Hlavní obsah
Finance

Na internetu se objevily půjčky na výbavu do školy. To jsme na tom opravdu tak špatně?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: GettyImages

Na konci srpna nebankovní organizace, které poskytují takzvané rychlé půjčky, zaznamenaly prudký nárůst poptávky po svých službách. Ve valné většině případů žadatele o půjčku uvádí „pořízení výbavy do školy“. To už jsme na to vážně natolik špatně?

Článek

Pro mnoho rodin je každým rokem stále obtížnější sehnat prostředky na výbavu na nový školní rok. Tato tendence je patrná už několik let, již v loňském roce se v průzkumu Finanční gramotnost 2022 ukázalo, že více než 75 % rodičů očekávalo zvýšení svých výdajů právě v souvislosti se začátkem nového školního roku. Navíc téměř 30 % oslovených respondentů přiznalo, že budou muset v souvislosti se začátkem školního roku omezit své výdaje a že si na školní pomůcky budou muset vzít nějakou formu půjčky. Do 3 000 Kč si bude muset půjčit 18 % rodin, víc než 3 000 Kč pak bude potřebovat 14 % rodin. Letos po drastickém zdražování nebude situace o nic lepší.

Každým rokem vyšší výdaje

Rodiny, jež už teď trápí zvýšené životní náklady, vyvolané růstem cen energií a potravin, se mohou velice rychle a jednoduše dostat do těžké finanční situace. Až 50 % respondentů  přiznává, že nákup aktovky, psacích potřeb, nového oblečení a obuvi (případně přezuvek) bude mít negativní dopad na rodinný rozpočet. Nejhůře jsou na tom rodiče prvňáčků, ale i rodiny starších dětí to nemají jednoduché. Nikdo přece nechce, aby jeho dítě šlo do školy v obnošeném oblečení, starým (případně levným či nekvalitním batohem) nebo penálem, kde bude každá pastelka z jiné sady. A na to nyní aktivně sází různé nebankovní organizace a nabízí spoustu rychlých půjček. Často apelují právě na to, že dobrý ergonomický batoh či ortopedická obuv není žádný rozmar, ale investice do zdraví dětí.

„Mnozí rodiče si správně uvědomují, že když dítěti například nepořídí kvalitní batoh nebo obuv, mohou je v budoucnu čekat mnohem vyšší finanční a časové náklady za návštěvu ortopeda, fyzioterapeuta apod. Podobné je to s pořízením kvalitního monitoru počítače nebo třeba brýlí, pokud je dítě potřebuje. Šetřit na nepravém místě se nevyplatí a může znamenat spíš potenciální ztráty a potíže v budoucnu,“ vysvětluje Milan Trejbal ze společnosti Fair Credit.

A bohužel mnoho rodičů na toto citové vydírání slyší a uzavírají půjčky, jejichž podmínky nejsou zrovna příjemné a které později mohou rodinnému rozpočtu ještě více ublížit.

Jak z toho ven?

Je potřeba si přiznat, že pořídit vše potřebné do školy opravdu není žádná legrace. Na výbavu pro prvňáčka mohou rodiny utratit zhruba sedm tísíc korun, pro starší dětí dva až tři tisíce. A co rodiny, které mají více dětí? Opravdu není jiné řešení, než půjčky s nesmyslnými úroky?

Málokdo ví, že existují i speciální státní příspěvky, o které se dá žádat na začátku školního roku. Další možností je využití pomoci neziskových organizací. S útratami za školní pomůcky, zajmové kroužky a další výdaje související se vzděláním a zájmovou činností dětí může pomoci stát především prostřednictvím mimořádné okamžité pomoci.

„Každému se může stát, že se jeho rodina náhle dostane do těžké životní situace. Nikdo v takové chvíli nechce, aby tím trpěly děti. Proto pomůžeme rodinám, které nemají dostatek peněz na úhradu školních pomůcek, nákladů spojených s účastí dítěte na škole v přírodě, sportovní činnosti nebo kroužků,“ tvrdí ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Je beze sporů dobře, že stát je ochotný pomoci těm, kteří se ocitli v nouzi. Je ale normální, že nákup výbavy pro dítě do školy dostává rodiny do těžké situace, kdy potřebují buď půjčku nebo pomoc od státu? Proč se den, na který se vždy prvňáčci a jejich rodiče tolik těšili, se pro většinu rodin stal deprimujícím strašákem? Neodbočili jsme přece jen někde špatně?

Seznam použitých zdrojů:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz