Hlavní obsah
Lidé a společnost

Prezident Clinton v Praze: Ale stejně je ten Bill pořád sekáč, nemyslíte?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Ať už padouch, či hrdina, rozhodně frajer

Sice už to není ten divoký Bill z devadesátek, který tvrdě pracoval s asistentkou Monicou v Oválné pracovně, ale ve srovnání s Joe Bidenem, který kudy chodí, tudy padá nebo plácá nesmysly, pořád zůstává velikánem první ligy politického showbyznysu.

Článek

O tom jsme se ostatně mohli přesvědčit v uplynulých dnech, kdy poctil svou návštěvou Prahu. Na Pražském hradě převzal z rukou české hlavy státu Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy a posléze promluvil na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost, která se konala při příležitosti 25. výročí vstupu ČR do NATO.

Jako vždy byl nepřehlédnutelný a Češi ho vesměs vítali s nadšením a obdivem. Někteří Američané ale takovou radostí nehýřili. Na sociální síti X totiž připomněli sexuální kauzu Epsteinova ostrova, v níž figurovalo i Clintonovo jméno.

William Jefferson Clinton, 42. prezident Spojených států amerických, se v Česku naposledy objevil na pohřbu Václava Havla v roce 2011. A nesmíme opomenout ani jeho první návštěvu v Československu v roce 1970, kdy ho do Prahy pozval jeho spolužák z Oxfordu Jan Kopold. Clinton měl tehdy 23 let, studoval v Oxfordu, cestoval po Evropě a vypadal jako kanadský dřevorubec z rodiny Beat generation.

Od té doby už uplynula spousta vody a někdejší vynikající řečník, který v politických debatách cupoval své oponenty a svým charismatem přiváděl americké novinářky do varu, se v roce 2004 podrobil operaci srdce, při níž mu byl voperován čtyřnásobný by-pass. Nynější sedmasedmdesátník, jehož chůze již není nejjistější, ovšem i tak vypadá stále velmi dobře a pořád mu to pálí.

Foto: Flickr.com/volná licence

Proslulá stážistka Monica Lewinsky, která prezidentu Clintonovi dnem i nocí pomáhala v Oválné pracovně

Kdybyste se o něm chtěli dozvědět víc, můžete si přečíst jeho knihu Můj život. Vyšla v roce 2004 v nakladatelství Ikar a není to čtení do tramvaje, jelikož Clintonova autobiografie čítá 1104 stran. Celou jsem ji samozřejmě nedal, ale vzpomínám si z ní na dvě věci, které mě vyloženě trkly. Ta první je, že autor na sebe prozradil, že má fenomenální paměť. Což jsem s přibývajícími stránkami musel uznat, neboť například líčil, jakou měl na sobě při setkání s tím či oním člověkem před 30 lety kravatu. A takovýchto neuvěřitelných detailů byla publikace plná. Druhou věcí, která mě zaujala a trochu i zklamala, že bývalý americký prezident se o jeho památné pražské návštěvě v roce 1994 zmínil jen v několika odstavcích. Prezidenti Havel a Clinton spolu popili v restauraci U Tygra, zamuzicírovali si v jazzovém klubu Reduta a pobavili se o našem budoucím vstupu do NATO. Pro nás to tehdy znamenalo něco úžasného a převratného, ale svět (a i Clinton samotný) to pravděpodobně vnímali o dost střízlivěji.

Ať už historie Billa Clintona zhodnotí jakkoliv, když jsem včera ve zprávách uviděl, jak jej okolím Pražského hradu provází český premiér Fiala, zastesklo se mi po politicích starého střihu Clintonova formátu. Ti dva totiž vedle sebe vypadali jako král a jeho šašek. V devadesátkách jsme holt měli Václava Havla a Spojeným státům velel Bill Clinton a dnes máme profesora Nuttelu a USA popletu Bidena.

Anketa

Je Bill Clinton chytrý sympaťák?
Ano
94,4 %
Ne
5,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18 čtenářů.

Zdroj:

https://www.lidovky.cz/domov/clinton-prezident-usa-praha-cesta-navsteva-navrat-sverma-kopoldova.A240309_105300_ln_domov_lvot

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/na-bezpecnostni-konferenci-v-praze-pronesli-projevy-pavel-clinton-ci-fiala/2491553

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/bill-clinton-byvaly-prezident-usa-v-nemocnici_2110150638_ako

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Bill_Clinton

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/V-garazi-ve-sklepe-na-podlaze-Bidenovu-ostudu-vidi-cele-USA-752152

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz