Článek
Kdy začít péct vánoční cukroví?
Pokud máte v plánu péct několik druhů cukroví, určitě nebudete chtít nechávat vše na poslední chvíli. První cukroví můžete začít péct 4-3 týdny před Štědrým dnem. Nejdříve začněte s perníčky, zázvorkami a štolou. Ovšem bez krémů, náplní a marmelády. Tyto druhy cukroví potřebují nejdelší dobu pro změknutí a zvláčnění.
Dva týdny před Vánocemi můžete začít s pečením lineckého, vanilkových rohlíčků, pracen, cukroví z formiček (ořechová těsta), bílkového cukroví, marokánek, medovníků atd. Opět bez náplně a marmelády.
Týden před Vánoci můžete začít plnit cukroví - krémy, marmeládou a vrhnout se na nepečené druhy. Pozor na cukroví bez cukru 😊Nezapomeňte, že med a cukr se podílejí na trvanlivosti vánočního cukroví. Pokud tedy tato sladidla z receptury zcela odstraníte, nebo z části nahradíte, může to mít vliv na trvanlivost vánočního cukroví.
Jak dlouho můžu skladovat těsto v lednici?
Domácí těsto na cukroví by mělo být skladováno v uzavřených nádobách (nebo zabalené v potravinářské fólii) v lednici po dobu 2 až 4 dnů. Případně můžete těsto uložit do mrazáku až na 2 měsíce.
Jak správně uchovávat pečené i nepečené cukroví?
Trvanlivost vánočního cukroví závisí na konkrétním druhu cukroví, jeho složení, hygieně během přípravy, způsobu skladování, obalovém materiálu, vlhkosti (okolí i cukroví) - obecně suché druhy cukroví s nízkým obsahem vody jsou trvanlivější. Jedním z nejdůležitějších faktorů je rozhodně teplota - čím nižší teplota během skladování, tím delší trvanlivost potravin. Pozor však na skladování na balkóně nebo místě, kde může docházet ke kolísání teploty – cukroví může zplesnivět.
Suché cukroví, které potřebuje zvláčnět – uložte do papírové či kartónové krabice a skladujte na suchém a vzdušném místě. Při skladování při pokojové teplotě vám tyto druhy cukroví vydrží bez újmy cca 3 týdny, při teplotě do 5 °C pak zhruba 2 měsíce.
Suché cukroví, kde je žádoucí křupavost – Uchovejte v uzavíratelné skleněné, plechové nebo plastové dóze při pokojové teplotě. K cukrovinkám se tak nedostane vlhkost a zůstanou krásně křupavé. Pokud budete skladovat při pokojové teplotě, vydrží cca 3 týdny.
Bílkové cukroví - Uložte do papírových sáčků a na suché místo. Můžete uchovávat při pokojové teplotě až 2 týdny.
Nepečené cukroví a cukroví s krémy – Uchovávejte vždy v lednici, vydrží minimálně týden. Pozor na krémy a náplně ze syrových vajec, takové cukroví zkonzumujte opravdu co nejdříve – nenechávejte delší dobu při pokojové teplotě např. servírování pro návštěvy s ostatním cukrovím.
Mohu uchovávat upečené cukroví v mrazáku?
Cukroví můžete také zamrazit, a to až po dobu 12 měsíců – záleží na druhu. Cukroví s vyšším obsahem tuku bude rychleji žluknout - takové neskladujte v mrazničce déle jak 6 měsíců.
Cukroví před uložením do mrazáku zabalte do vzduchotěsné nádoby/obalu. Neskladujte v jedné přihrádce s mraženým masem a rybami.
Rozmrazené cukroví znovu nezamrazujte.
Některé druhy cukroví jsou vhodnější k mražení než jiné. Cukroví s krémovou náplní nebo jemnější konzistencí může utrpět změnou struktury po rozmrazení.
ZDROJE:
https://bezpecnostpotravin.cz/termin/uchovavani-potravin/