Hlavní obsah
Cestování

Úžasný labyrint v Kirchenlamitz. Jen půl hodiny od českých hranic, a navíc se vstupem zdarma

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Michal Strych

Granitový labyrint v německém pohraničí je skvělým cílem víkendové procházky. Zabaví se zde malí i velcí. Navíc se v přilehlém muzeu dozvíte spoustu zajímavostí z historie těžby žuly.

Článek

Jak výstižně řekl Jean Paul, který je ve své milované vlasti Fichtelgebirge zvěčněn na každém kroku: „Než poznáte cestu, musíte znát cíl“. Německý spisovatel, který se narodil ve Wunsiedelu v roce 1763, se tak úplně nemýlí. Pokud se vydáte do žulového labyrintu, postaveného v Kirchenlamitz v roce 2009, je to na jedné straně vrcholný závěr okružní turistické stezky a na druhé straně dobíjecí stanice pro duši. K 5 metrů vysokému obelisku, který tvoří střed čtvercového labyrintu, se prokličkujete po 400 metrů dlouhé cestě, kde můžete rozjímat na žulových kamenných křeslech pod pravdivým Konfuciovo rčením: „Kamkoli půjdeš, jdi celým svým srdcem“.

Labyrint se nachází na okraji německého města Kirchenlamitz a dostanete se k němu za necelou půlhodinu autem z Chebu, nebo Aše. Vaše pouť ale nemusí končit jen tady. přímo vedle labyrintu totiž vede turistická stezka u níž narazíte na rozcestník, který vás navede na minimálně další čtyři zajímavá stanoviště. Na veškerá místa včetně labyrintu je povolen vstup i se psem, takže svého čtyřnohého miláčka určitě nezapomeňte vzít s sebou.

Komu bude stačit procházka labyrintem a nebude chtít absolvovat cestu na další stanoviště, může navštívit nové info centrum a muzeum u přímo vedle labyrintu, kde jsou dveře otevřeny 24 hodin denně a může se dozvědět spoustu zajímavých informací o těžbě žuly a strastech, které provázely horníky při těžbě. Infocentrum počítá i s českými turisty, takže veškeré informace jsou i v češtině.

Foto: Michal Strych

Labyrint v Kirchenlamitz - v popředí galerie minerálů

Vedle samotného labyrintu si můžete zblízka prohlédnout mimo žuly také mramor a další horniny, které se běžně opracovávají a nacházejí své využití v domácnostech a ve stavebnictví. Můžete se tak například inspirovat pro rekonstrukci domu a osahat si naleštěný hematit, či křemen.

Doufám, že se vám bude návštěva labyrintu líbit stejně jako mě. Výlet je i pro méně fyzicky zdatné, jelikož je místo pohodlně dostupné autem. Jedná se o jedno z mnoha míst, které stojí za to navštívit. Můžete se zde zdržet jen chvíli, nebo celé odpoledne a relaxovat na lavičkách a lehátkách, či si na vlastní dece užít piknik. Vše je dovoleno pro vaší maximální pohodu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz