Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ulice po Alexeji Navalném?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Евгений Фельдман / Новая газета, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Alexej Navalnyj v sále Leninského soudu v Kirově 24. dubna 2013

V Brně-Bohunicích mohla vzniknout ulice Alexeje Navalného. Jaké jsou důvody a proč nakonec nevznikne?

Článek

Brno-Bohunice. Na únorovém zastupitelstvu jsme vedle jiných podstatných záležitostí rovněž přijímali návrh na pojmenování nové ulice v prostoru plánované výstavby v lokalitě Červeného kopce. Bohunické zastupitelstvo dává pouze návrh, který se postoupí k dalšímu vyjádření Pracovní skupině pro názvosloví města Brna. Finálně o pojmenování rozhoduje velké městské zastupitelstvo.

Rada MČ navrhla název nové ulice „Mýtná“. Nato jsem na zastupitelstvu podal protinávrh, aby se ulice pojmenovala „Alexeje Navalného“. Zastupitelstvo se konalo dne 21. 2. 2024 a A. Navalnyj zemřel pár dní předtím dne 16.2.2024. Bylo mě samozřejmě jasné, že návrh neprojde, když problémem bylo už jen prodloužení vyvěšení ukrajinské vlajky na radnici nebo na místo toho jen nalepení samolepky s ukrajinskou vlajkou na dveře radnice. Jen připomenu, že na bohunické radnici byla dočasně vyvěšena ukrajinská vlajka na základě mého návrhu ze dne 23. 2. 2022, tedy den po vstupu ruských vojsk do Luhanské a Doněcké oblasti a den před ruskou agresí do zbytku ukrajinského území.

Jsem si samozřejmě vědom, že okolo A. Navalného je spousta kontroverzí. Patrně jej nelze označit za liberálního demokrata, kterého bych rád v čele Ruska viděl. Spekuluje se rovněž, zda byl zabit přímo nebo nepřímo protiprávním uvězněním v nevhodných podmínkách – to mě ukáže až historie. Těžko však lze popřít, že to byl mimořádně statečný politik, který se po své otravě v roce 2020 nynějším ruským režimem, vrátil zpět do Ruska, přičemž musel vědět, že ho čeká tvrdá perzekuce, která na něj také skutečně hned udeřila. Rovněž je také podstatné, že odsoudil nynější imperiální agresi Ruska na Ukrajině. S jeho smrtí patrně končí v Rusku relevantní demokratická opozice. Nyní bude tamější režim mazat informace z jeho života jako v románu 1984 od G. Orwella. Je na nás, lidech ze svobodného světa, abychom udrželi jeho odkaz. Nikdo jiný to nemůže udělat. Třeba tím, že po něm pojmenujeme jednu bezvýznamnou ulici na kraji Brna. Ty významné ulice si samozřejmě šetřeme pro velikány spjaté přímo s Brnem jako je třeba L. Kundera.

Na případném pojmenování ulice po A. Navalném lze také pěkně demonstrovat, že demokratický a svobodný svět respektuje Rusko jako takové včetně jeho kultury a společnosti. Je to jen nynější ruský režim v čele s V. Putinem včetně všech pomocníků, který je zavrženíhodný a chová se zločinně.

A jak hlasování na bohunickém zastupitelstvu dopadlo? Asi nepřekvapí, že proti bylo SPD. Pro byl jen můj kolega z TOPky Tomáš Aberl (mj. také člen Rady města Brna). Ale překvapení bylo, že aktivně proti hlasovala také většina koaličních zastupitelů. Mohli se zdržet, ale oni hlasovali aktivně proti. To považuji za pikantní vzhledem k tomu, že ideově by s navrženým neměli mít problém. Tak to platí pro KDU-ČSL a ODS. U SOCDEM si nejsem jist, jaký je nyní jejich postoj k tomuto tématu.

Michal Kincl
zastupitel ZMČ Brno-Bohunice

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Bohunice

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám