Hlavní obsah
Internet a technologie

Naše životy jsou v rukách robotů ať se nám to líbí, nebo ne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://pixabay.com/cs/photos/robot-technika-modern%C3%AD-b%C3%ADl%C3%BD-2587571/

Je až děsivé, když si uvědomíme, do jaké míry náš život ovlivňují technologie. Pokrok ale nezastavíš. Je proto důležité se nenechat pohltit, ale maximálně využít všech benefitů, které nám moderní technologie nabízí.

Článek

Když mi bylo pět let, moje mamka dostala k Vánocům svého prvního kuchyňského robota. Má dětská představivost vykouzlila při pohledu na tajemnou krabici s robotem obsah v podobě androida s rukama a nohama, který nám bude vařit, uklízet, umývat nádobí a tak nějak celkově usnadní starosti s domácností. Ještě celý následující den jsem chodil po bytě a hledal toho mechanického človíčka. Nikde jsem ho nenašel. Jediná nová věc v kuchyni byl nějaký mixér. Brzy mi bylo vysvětleno, že to je ono. Ten mixér je robot, který ležel v krabici pod vánočním stromečkem. Cítil jsem se lehce podveden a zklamán z toho, že špinavý talíř od večeře budu muset sám nadále odnášet do kuchyně.

Dnes se má dětská představivost z části naplnila, a v některých aspektech možná i předčila očekávání. Robota má dnes doma téměř každý. Spousta domácností je přímo zahlcena roboty. S pozvolným pokrokem si možná ani neuvědomujeme, jak je náš život obklopen všemi možnými pomocníky a do jaké míry jsme na nich závislí.

Robot, kam se podíváš

Projděte si svou domácnost a zkuste se zamyslet, kolik robotů doma vlastně máte. I taková myčka nebo automatická pračka jsou roboti. Lednička se dnes také dokáže chovat intuitivně na základě naplněnosti a skladbě potravin uvnitř. Robotický vysavač, který prakticky uklízí každý den za vás, se dá dnes koupit v řádech tisíců korun. Chytrá televize, která nabízí obsah podle nálady, dokáže komunikovat s vámi nebo dalšími zařízeními v domácnosti, je téměř u každého z nás doma. Hlasový asistent, se kterým si můžete povídat, nebo skrz něj ovládat jiné spotřebiče je také čím dál tím častějším vybavením domácností.

Nemusíme ale zůstávat doma. Například robotická sekačka je stále častěji vidět na rozlehlých zahradách. Ta dokáže pracovat naprosto bez vaší přítomnosti a udrží trávním v perfektní rovinnosti. V neposlední řadě, co máme praktický každý, jsou automobily a telefony.

Brzy si potřeseme rukou s robotem

Je vysoce pravděpodobné, že u robotů, kteří zvládnou omezené množství jednoduchých úkonů nezůstaneme dlouho. Společnost Tesla oznámila v roce 2021 vývoj humanoidního robota, který bude mít stavbu těla podobnou člověku a bude určen k vykonávání životu nebezpečných, stereotypních, nebo opakujících se úkonů.

Na pokrok vy vývoji robotů upozornil také server Autoweek na platformě X (dříve Twitter), když informoval o srážce autonomního vozu s robotem, který zrovna přecházel přes silnici. Událost se odehrála na veletrhu v Las Vegas v roce 2019.

A co nás čeká v budoucnosti?

Před deseti lety nám připadal dnešní svět jako velmi vzdálené scifi. Jen stěží si dokážeme představit, jak bude svět vypadat za dalších deset let. Spousta oborů díky robotizaci zaniká a spousta jich vzniká. Pravděpodobně budeme brzy téměř všichni využívat při své práci i doma nespočet robotů, díky nímž se budeme moci více věnovat činnostem, které nás baví a rozvíjí naší osobnost. Jakým směre se ale bude odvíjet vývoj robotů je těžko odhadnutelné. Můžeme se jen těšit, co nám vývojáři předvedou a doufat, že nás umělá inteligence jednou nepřeroste natolik, že nad námi získá moc.

https://www.tesla.com/cs_cz/AI

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz