Hlavní obsah

Čínská „dálnice v oblacích“ nabízí úchvatné scenérie. V Česku by ji nepostavili ani za 100 let

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Ilustrační obrázek

Čína je vyhlášená megalomanskými projekty, ať už se jedná o nejvyšší železnici, která spojuje Čínu s Tibetem a stoupá do výšky pěti kilometrů, či jde o největší vodní elektrárnu na světě. Dalším monumentálním dílem je „dálnice v oblacích“ Yaxi.

Článek

Dálnice Yaxi je opravdu strhující architektonické dílo. Nachází se v jihozápadní provincii S’-čchuan, která je osmkrát lidnatější než Česká republika. Tento hotový inženýrský zázrak poskytuje snové scenérie.

Někteří lidé se dokonce ptají, jestli je vůbec skutečná

Dálnice Yaxi je 240 km dlouhá a najdete na ní 270 viaduktů a 25 tunelů o celkové délce 41 kilometrů. Prochází pohádkovou krajinou, ale také se klene přes oblast vysoce intenzivního zemětřesení.

Stavba velkolepého díla začala v roce 2007 a silnici otevřeli v dubnu roku 2012. A cena? 20,6 miliardy juanů, což je při dnešním kurzu asi 63 miliard korun. Pro představu: Oprava nejvytíženější české dálnice D1, která se táhla dlouhých devět let, stála zhruba třetinu.

Čínští stavaři museli překonat mimořádné výzvy

Nepřezdívá se jí „dálnice v oblacích“ jen tak. Stoupá totiž o 7,5 metru na kilometr a může se pyšnit impozantní infrastrukturou. Začíná na okraji Sečuanu a vede do pohoří Hengduan, překračuje řeky Qingyi, Dadu, Anning i další říční systémy, vede přes 12 seismických zlomových zón a táhne se přes vysoké hory i nebezpečný terén. Překračuje také čínské posvátné jezero Lugu.

Oblast podél trasy silnice stoupá od 600 metrů do 3 200 metrů nad mořem a není zde téměř žádný rovný terén.

Unikátní most Ganhaizi

Most Ganhaizi je jedním z nejpůsobivějších a nejobtížněji vybudovatelných. Nachází se v okrese Shimian v nadmořské výšce 2500 metrů a má celkovou délku 1811 metrů. Šířka mostu je 24,5 metru. Jde o první železobetonový příhradový most na světě s 36 rozpětími.

Další zázraky

Dálnice Yaxi byla vybudována ve tvaru písmene M a její výstavba trvala neuvěřitelných pět let! Za tu dobu byste u nás - s trochou aktuální nadsázky - nevyřídili ani stavební povolení na garáž. „Nebeská cesta“ zlepšila přístup provincie S'-čchuan do severní a jižní Číny.

Expresní silnice byla navržena tak, aby minimalizovala dopad na životní prostředí a ke snížení tohoto dopadu byly použity mimo jiné spirálové tunely.

Stavební inženýři a dělníci museli čelit mimořádně drsným geografickým podmínkám. Více než polovinu dálnice tvoří již zmíněné tunely a viadukty přes hory. Během pětileté výstavby museli stavaři navíc překonat geologická nebezpečí jako plyn, chrlení vody, zlomy a praskání hornin.

Zkratka z hodin na minuty a dechberoucí ochutnávka z dronu

Tunel Nibashan je největší hlubinný tunel v Číně s hloubkou 1 650 metrů a délkou 10 kilometrů. Tento tunel zkrátil cestu kolem hor a údolí, jež dříve trvala několik hodin, na fantastických 10 minut!

Dálnice Yaxi ohromuje malebnými přírodními krásami v jejím okolí a je to turistická bomba. Můžete se ostatně přesvědčit a pokochat na dechberoucím videu.

Je otevřena celoročně, ale před její případnou návštěvou raději zkontrolujte předpověď počasí, protože oblast je známá nevyzpytatelnými klimatickými podmínkami. Jestliže jste fandové silnic a dálnic a máte na to, rozhodně se do Číny vypravte a nenechte si ujít fenomenální zážitek jménem Yaxi Expressway.

Zdroj:

https://www.roadstotravel.net/china-yaxi-highway-expressway-in-the-clouds/

https://www.dangerousroads.org/asia/china/10690-the-ultimate-guide-to-traveling-the-yaxi-highway.html

https://youtu.be/OQpB-XuZA2U?feature=shared

https://www.idnes.cz/cestovani/kolem-sveta/deset-nejobdivovanejsich-zeleznic-sveta.A141203_181727_kolem-sveta_tom

https://oenergetice.cz/elektrina/deset-nejvetsich-vodnich-elektraren-na-svete

https://www.facebook.com/reel/1013065004162605/?mibextid=rS40aB7S9Ucbxw6v

https://usa.chinadaily.com.cn/china/2015-05/06/content_20640816.htm

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz