Článek
Pokud vám někdo tvrdí, že EU nás bude nutit přidávat brouky do jídla, nebo jíst brouky místo masa, nevěřte mu. S největší pravděpodobností je to ten samý člověk, co ještě nedávno doporučoval kloktat Savo.
Jak je to tedy opravdu? Evropská unie na konci ledna povolila použití cvrčků domácích a larev potemníka stájového v potravinách, přičemž všechny produkty s hmyzími surovinami musí být řádně označené. Povolila, nikoho nenutí. Navíc to nejsou první brouci, kteří jsou běžně používaní třeba v potravinářství.
Třeba tzv. Košenila (E120 – kyselina karmínová), vyráběná ze sušených těl samiček hmyzu Dactylopius coccus Costa.
Využívá se jako barvivo do cukrovinek, mléčných výrobků, džemů, instantních polévek, různých nápojů, žvýkaček a do mnoha dalších potravin. Včetně nízkoalkoholového piva.
Mimochodem košenila se přidává i do potravin, které vyrábí koncern Andreje Babiše, který se pokouší taky na broukové fake news vlně svézt.