Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Anglický kokršpaněl je rošťák s dobrým srdcem a nezbednou povahou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

No, není to prostě náramný fešák s kouzelnou duší?

Nejen pro ty z vás, pro které je kokršpaněl španělská vesnice, přináším několik informací, vlastních zážitků a zkušeností s tímto plemenem. Uvažujete-li o jeho pořízení, dobře si to rozmyslete. Angličtí kokři jsou totiž rozkošní lumpové.

Článek

Anděl s ďáblem v těle

Můj bratr tvrdí, že angličtí kokršpanělé jsou psychopati, ale jak už to bývá i u lidí, mnozí psychopati jsou prostě neodolatelní. Pro kokry mám slabost odjakživa. Líbí se mi, jak vypadají. Jsou to krasavci každým coulem. Velikostně tak akorát, žádní smetáčci. Do bytu optimální, a pokud máte dům se zahradou, o to lépe. Mám rád jejich srandovní plandavé uši a věčně kmitající ocásek. Ten je však poměrně nově zakázán kupírovat a kokři s chvostem už nejsou, co bývali. S těmi pahýlky, co mívali dřív, se mi zdáli elegantnější, ale možná je to jen nezvyk.

Když jsme si před víc jak 30 lety pořídili našeho prvního lotříka kokříka, tato rasa byla všude. Poměrně brzy se ale psí preference změnily a po kokrech se tak trochu slehla zem. Zas tak moc se tomu nedivím, protože jsou poněkud nároční na výchovu a mají svou hlavu.

Nejsou hloupí, ale neradi se přizpůsobují

Nejsem typ páníčka zvaný „autorita od pohledu“ a při výchově jsem nikdy nebyl nijak zvlášť přísný a důsledný, to musím přiznat. Takže moji psi si vždycky tak trochu dělali, co chtěli. Nakonec to dopadlo tak, že mě Bubák vyhazoval i z postele.

Vždycky, když jsem se ho snažil něco naučit, tvářil se, že tomu nerozumí, ale já na něm moc dobře poznal, že je to pod jeho úroveň a že ho to ponižuje. Chtěl být rovnocenným partnerem a ne nějakou cvičenou opičkou. Moc dobře věděl, co po něm vyžaduji, ale odmítal spolupracovat. Když jsem neustoupil, nakonec povel splnil, ale se značnou neochotou a zahanbením. Vyčítavě se na mě díval a někdy si třeba i pro sebe uraženě bafnul.

Toto plemeno prý není považováno za nejchytřejší, ale takhle bych to rozhodně neviděl. Kokři jsou chytří dost, dokonce pěkně mazaní, ale není jim po chuti se podvolit, podřídit. Podobně to mají i kočky, ne? Aspoň to slýchávám. U koček se tomu říká, že jsou osobnosti, u kokrů, že jsou blbí. Tak nevím, není to diskriminace?

Nenasytní čmuchalové, vášniví vítači

Pokud jste jako Zdeněk Svěrák ve filmu Vratné lahve takzvaně vítací typ, není pro vás lepší pes než kokr. Když se vrátíte naštvaní z práce, a on na vás skočí a půl hodiny vás olizuje a hubičkuje, zapomenete i na to, že šéf je kretén, a svému miláčkovi odpustíte i loužičku v obýváku, vyvrácený fíkus a hlínu po celé podlaze.

Venku se s ním připravte na slídičské rejdy. Moji kokři někdy při procházce sotva zvedli hlavu od země, jak jim furt něco vonělo (a často to také olizovali), a proto se občas vrazili do kandelábru nebo do popelnice. Kokr není zrovna reklama na čistotu, ale aspoň si s ním zlepšíte imunitu. Zvedne vám náladu, neboť je věčně veselý. Energie má na rozdávání a určitě vám dobije baterky. Lítá jak splašený, když ho pustíte z vodítka, na kterém by utáhl i kamión. Je potřeba ho spolehlivě vycvičit aspoň na základní povely, jinak vám ho brzy přejede auto. Pokud se poohlížíte po nějakém gaučákovi, kterému stačí venku se vyprázdnit, kokr určitě není pro vás.

Kokři jsou mazliví a přítulní. Kam se proti nim hrabou ženy v prvních týdnech zamilovanosti! Díky dlouhým procházkám s nimi zhubnete, provětráte si hlavu a budete se cítit lépe. Obzvláště mladí pejsci jsou téměř nezničitelní, jako by měli v zadečku vrtuli. Menším problémem je, že stejně jako milují vás, milují snad každého druhého. Aspoň moji nezbedové to tak vždycky měli, čili jako hlídače bych je nedoporučoval. Mohlo by se vám totiž stát, že váš čtyřnohý přítel bude nadšeně vítat zloděje a vetřelce všeho druhu.

Na samici nespoléhejte

Každé léto jsme u psa řešili bolestivou osinu v uchu, někdy i dvakrát za sezónu. Toto je u španělů běžné, jsou k tomu náchylní a není se čemu divit. Když máte uši jako plachty, snadno si do nich něco zanesete. Celkově je u kokříků péče o uši nesnadná, neradi si na sobě nechají cokoliv dělat a s ušima nebo tlapkama je potíž. Trochu problém bude i péče o srst, protože pokud je pravidelně nečešete a jednou za čas neostříháte, velmi brzy máte doma Ivana Bartoše v psím vydání.

Při chuti jsou zdraví kokři 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Do našeho prvního ušáka bych nedostal zeleninu, ale například poslední fenka Bubka by sežrala i nákupní tašku. Každý pes je originál s jinou povahou i chutěmi. Fenku jsme si pořídili po 4 psech, aby ji zvládla i moje starší maminka. Doufali jsme totiž, že samice bude klidnější a tak nějak celkově i hodnější a tvárnější. Místo toho k nám domů přibylo tornádo, tajfun a tsunami v jednom! Pokud kalkulujete s tím, že fena je přizpůsobivější a zvladatelnější, rozhodně to není pravidlo, a u kokrů možná už vůbec ne!

Anglický kokršpaněl ano, či ne?

Nezkušeným chovatelům bych anglického kokra moc neradil. Pokud pro něj stejně jako já máte nepřekonatelnou slabost, a je to prostě on, vašeho srdce šampión, věnujte mu alespoň v prvním roce opravdu maximální péči, jinak vám z roztomilé ušaté kuličky vyroste klacek, který sežere nejdřív oběd, pak vás a nakonec vám z bytu udělá kůlničku na dříví.

Angličtí kokři bohužel častěji mívají potíže s klouby, u dvou z našich psů jsme poměrně brzy řešili kyčelní dysplazii. Nikterak vysokého věku se nedožívají, uvádí se okolo 12-15 let, ale spíše méně. Možná to bude tím, že žijí opravdu na plné pecky. A ti nevychovaní ještě o level výš. Ti vám utrhnou ruku i s vodítkem a peláší, kam se jim zachce. Někdy byste je zabili, jindy bez nich nemůžete žít, protože vás doprovázejí i na záchod, jak vás milují.

Co se týče jejich vhodnosti k malým dětem, tak s tímto bohužel, nebo možná spíš bohudík, nemám žádné zkušenosti. Kvůli jejich temperamentu bych je však určitě neradil starším lidem, neboť opravdu vyžadují mnoho pohybu a pozornosti, což jim ne každý senior může dát. Angličtí kokršpanělé nejsou pro každého a před jejich pořízením si o nich raději něco nastudujte a poraďte se s odborníky či zkušenými chovateli.

Anketa

Máte rádi anglické kokry?
Ano
97,3 %
Ne
1,5 %
Psy nemusím vůbec
1,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 519 čtenářů.

Zdroj:

https://www.spokojenypes.cz/anglicky-kokrspanel/

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Anglick%C3%BD_kokr%C5%A1pan%C4%9Bl

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz