Hlavní obsah
Aktuální dění

Tvrdí-li někdo, že EU nás bude nutit přidávat brouky do jídla, nebo jíst je místo masa, nevěřte mu!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michal Kučera

Pokud vám někdo tvrdí, že EU nás bude nutit přidávat brouky do jídla, nebo jíst brouky místo masa, nevěřte mu.

Článek

Pokud vám někdo tvrdí, že EU nás bude nutit přidávat brouky do jídla, nebo jíst brouky místo masa, nevěřte mu. S největší pravděpodobností je to ten samý člověk, co ještě nedávno doporučoval kloktat Savo.

Jak je to tedy opravdu? Evropská unie na konci ledna povolila použití cvrčků domácích a larev potemníka stájového v potravinách, přičemž všechny produkty s hmyzími surovinami musí být řádně označené. Povolila, nikoho nenutí. Navíc to nejsou první brouci, kteří jsou běžně používaní třeba v potravinářství.

Třeba tzv. Košenila (E120 – kyselina karmínová), vyráběná ze sušených těl samiček hmyzu Dactylopius coccus Costa.

Využívá se jako barvivo do cukrovinek, mléčných výrobků, džemů, instantních polévek, různých nápojů, žvýkaček a do mnoha dalších potravin. Včetně nízkoalkoholového piva.

Mimochodem košenila se přidává i do potravin, které vyrábí koncern Andreje Babiše, který se pokouší taky na broukové fake news vlně svézt.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz