Hlavní obsah
Finance

Zdražování elektřiny a plynu: Jak se připravit na vyšší účty?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Zdražování energií je v současnosti jednou z nejpalčivějších témat. Ceny elektřiny a plynu rostou již několik měsíců a v následujících měsících se očekává jejich další nárůst. To může mít významný dopad na domácnosti i podniky.

Článek

Jestli patříte stejně jako já mezi ty, kteří málem prodělali srdeční příhodu při pohledu na účet za energie za minulý rok, následující řádky jsou určeny právě vám. Věřím, že většina lidí se snaží energiemi šetřit jak nejlíp umí, ale třeba tu naleznete nějaký tip, který vám udrží pár korun navíc v peněžence.

Snižte teplotu

Každý stupeň Celsia, o který snížíte teplotu vytápění, sníží spotřebu energie o 5 až 10 %. Ideální teplota v obývacím pokoji je 20 °C, v ložnici 18 °C a v ostatních místnostech 16 °C. Pozor ale v případě bojleru, zde by se vám šetření mohlo vymstít. Více jsem o tom psal v článku níže.

Vyměňte staré za nové

Počáteční investice do koupi nového spotřebiče je sice vysoká, její návratnost však může být velmi rychlá. Staré spotřebiče jsou často žrouty energie. Výměnou za úspornější spotřebiče můžete snížit spotřebu energie až o 50 %.

Zateplete

Další ne zrovna levná investice, avšak s rychlou návratností. Navíc s využitím dotací nemusí vyjít až tak draho. Zateplení domu nebo bytu může snížit spotřebu energie na vytápění až o 50 %.

Vše ven ze zásuvky

I když je spotřebič v pohotovostním režimu, stále spotřebovává energii. Tzv. režim stand-by (červená dioda na televizi a podobných spotřebičích sama o sobě nemá příliš vysoký odběr. Ale popřemýšlejte, kolik takových spotřebičů doma máte.

Úsporné žárovky

Úsporná světla spotřebovávají o 80 % méně energie než klasické žárovky. Určitě se vyplatí jimi svítit hlavně na velice frekventovaných místech v domácnosti.

Co nejméně zbytečně sviťte

Sedíte momentálně v obýváku, ale máte rozsvíceno i na chodbě? Proč? Sviťte pouze tam, kde zrovna jste. A pokud venku není úplná tma, využijte na maximum denního světla skrz okna.

Vařte efektivně

Myslí se tím nejen na více dní, ale také například s pokličkou.

Snížení spotřeby energie je důležité nejen z finančního hlediska, ale také z hlediska ochrany životního prostředí. I malé změny v každodenním životě mohou mít velký význam. Další tipy, jak ušetřit naleznete v článku níže.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz