Hlavní obsah
Zdraví

Kávou k dlouhověkosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michal Strych

Česká republika je v celosvětovém žebříčku konzumace kávy na 35. místě. Na shodné příčce se nachází také v žebříčku průměrného dožití. Může to mít nějakou souvislost?

Článek

Ze statistik vyplývá, že největší konzumenti kávy se dožívají vyššího věku. Absolutním vítězem ve spotřebě tohoto černého nápoje je Lucembursko se svými téměř patnácti kily kávy na osobu ročně, což je neuvěřitelných 6 šálků denně. Berme v potaz, že značná část populace (především děti) kávu nepije, takže někteří vypijí šálků i více. Lucembursko se zároveň se svým průměrným věkem 82,3 dostává na 13. místo v celosvětovém žebříčku nejdéle žijících. Vedle nich se v tomto žebříčku nachází také například Kanada, Švýcarsko, Norsko, Dánsko, Island, Itálie, Francie, Austrálie. Všechny tyto státy jsou zároveň mezi 25 největšími konzumenty kávy. Samozřejmě, že káva není jediným prostředkem k prodloužení života, ale určitá souvislost by tu byla. (1)(2)

Jaké benefity káva přináší?

Káva obsahuje celou řadu antioxidantů, vitamín B2, B3, B5, mangan, draslík, hořčík a kofein, což ocení především sportovci, jelikož doplní přírodní cestou důležité složky a díky kofeinu dokáží zvýšit svůj výkon až o 11%.

Je prokázáno, že šálek kávy zvyšuje míru pozornosti a efektivitu našeho myšlení. Avšak ne okamžitě. Krátce po požití dojde ke krátkodobému útlumu. Až poté, co se kofein začne vstřebávat, pocítíme zlepšení.

Káva zrychluje metabolismus, to znamená, že nám pomáhá rychleji hubnout. Ale pozor, bavíme se o samotné kávě bez cukru a mléka.

Co se našeho zdraví týče, káva snižuje rozvoj cukrovky II. typu až o 67% a riziko Alzheimerovy choroby o 65%. Některé studie prokázaly u konzumentů kávy také nižší výskyt Parkinsonovy choroby.

Ačkoliv se to může zdát nelogické, pravidelné pití kávy snižuje krevní tlak. Po vypití šálku kávy sice můžeme pozorovat krátkodobě zvýšený tlak, z dlouhodobého hlediska však krevní tlak stabilizuje a snižuje. Z toho vyplývá, že pravidelným pitím kávy můžeme snížit riziko mozkové příhody až o 20%. (3)

Jaká káva je nejlepší?

Co se chuti týče, nejlepší kávu si připravíme z pákového pressovače. Nemusí se jednat o drahý stroj. Důležité je, aby dokázal připravit espresso pod tlakem 15 barů po dobu cca 20 sekund při teplotě vody 90 stupňů.

Další variantou jsou kapslové přístroje. Káva z nich nemusí být špatná, vychází ale díky zpracování celkem draho. Levnější a ekologičtější jsou pak znovuplnitelné kapsle.

Nejzdravější je káva filtrovaná, neboli překapávaná. Filtr totiž zachytí škodlivé látky a vy pitím už jen profitujete. Chuť ale bývá slabší, jelikož se káva nepřipravuje pod tlakem.

V neposlední řadě je káva rozpustná. Ta v zásadě nemusí být špatná, ale záleží na způsobu výroby. Časově nejnáročnější, ale také nejzdravější je způsob sušení. Výrobci se ale snaží za účelem rychlejšího zisku a snížení ceny proces urychlit a kávu tak znehodnocují a následně přidávají látky pro vyšší pěnivost. Pití takové kávy příliš benefitů nepřináší.

Káva se dále může připravovat v například v mokka konvici, džezvě, french pressu, a dalších. Tyto způsoby přípravy nejsou v našich končinách hojně využívané, přesto stojí za to je okusit.

Závěrem

Zdravý člověk může pravidelným pitím kávy svému tělu velice prospět. Nic by se nemělo přehánět, ale 3-4 šálky dobré kávy denně si můžete klidně dopřát.

--------------------

1) https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_st%C3%A1t%C5%AF_sv%C4%9Bta_podle_pr%C5%AFm%C4%9Bru_d%C3%A9lky_%C5%BEivota

2)https://www.ico.org/new_historical.asp


3) https://theses.cz/id/1wa5d2/17497771

foto zdroj:https://www.pexels.com/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz