Hlavní obsah
Lidé a společnost

Češi si v asijských restauracích objednávají prostitutku místo polévky - kvůli špatné výslovnosti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Obliba vietnamských restaurací mezi Čechy roste. Vietnamská obsluha ale někdy nepřestává žasnout nad tím, co si po nich čeští občané žádají.

Článek

Historie Vietnamců v Česku sahá až do 50. let minulého století, kdy do tehdejšího Československa začali přicházet první studenti a váleční sirotci. Větší vlna imigrace nastala v 70. a 80. letech, kdy do Československa přijížděly tisíce Vietnamců v rámci mezivládních dohod na pracovní stáž a studium. Po pádu komunismu v roce 1989 se imigrace stala spontánnější a zaměřila se spíše na rodinné sjednocování a podnikání.

Dnes v Česku žije okolo 60 000 Vietnamců, čímž tvoří třetí největší menšinu. Jsou integrováni do české společnosti, ale zároveň si udržují vlastní kulturní identitu, kterou nabízí Čechům převážně v oboru gastronomie.

Vietnamské restaurace jsou v České republice čím dál tím populárnější a jejich úroveň se rok od roku zvedá. Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévka Pho, při jejímž objednání dělají Češi největší chyby.

Jednu hovězí prostitutku s sebou

Český jazyk je krásný, ale také velmi složitý. Není ale ani zdaleka tak náročný jako vietnamština, a proto i objednávka polévky s názvem z pouhých třech písmen dokáže způsobit nemalé pozdvižení.

Slovo PHO může mít hned tři významy, záleží na intonaci. Abyste si objednali skutečně polévku, je potřeba dát při vyslovování důraz na vysoký tázavý tón. Pro změnu pokud použijete pouze vysoký tón bez tázání, bude PHO znamenat „ulice“. A na závěr intonace, kterou volí Češi nejčastěji při objednávání polévky Pho, je směrem dolů a znamená slangově „prostitutka“.

Takže jestli se obsluha vietnamské restaurace po objednání polévky Pho, ve vašem podání s intonací směrem dolů, mírně pousmála, víte, proč to bylo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz