Hlavní obsah
Hry

Iluze - Hra se stínem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Grey_square_optical_illusion.PNG

Zadívejte se pozorně na úvodní obrázek. Na šachovnici jsou označena dvě políčka písmeny A a B. Jsou podle Vás barvy stejné, nebo odlišné? Řešení naleznete na konci článku.

Článek

Optická iluze, jinak nazývaná také oční klam, je nesprávné nebo matoucí vnímání reality. Oko snímá nějaký obrázek, ale mozek ho interpretuje jinak, než jak je opravdu zobrazen. Člověk pak například na obrázku vidí něco, co na něm vůbec zobrazeno není. Zkreslující vliv mohou mít i neurony vedoucí z oka do mozku.

Optické iluze mohou být způsobeny různými faktory, například:

Osvětlením

Osvětlení může ovlivnit, jak oko vidí barvy a kontrasty.

Zrakové úhly

Pokud se na něco díváme z určitého úhlu, může se nám zdát jinak, než když se na to díváme z jiného úhlu.

Předpokládané znalosti

Naše mozek má tendenci předpokládat, že věci jsou tím, čím se zdají být. To může vést k optickým iluzím, kdy vidíme něco, co ve skutečnosti neexistuje.

Optické iluze se mohou vyskytovat v přírodě i v umění. V přírodě je můžeme vidět například v případě fata morgany nebo v případě, že se nám zdá, že se nám předměty v dálce pohybují. V umění se optické iluze využívají například v případě iluzních obrazů nebo v případě 3D filmů.

Optické iluze mohou být zábavné, ale mohou být také poučné. Mohou nám pomoci pochopit, jak funguje naše vidění a jak nás může mozek někdy klamat.

Řešení

Přidáme-li do obrázku přímku v barvě jedné barvy šachovnice protínající celý obrázek, zjistíme, že jsou barvy políček A a B totožné.

Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Grey_square_optical_illusion_line.png

řešení iluze se stíny

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz