Hlavní obsah
Krása a fitness

Vejcem ke štíhlé postavě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michal Strych

vejce každý den, proč ne?

Jestli patříte k milovníkům vajec stejně jako já, určitě si dokážete představit každý den s nějakou vaječnou variací. Jak je to ale s tím cholesterolem?

Článek

Už dávno neplatí, že konzumace vajec škodí našemu zdraví. Právě naopak. American Heart Association vydala v roce 2015 na základě studií doporučení (1) o maximální denní dávce cholesterolu 300 mg, což odpovídá 1-2 vejcím denně (dle velikosti), což je oproti doporučení z roku 1968 téměř 4× více. Mezi lidmi je bohužel stále rozšířeno toto již neaktuální doporučení z dob, kdy se nerozlišoval tzv. hodný a zlý cholesterol. To se začátkem 21. století změnilo. V roce 2022 uveřejnil vědecký web Elifesciences studii (2), která uvádí, že konzumace vajec zvyšuje tzv. hodný cholesterol, který napomáhá například hubnutí a nezvyšuje do takové míry zlý cholesterol. Neměli bychom také opomíjet další významné látky (3), které vejce obsahuje (široké spektrum vitamínů a minerálů, vysoký obsah vápníku a bílkovin, nasycené mastné kyseliny, a další). Mimo jiné neobsahuje praktické žádné tuky! Z toho vyplývá, že bychom do našeho jídelníčku měli vejce v rozumné míře určitě zařadit. Naše tělo jej totiž dokáže velmi dobře zpracovat.

Na jaký způsob si tedy vejce připravit

Vejce na tvrdo, na měkko, na hniličko, nebo míchaná zná asi každý. V následujících řádcích Vám přiblížím několik způsobů přípravy vajec, které jsem si velice oblíbil.

Zapečené vejce

Takto připravené jsem poprvé ochutnal v Paříži. malou zapékací misku vyložíme šunkou, do ni rozklepneme vejce, přikryjeme plátkem sýra a dáme zapéct.

Na měkko s grannou

vejce uvaříme na měkko, oloupeme a vložíme do misky, nakrojíme tak, aby začal žloutek vytékat a zasypeme trochou soli, pepře, jarní cibulkou a granna sýrem.

Míchaná na sto způsobů

Takto se dají připravit vejce opravdu na nespočet variant, hubnoucí efekt se však může přidanými surovinami eliminovat. Na pánvi opečeme co máme rádi ( nakrájenou klobásu, různou zeleninu, zbytek knedlíku, houby, brambory, apod.), zalijeme rozmíchaným vejcem a za pár minut je hotovo.

Závěrem

Nic by se nemělo přehánět, ale několikrát do týdne si vejce klidně dopřát můžeme. Takže dobrou chuť.

-------------------------------------

zdroj:

1) https://health.gov/our-work/nutrition-physical-activity/dietary-guidelines/previous-dietary-guidelines/2015

2) https://elifesciences.org/articles/72909

3) https://www.kaloricketabulky.cz/potraviny/vejce-slepici

4)ilustrační obrázek: https://pixabay.com/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz