Hlavní obsah
Cestování

Vikingové na dosah. Na hranicích s Českem stojí norský chrám z 12. století

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Aw58 / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0 International

V malebném městě Karpacz pod úpatí Sněžky se nachází neobvyklý norský kostel, který uchvacuje návštěvníky svou architekturou a jedinečnou historií.

Článek

Historie kostela Wang sahá až do roku 1175, kdy byl postaven v norské vesnici Vang. Po staletí sloužil jako duchovní centrum místní komunity a stal se symbolem norské tradice a architektury. V 19. století se však obyvatelé Vang rozhodli postavit nový kamenný kostel a dřevěný odsoudili k demolici. Dřevo z něj se rozhodli prodat v dražbě na otop.

Foto: Jar.ciurus / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0 Poland

Kostel Wang - hřbitov

Naštěstí se na dražbě objevil norský malíř Johan Christian Dahl, té doby profesor Akademie výtvarných umění v Drážďanech. Obyvatele obce přesvědčil k pečlivému rozebrání stavby, a k očíslování všech jednotlivých dílů. Nejprve se pokusil o zachování kostela v Norsku, to se mu však nepodařilo. Selhal i s pokusem umístit kostel na Pavím ostrově v Berlíně. Pro přestěhování kostela ale získal podporu krále Fridricha Viléma IV, díky němuž byla rozebraná stavba převezena do Královského muzea v Berlíně. O jejím dalším osudu rozhodly dopisy mezi panovníkem a hraběnkou Friderikou von Redern z Bukovce, která akutně potřebovala pro evangelické obyvatelstvo horských vesnic na svém panství nový svatostánek. Pozemek pro něj poskytl hrabě Christian Leopold von Schaffgotsch. Na jaře 1842 byly bedny s části kostela na vorech přepravovány proti proudu Odry do Lehnice, a odtud na vozech přes Jelení Horu do obce Brückenberg. Hraběnka nechala následně kostel přesně podle dokumentace opět sestavit do původní podoby a navrch přistavět podle králova návrhu i novou kamennou věž. 28. července 1844 bylo provedeno slavnostní vysvěcení za účasti královské rodiny.

Foto: Bazie / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0 Poland

Interiér Kostela

Dřevo, které vydrží 800 let

Kostel Wang je sloupovým kostelem, jehož krov nenesou obvodové zdi, ale vysoké sloupy uvnitř kostela. Stavba trvá dlouhé roky, a to hlavně z toho důvodu, že jsou tyto sloupy dvanáct let ponechané v opracované podobě na dešti a větru a následně naimpregnované dehtem z dřevěného uhlí. Takto upravené sloupy vydrží více než 800 let. Kostelů tohoto typu byly kdysi v Norsku tisíce, do současnosti se jich však dochovalo jen třicet. Pro Nory jsou tyto kostely památkou prvořadého významu.

Kromě prohlídky kostela si v areálu Wangu mohou návštěvníci prohlédnout i malé muzeum s exponáty o historii kostela a norské kultuře. V letních měsících se zde konají koncerty a další kulturní akce. Ať už se zajímáte o historii, architekturu, umění nebo jen hledáte krásné a klidné místo k odpočinku, kostel Wang je ideální volbou. Návštěva této jedinečné památky vám zaručeně zanechá nezapomenutelný zážitek.

Zdroj: Wikipedia

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz