Hlavní obsah
Lidé a společnost

Neuvěřitelné životní karamboly profesora Dungla, který léčil prezidenty Havla, Klause i Zemana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Ilustrační obrázek

Jestli má někdo hodně adrenalinový život, pak je to určitě profesor Pavel Dungl. Dvakrát přežil svou smrt, od které ho v jednom případě dělily pouhé 2 minuty. A byl svědkem toho, jak z okna vypadl spisovatel Bohumil Hrabal.

Článek

Příběh první: Smrt Bohumila Hrabala

Bohumil Hrabal byl poslední dva a půl měsíce svého života hospitalizován ve Fakultní nemocnici Bulovka kvůli pohmožděným zádům. V pondělí 3. února 1997 ráno k němu přišel profesor Dungl a zeptal se ho, jak se vyspal. Hrabal dvakrát zabručel, že vyspal, a pak řekl, že na něj ze hřbitova mává Hlaváček a zve ho k sobě. Profesor Dungl na to pravil: „Prosím tě, Bohoušku, neveď takové řeči. Já teď musím na poradu, pak hned přijedu zpátky a budeme si povídat, kdo na tebe a čím mával.“

S tímto odešel. Později z porady spěchal zpátky, protože měl neurčité tušení. Když přijížděl ke klinice, tak se najednou ozvala rána a tři metry od něj spadlo tělo. Leželo tváří k zemi se vzpaženýma rukama. Profesor Dungl vyskočil z auta a utíkal k tělu. Bohumila Hrabala vzali na nosítka, přenesli dovnitř, ale všechny oživovací pokusy byly marné. Pavel Dungl je přesvědčen, že náš velký spisovatel spáchal sebevraždu. „Víte, co mě nejvíc zarazilo?“ říká v rozhovoru. „Já bych nikdy nevěřil, že je v tom fyzickém stavu, v jakém byl, schopen vylézt na okno. On si vystavěl stupínek a schůdky z knížek, které tu měl, a po nich vylezl na parapet.“

Podle Dungla to nebyla náhoda. „Několikrát napsal páté patro, volný pád. To byla jeho jistá utkvělá idea, že z pátého patra se nejlépe končí život odvážného muže. A jeho pokoj byl na pátém patře, to byl velmi spokojen. A když jsme malovali a museli jsme ho dát do sedmého patra, kde byl chviličku, já jsem přišel a říkám: Tak co, je to stejný pokoj, jako byl? A on říkal: Dunglíčku, je to strašně vysoko, dej mě zpátky na pátý patro. To jsem viděl, že trvá a lpí na tom pátém patře,“ prozradil lékař v pořadu Z metropole.

Sebevražda se nikdy oficiálně nepotvrdila a smrt Bohumila Hrabala zůstává opředena tajemstvím.

Příběh druhý: Dvě minuty od smrti

28. září 2009 byl profesor Dungl navštívit svoji maminku žijící u Znojma. Na statku v kůlně tam měl Porsche Carrera z roku 1987 a později s ním odcestoval do Vídně vyřídit nějaké úřední záležitosti. U města Hollabrunn, asi 30 km od hranic s Českou republikou, došlo z nezjištěných důvodů k zablokování levého předního kola vozu. Dungl dostal smyk, přeletěl dělící pás dálnice a vjel pod zadní nápravu protijedoucího kamionu, který ho vlekl několik desítek metrů. Okolo jedoucí řidiči naštěstí okamžitě zavolali záchranku a zhruba za pět minut pro něj přiletěl vrtulník. Jenže Pavel Dungl byl politý benzínem, který vytékal z nádrže jeho porsche. Hasiči proto nemohli použít žádné rozbrušovací prostředky, aby ho vyprostili, benzín by začal hořet. Navíc měl pravou nohu zaklíněnou mezi pedálem a sedadlem. Trvalo 45 minut, než ho vůbec dostali ven. Předtím mu v autě dávali infúze a dokonce i krevní transfúzi, protože ztráta krve byla obrovská. Když ho vytáhli z auta, měl teplotu 28 stupňů. Podle záchranářů ho od smrti dělily přibližně dvě až tři minuty. Měl natrženou pravou plíci a strašlivě krvácel. Celá pravá část jeho těla byla zdevastovaná. Vrtulník ho přepravil do nemocnice specializující se na úrazy. Pavel Dungl tam nebyl neznámý, protože v Rakousku sedm let působil. Do nemocnice telefonovali pracovníci české ambasády a také kolegové lékaři z Rakouska i Česka.

Profesor Dungl utrpěl 57 zlomenin, úraz hlavy, natržení plíce a mnoho dalších zranění. Z bezvědomí, respektive z umělého spánku, se probudil po třech týdnech. Po šesti operacích v Rakousku byl za čtyři týdny vrtulníkem přepraven do Prahy na své vlastní pracoviště - ortopedickou kliniku FN Bulovka. Nevěděl, jestli ještě vůbec někdy bude chodit, hýbat se, natož operovat. Ale podařilo se mu dát velmi rychle dohromady, během dvou týdnů začal chodit a za neuvěřitelných osm týdnů od havárie už i vsedě operoval.

Příběh třetí: Vystavili mu už úmrtní list

Poslední příběh jsem si nechal až nakonec, protože tohle neštěstí, které se ve skutečnosti odehrálo jako první, mi přijde nejotřesnější.

V březnu roku 1993 byl Pavel Dungl opět na Moravě, když ho napadlo autoimunitní onemocnění zvané Guillainův–Barrého syndrom (GBS). To je akutní zánětlivá polyneuropatie postihující periferní nervovou soustavu, obvykle vyvolaná akutním infekčním procesem. Projevuje se vzestupnou paralýzou, kdy člověk může zcela ochrnout do 24 hodin.

Profesor Dungl toto všechno samozřejmě věděl, a protože se právě nacházel nedaleko Vídně, kde měl své známé, napadlo ho, že jedině tam by mu mohli zachránit život. Při postupující paralýze dokonce sám dojel autem do vídeňské nemocnice, kde ho okamžitě napojili na přístroje. Vůbec to s ním nevypadalo dobře. Dokonce se za ním přijela rozloučit rodina. A někdo z nemocnice nahlásil do holandského Laidenu, kde evidují mrtvé pacienty, kteří jsou ještě na přístrojích, aby si přijeli odebrat orgány, které potřebují.

„Nahlásili mě jako mrtvolu,“ říká profesor Dungl v tomto rozhovoru: „Tým přijel, ale jak šli po chodbě k mému pokoji, zastavily je jeptišky. Matka představená prohlásila: Zpátky, žádné odpojování, nedáme vám ho! Pak se prý celý víkend modlily v kapli za mé uzdravení a po třech dnech nastal dramatický obrat a já začal znovu žít. Pak vždycky prohlašovaly, že si mě vymodlily.“

Když se Pavel Dungl zotavil, musel úřadům dokazovat, že žije. Na ministerstvu, kde si každoročně obnovoval licenci operatéra, mu ukázali spis, kde byl černý kříž a bylo tam napsáno, že zemřel 13. února 1993. A řekli mu, že musí přinést potvrzení, že je naživu. Jenže Pavel Dungl nevěděl, kam má jít, tak šel k reviznímu lékaři, který mu napsal, že podle vyšetření se dá soudit, že doktor Dungl je živý. S tímto se pak dostavil na ministerstvo a dostal povolení k operování. Až do roku 2000 mu z Leidenu chodilo přání k narozeninám, aby žil zdravě, protože je dárcem orgánů.

Šílené příběhy, nemyslíte?

Pavel Dungl (75) je ženatý a má 4 syny. Odoperoval přes třináct tisíc pacientů. Emeritní přednosta ortopedické kliniky je rovněž autorem nových léčebných postupů. V roce 2014 obdržel státní vyznamenání - Medaili Za zásluhy o stát. Baví ho tenis, golf a myslivost. Je věřící a jeho strážnému andělovi tu šichtu opravdu nezávidím.

Zdroj:

https://www.e15.cz/magazin/dvakrat-obelstil-vlastni-smrt-zivotem-se-dal-riti-jako-raketa-841570

https://www.reflex.cz/clanek/zpravy/55485/lekar-ktery-lecil-bohumila-hrabala-jsem-presvedcen-ze-spachal-sebevrazdu.html

https://www.reflex.cz/clanek/rozhovory/118555/pred-operaci-se-pokrizuji-ortoped-pavel-dungl-lecil-havla-klause-i-zemana-jaci-byli-prezidenti-pacienti.html

https://www.lidovky.cz/relax/lide/pavel-dungl-dve-minuty-od-nebyti.A110710_205357_ln-media_mpr

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-od-smrti-me-delily-dve-az-tri-minuty-rika-uznavany-ortoped-dungl-29072

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Guillain%C5%AFv%E2%80%93Barr%C3%A9ho_syndrom

https://region.rozhlas.cz/pozoruhodna-cesta-ortopeda-pavla-dungla-jeptisky-me-zachranily-pred-rozebranim-8625928

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Pavel_Dungl

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-pribehy/633388/hrabal-82-mi-skocil-z-5-patra-pred-auto-popsal-lekar-od-smrti-spisovatele-uplynulo-25-let.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz