Hlavní obsah
Umění a zábava

Apríl: Samoobslužná chirurgie je trendem blízké budoucnosti, říká elitní lékař Václav Pírko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Již brzy si bude moci pacient sám transplantovat i obličej. Zdravotní pojišťovny právě jednají o tom, jestli budou samoobslužné operace proplácet

„Budoucnost lidstva je v samoobslužnosti!“ tvrdí vyučený instalatér Václav Pírko, který se identifikuje jako lékař. Všeobecné lékařství vystudoval na Youtube formou instruktážních videí, takže se pyšní oficiálním titulem „influencer medicíny“.

Článek

Mnohem více se však ztotožňuje s titulem MUDr., který také používá. V současné době má doktor Pírko miliony příznivců na svém kanále, kde postupně rozebírá svou Teorii samoobslužné společnosti. Krom jiného je totiž i influencerem filozofie.

A právě posledním příspěvkem vzbudil dosud největší rozruch, když české a světové veřejnosti představil plán, jak vyřešit globální personální krizi ve zdravotnictví.

„Aby se na některé operace muselo čekat i desítky let, to je přece skandální a nepřípustné!“ hřímá Pírko hned ve druhé minutě videa, které se okamžitě stalo virálním.

Kdo sleduje i jeho podcasty, tak ví, že Pírko má ambici změnit svět. Podobně jako například Klaus Schwab nebo George Soros vymýšlí úplně nový systém fungování společnosti.

„Na to musel přijít až můj kluk!“ raduje se Václav Pírko starší, který rovněž provozuje kanál na Youtube, kde se chlubí synovým peřím. Na juniorově náhlé popularitě tak trochu parazituje, dalo by se říct. Pod názvem „Pírko hajp“ uveřejňuje především historky z rodinného života, kterým pochopitelně dominují příběhy o geniálním synovi. Z jedné takové historky skoro až mrazí, jak je fatální. Dozvídáme se v ní, že Pírko mladší se jako kojenec naučil skrze Youtube sám přebalovat, když jeho máma jednou dlouho spala a on to už nemohl vydržet. „Synek ten samoobslužnej koncept měl zkrátka v sobě už od narození,“ směje se Pírko senior, který se identifikuje jako jaderný inženýr.

Pojďme si nyní ve stručnosti připomenout, co Teorie samoobslužné společnosti (TSS) obnáší. Mnozí odborníci ji nazývají novodobou Teorií relativity, a dokonce už padly i návrhy, aby za ni doktoru Pírkovi byla udělena Nobelova cena. V jaké kategorii, o tom právě v těchto dnech probíhá internetové hlasování mezi členy Akademie českých youtuberů a influencerů.

TSS je v podstatě velmi jednoduchá a odvíjí se od systému „udělej si sám“. V tomto se Pírko junior inspiroval už před lety u firmy Ikea a svou teorii postupně rozvíjel a zdokonaloval, až přišel i na odvážný nápad samoobslužných operací.

Celý svět nyní s napětím čeká, jak to dopadne. Na první pohled se to nezdá být nic složitého. Pacient absolvuje týdenní předoperační kurz na kanále „Operace 24“, za který zaplatí symbolický poplatek ve výši 2000 korun. Pokud ovšem přivede na stránku 50 nových sledujících nebo tisíc lajků, předoperační kurz je zdarma. Dále si pacient nainstaluje do mobilu aplikaci „Chirurg 2024“, pomocí které se naučí ovládat operačního robota. Ještě před tím si však musí tohoto robota vytisknout na 3D tiskárně, což mu zabere jen asi 16 hodin. Úspora času oproti klasickým operacím je i tak obrovská!

Jakmile se pacient a v tuto chvíli vlastně již i samooperatér naučí ovládat robotického chirurga, je vše připraveno a může se začít. Domácí porody jsou samozřejmostí už dávno, domácí operace se ale teprve testují. Doktor Pírko si zatím takto úspěšně v obýváku samovyoperoval žlučník. Video z tohoto zákroku však omylem smazal.

Díky přesným a mikroinvazivním zákrokům robota vše probíhá pouze v lokální anestezii. Pacient nejprve naskenuje QR kód se svou zdravotní dokumentací a robot následně vyhodnotí, jaký operační program se má použít. Dál už se pacient-samooperatér víceméně pouze řídí pokyny robota, respektive aplikace. „Je to jednoduché jak facka,“ rozplývá se MUDr. Pírko. „Skoro jak když si v Lidlu sami namarkujete nákup. Robot všecko udělá za vás. Poradí si i s šitím nebo případným krvácením a celou dobu samozřejmě spolehlivě monitoruje životní funkce. Na domácím sále nemusí být přítomen nikdo další, všechno zvládnete v klidu a z pohodlí domova sami. I anestezii vám nadávkuje a píchne umělá inteligence. Jediné, co musíte udělat, abyste na operaci nemuseli čekat roky, je projít oním předoperačním kurzem a v čestném prohlášení s ověřeným podpisem se identifikovat jako lékař. Můžete se ověřit i přes bankovní identitu. Zvládnou to i senioři, když jim děti trochu poradí. V případě komplikací můžete v průběhu operace zavolat na tísňovou linku, odkud vás bude navigovat živá a proškolená zdravotní sestra. V případě, že budete operaci streamovat na sociálních sítích, dostanete kód s třicetiprocentní slevou na další moje kurzy.“

Zdá se tedy, že doktor Pírko to má do detailu vychytané a svět o nás Češích zase jednou uslyší. Po Švejkovi, Václavu Havlovi, Jaromíru Jágrovi a Járovi Cimrmanovi máme konečně opět osobnost, které brzy bude u nohou ležet celý vesmír! A na to můžeme být po právu hrdí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz