkým obsahem vody jsou trvanlivější. Jedním z nejdůležitějších faktorů je rozhodně teplota - čím nižší teplota během skladování, tím delší trvanlivost potravin. Pozor však na skladování na balkóně nebo místě, kde může docházet ke kolísání teploty – cukroví může zplesnivět.

Suché cukroví, které potřebuje zvláčnět – uložte do papírové či kartónové krabice a skladujte na suchém a vzdušném místě. Při skladování při pokojové teplotě vám tyto druhy cukroví vydrží bez újmy cca 3 týdny, při teplotě do 5 °C pak zhruba 2 měsíce.

Suché cukroví, kde je žádoucí křupavost – Uchovejte v uzavíratelné skleněné, plechové nebo plastové dóze při pokojové teplotě. K cukrovinkám se tak nedostane vlhkost a zůstanou krásně křupavé. Pokud budete skladovat při pokojové teplotě, vydrží cca 3 týdny.

Bílkové cukroví - Uložte do papírových sáčků a na suché místo. Můžete uchovávat při pokojové teplotě až 2 týdny.

Nepečené cukroví a cukroví s krémy – Uchovávejte vždy v lednici, vydrží minimálně týden. Pozor na krémy a náplně ze syrových vajec, takové cukroví zkonzumujte opravdu co nejdříve – nenechávejte delší dobu při pokojové teplotě např. servírování pro návštěvy s ostatním cukrovím.

Mohu uchovávat upečené cukroví v mrazáku?

Cukroví můžete také zamrazit, a to až po dobu 12 měsíců – záleží na druhu. Cukroví s vyšším obsahem tuku bude rychleji žluknout - takové neskladujte v mrazničce déle jak 6 měsíců.

Cukroví před uložením do mrazáku zabalte do vzduchotěsné nádoby/obalu. Neskladujte v jedné přihrádce s mraženým masem a rybami.

Rozmrazené cukroví znovu nezamrazujte.

Některé druhy cukroví jsou vhodnější k mražení než jiné. Cukroví s krémovou náplní nebo jemnější konzistencí může utrpět změnou struktury po rozmrazení.

ZDROJE:

https://bezpecnostpotravin.cz/termin/uchovavani-potravin/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám