Hlavní obsah
Umění a zábava

Znáte klubu 27? Po boku jeho členů být nechcete

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons / Attribution-Share Alike 4.0 International license

Klub 27 (Anglicky někdy jako Forever 27 Club) je označení pro umělce, kteří odešli předčasně z našeho světa a to shodně v sedmadvaceti letech. Kdo mezi ně patří? Připomeňme si některé z nich.

Článek

O „Klubu 27“ se začalo hovořit až v souvislosti se sebevraždou Kurta Cobaina roku 1994. Z následných rozhovorů s jeho blízkými mělo vyplynout, že sám Cobain přikládal věku 27 let symbolický význam a toužil se do „klubu“ zařadit (např. podle tvrzení jeho sestry v Cobainově biografii Těžší než nebe). Smrt takového množství talentovaných umělců v tak mladém věku vyvolala řadu spekulací a konspiračních teorií. Někteří lidé věří, že se jedná o nějaký tajemný a prokletý fenomén, jiní zase tvrdí, že je to prostě náhoda. Pravděpodobnější je, že smrt členů klubu 27 je způsobena kombinací faktorů, včetně drogových a alkoholových závislostí, duševních onemocnění a tlaku, který je na umělce vyvíjen.

Kurt Cobain

Foto: https://foto.osobnosti.cz/kurt-cobain-516683

Kurt Cobain

Byl členem skupiny Nirvana. Ta měla díky albu Nevermind, vydaném v září roku 1991 celkem slušně rozjetou kariéru. Album obsahovalo hity jako „In Bloom“, „Come As You Are“, „Breed“, „Lithium“ a především „Smells Like Teen Spirit“ – jeden z největších hitů devadesátých let. Kurt i jeho manželka Courtney Love se potýkali se závislostí na drogách. Trpěl také žaludečními problémy a depresemi. Rozhodl se pro to v 5. dubna 1994 dobrovolně opustit náš svět. Byl nalezen ve své garáži den po své smrti s prostřelenou hlavou předávkovaný heroinem.

Amy Winehouse

Foto: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9542840

Amy Winehouse

byla britská jazzová, soulová a rythm´n´bluesová zpěvačka. Celosvětového úspěchu se dočkala s druhým albem Back to Black, které vyšlo v roce 2006 a pochází z něj úspěšný singl „Rehab“. Zemřela 23. července 2013 ve svém domě. Příčina smrti byla objasněna až po třech měsících. Zemřela na otravu alkoholem v kombinaci s bulimií. V její krvi bylo naměřeno 4,13 promile.

Jimi Hendrix

Foto: https://foto.osobnosti.cz/jimi-hendrix-403140

Jimi Hendrix

Je považován za jednoho z nejvýznamnějších a nejvlivnějších kytaristů v historii rockové hudby. V roce 1969 byl hlavní hvězdou festivalu Woodstock. O rok později náhle zemřel ve věku 27 let. Příčinou smrti mělo být zadušení zvratky po konzumaci amfetaminu.

Avicii

Foto: https://foto.osobnosti.cz/tim-bergling-696670

Avicii

Vlastním jménem Tim Bergling byl švédský DJ nominovaný na cenu Grammy, remixer a hudební producent. V roce 2011 vydal singl Levels, který ho proslavil po celém světě. 20. dubna 2018 byl Bergling nalezen mrtvý ve svém hotelovém pokoji v ománském Maskatu, kde trávil dovolenou. Ománská policie vyločila smrt následkem spáchání trestného činu. Jeho rodina pak dne 26. dubna 2018 zveřejnila dopis, kde Bergling uvádí, že nemohl nalézt smysl života, štěstí a chce nalézt klid. Podle zdrojů se úmyslně pořezal skleněným střepem a v důsledku vysoké ztráty krve zranění podlehl.

Heath Ledger

Foto: https://foto.osobnosti.cz/heath-ledger-479503

Heath Ledger

Stal se známým zejména svou rolí ve filmu Zkrocená hora, za kterou získal i nominace na Oscara a Zlatý glóbus. Obě ceny získal in memoriam za předposlední natočený snímek, kterým byl Temný rytíř. 22. ledna 2008 byl nalezen ve svém pokoji v New Yorku mrtvý. Blízko něj byly nalezeny prášky na spaní. Jeho smrt nezavinilo přehnané množství, ale kombinace více léků, jako jsou antidepresiva, prášky na spaní apod. Zřejmě zemřel na srdeční kolaps, v důsledku dlouhodobého fyzického vypětí. Zemřel na začátku natáčení filmu Imaginárium dr. Parnasse.

Janis Joplin

Foto: https://foto.osobnosti.cz/janis-joplin-538804

Janis Joplin

Byla americká bluesová a rocková zpěvačka, skladatelka, kytaristka a hudební aranžérka. Je považována za představitelku bílého soulu. Proslavila se koncem 60. let jako zpěvačka formace Big Brother and the Holding Company, později jako sólová umělkyně. Byla považována za první rockovou zpěvačku. 4. října 1970 byla nalezena v hotelovém pokoji v Los Angeles v Kalifornii mrtvá. Příčinou smrti bylo předávkování drogami.

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kurt_Cobain

https://cs.wikipedia.org/wiki/Amy_Winehouse

https://cs.wikipedia.org/wiki/Jimi_Hendrix

https://cs.wikipedia.org/wiki/Avicii

https://cs.wikipedia.org/wiki/Heath_Ledger

https://cs.wikipedia.org/wiki/Janis_Joplin

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz