Hlavní obsah
Finance

Naučte se šetřit a zároveň si neubírat. Podívejte se na deset tipů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://pixabay.com/cs/photos/mu%C5%BE-pen%C3%ADze-tableta-s%C3%A1zka-%C3%BAsp%C4%9Bch-5574872/

Cestou do práce se stavím v pekárně pro šátečky k snídani (60 Kč) a pak na benzínce pro kafe (70 Kč). Při pauze si v kantýně koupím nějakou hotovku (90 Kč). Z automatu v práci beru další kafe (25 Kč). Utratil jsem už 245 Kč a ještě ani není poledne.

Článek

Každý občas zaspíme, nebo z jiného důvodu nestíháme a sáhneme proto po pohodlnější a rychlejší, ačkoliv dražší, možnosti. Špatné však je, stane-li se z toho pravidlo. Člověk žijící tímto stylem si často ani neuvědomuje, kolik ho měsíčně tyto drobnosti za „pár korun“ skutečně stojí. Níže přikládám několik tipů, jak ušetřit a neslevit ze svých nároků, ba naopak.

Káva

Spousta firem dnes nabízí benefit ve formě kávy zdarma na pracovišti. Pokud nepatříte mezi šťastlivce pracující v takové firmě, zkuste si kávu nosit svou v termosce, nebo si pořiďte na pracoviště kávovar. O benefitech, jaké káva přináší, jsem se rozepsal ve svém prvním článku.

Snídaně

Připravujte si snídani den předem. Pokud snídáte müsli, vyvarujte se kupovaným již namíchaným. Často jsou plná cukru a zbytečně předražená. Obyčejné vločky s trochou ořechů a čerstvým ovocem jsou mnohem přínosnější a levnější variantou.

Kuřecí maso

Místo balíčku prsou, stehen, nebo křídel zkuste koupit celé kuře, naporcovat si ho a zamrazit. Za mnohem méně peněz pak máte maso hned na několik jídel.

Značka neznamená záruku kvality

Nenechte se oklamat reklamou. Ať se jedná o jídlo, či spotřební zboží, hleďte především na kvalitu. Tu nejlépe zjistíte ze složení na zadní straně, ale také z různých testů kvalifikovaných firem.

Směs koření

V obchodech mezi základním kořením můžeme vidět také směsi na konkrétní jídla. Zamyslete se, jestli by nebylo výhodnější koupit každou položku z daného koření samostatně. Tyto směsi jsou často obohaceny o sůl, která v přepočtu na kilo může vyjít i na několik stovek korun.

Vanilkový cukr

Nejedná se o nic jiného než o předražený ovoněný cukr. Vlastní si můžete snadno vyrobit doma. Kupte vanilkový lusk, zasypte ho cukrem a nechte několik týdnů uležet.

Obědy

Nikoho příliš nebaví vařit denně. Uvařit dvakrát do týdne a pak obědvat několik dní po sobě stejné jídlo je sice přínosná varianta, ale třetí den už ho s takovou chutí také většinou nejíme. Zajímavější možností je uvařit například sedm porcí a z toho šest zamrazit. Takto to uděláme několikrát po sobě, než si v mrazničce vytvoříme dostatečnou zásobu jídel. Stačí nám pak vařit klidně jednou do týdne a přesto budeme jíst každý den jiné jídlo. Stačí ho včas rozmrazit.

Cestování

Existuje mnoho možností, jak ušetřit na dovolené a přitom si ji náležitě užít. Příkladem jsou Last Minute. Více jsem se na toto téma rozepsal v jednom z předchozích článků.

Plánování

Správnou přípravou můžeme také ušetřit značné finanční prostředky. Například vařit můžeme podle toho, co nabízí jaký obchod zrovna v akci. Tankovat pohonné hmoty můžeme při cestě do práce. Určitě nebudeme startovat auto jen kvůli cestě na benzínovou pumpu a zpět. Pokud víme, že budeme v brzké době například rekonstruovat, materiál nakupujeme postupně před zahájením samotné rekonstrukce za výhodnější ceny.

Vypínat spotřebiče

Myslí se tím úplné vypnutí, ideálně vytažení ze zásuvky. Režim stand-by, kdy na spotřebičích svítí červená dioda spotřebovává stále malé množství energii. Při větším počtu spotřebičů v tomto režimu se nám za rok může zvýšit účet za elektřinu i o několik tisíc.

Závěrem

Zkuste si pro zajímavost zapisovat každý svůj výdaj po dobu jednoho měsíce a pak pro porovnání udělat to samé následující měsíc s využitím bodů z tohoto článku. Budete jistě překvapeni, jak rozdílné sumy to v celkovém součtu obou měsíců budou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz