Hlavní obsah
Názory a úvahy

ANO a důchody

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: FB Aleny Schillerové

Hnutí ANO kategoricky odmítá posun věku odchodu do důchodu. Podíváme se co se děje nyní, co tvrdili dříve, a proč zrovna teď, kdy je třeba reformu řešit otáčí své dřívější názory.

Článek

V době, kdy si Andrej Babiš na konci března máčel kotníky na pláži na Maledivách, probíhala hradní jednání vlády a opozice o podobě reformy důchodového systému. Došlo se k určitému výsledku, který byl všemi stranami odsouhlasen, a poté společně na tiskové konferenci sdělen veřejnosti.

Pak se ale vrátil ze své dovolené šéf ANO, a jako mávnutím kouzelného proutku si najednou zástupci ANO uvědomili, že závěry jednání jsou vlastně jiné, než oni chtěli, a začali popírat to co sami schválili.

Jak se ale dříve vyjadřovalo hnutí ANO k posouvání věku odchodu do důchodu? No např. Alena Schillerová z pozice ministryně financí ještě v roce 2019 tvrdila, že zvýšení odchodu věku do důchodu je pozitivní krok k udržitelnosti systému…

Dokonce sám Babiš v roce 2016 říkal, že návrh ČSSD na strop 65 let je populistický a ohrozí to budoucí důchody, protože a teď cituji slova Babiše: „čím nižší bude zastropování, tím méně peněz bude na důchody“.

Paradoxně nyní kritizují reformu, která jejich hlavní voličskou základnu (důchodce) vůbec nepoznamená, ale přesto se jim to snaží bytostně prodat. A je to logické, protože to bylo právě hnutí ANO, které své voliče navyklo, že je to něco pekelného, co nesmí projít.

Přitom když se podíváte na vývoj demografie, tak ten je nevyhnutelný. V roce 2001 tu bylo 13,9 % důchodců, dnes je to cca 21 % a v roce 2050 to bude téměř 30 %, čili každý třetí obyvatel ČR bude důchodce.

ANO se snaží být za každou cenu polaritou vládě i kdyby to bylo na škodu státu, protože ANO jde především o procenta u voleb ne o blahobyt či budoucnost ČR. Ještě tak 10 let zpět měli vcelku rozumné postoje, ale ze strany kritizující populismus a lži v politice, se bohužel stali hlavními šiřiteli těchto hodnot…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Další články autora

Doporučované

Načítám