Hlavní obsah

Přihlášky na střední školy – opakující se problémy v obměněných kulisách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michal Šmarda

Situace s přihláškami na střední školy se opakuje, jen s jinými kulisami.

Loni prožívaly desetitisíce žáků a rodičů obrovský stres a obavu, jestli se dostanou na střední školu. Ne na svou preferovanou, ale vůbec na nějakou. Všichni ministři školství, kteří se ve vládě vystřídali, slibovali nápravu. Vše se ale opakuje.

Článek

Studenti a jejich rodiny opět řeší přijímačky na střední školy. Není divu, jde o rozhodnutí, které ovlivní jejich budoucí život. 1. února mělo být spuštěno elektronické podávání přihlášek. Protože nešlo nahrávat přílohy, registrace se pozastavila. Aplikaci proto znovu testovali pracovníci MŠMT, CERMAT a DIA.

Že situace byla očekávatelná dokazuje komunikace ministra místní pro rozvoj a šéfa Digitální informační agentury Ivana Bartoše. Ten pár hodin před spuštěním žádal, aby přihlášky neposílali zájemci již první den kvůli možnému přetížení. Na jeho slova došlo, aplikace selhala.

Nejde o ojedinělý případ. Je třeba férově říct, že komplikacím se nevyhnula snad žádná nově spuštěná státní elektronická sužba. V digitalizaci naše země zaspala nejmíň o 10 let a teď to chceme kvapem dohnat. A proto, podobně jako v mnoha případech v minulosti, se ani tentokrát nevyhnuly spuštění nových funkcí porodní problémy.

Chápu, že hodně lidí u sebe vůbec nenosí peněženku, natož doklady totožnosti. Proto rozumím řešení umožnit lidem zvyklým u sebe mít mobil prokázat se právě s jeho pomocí.

Když před více než týdnem spustili Piráti s velkou slávou aplikaci eDoklady, došlo k přetížení. A část uživatelů čekala na úspěšné zaregistrování i několik dní. Důvodem bylo zahlcení tzv. identifikačního prostředku (NIA), pomocí nějž systém identifikuje jednotlivé uživatele.

Ve stejné době se objevily obtíže s přihlašováním do dalších systémů. Datové schránky nešly několik dní. Podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše byl důvodem výpadek cloudových služeb Azure od společnosti Microsoft. Asi není pro občany příliš uklidňující slyšet, že jejich data vlastní soukromá společnost, na jejíž technologiích je stát závislý, a navíc nemá ani záložní řešení. Současně s tím si někteří lidé nemohli vybírat eRecepty, které do té doby bezproblémově fungovaly.

Ať už je problém na té či oné straně, lidi to příliš nezajímá. Chtějí spolehlivou a jednoduchou aplikaci. Není možné, aby se zásadní chyby opravovaly až po spuštění. A pokud představitelé vlády vědí, že dojde k přetížení systému, měli by uvažovat o řešení, které umožní postupné nabíhání registrací. Věřím, že některé z autorů řešení to muselo napadnout. Bohužel, mediální prezentace vládních politiků a hon za lajky dnes často vítězí. Takhle tu žijeme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz