Hlavní obsah
Jídlo a pití

Snídaně dělá den: Víte, kde v Praze ochutnáte ta nejlepší vejce Benedikt?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Vajíčka Benedikt se na českých talířích objevila relativně nedávno, jejich obliba ale stoupá. Ať jste milovnikem této pochoutky, nebo si ji teprve chystáte ochutnat, podívejte se na náš žebříček!

Článek

Existuje několik teorii původu receptu tohoto lahodného pokrmu, který pochází ze Spojených států. Podle jedné verze si takto upravená vajíčka v roce 1894 jako první objednal burzovní makléř Lemuel Benedict v newyorském hotelu Waldorf Astoria, když chtěl pomoci snídaně přemoci ranní kocovinu. Za popularizátora vajec Benedikt je pak považován hotelový šéfkuchař Oscar Tschirky. Další teorie vypráví o tom, že první verze tohoto receptu vznikla již v roce 1860, kdy ho kuchař Charles Ranhofer z restaurace Delmonico připravil pro milionáře LeGranda Benedicta. Jiní zas razí teorii, že vynálezcem receptu byl komodor Elias Cornelius Benedikt, někdo ale tvrdí, že se název pokrmu odvozuje od benediktinských mnichů.

Tak či onak, nadýchané vejce Benedikt se těší obrovské obliby po celém světě. Pošírovaná vajíčka s nadýchaným bílkem a měkkým žloutkem, křupavé pečivo s opečenou slaninkou nebo plátkem marinovaného lososa - díky této skvěle kombinaci vejce Benedikt milují gurmáni po celém světě. Kde v Praze ochutnáte ta nejlepší?

Kavárna, co hledá jméno

Sláva místních vajec Benedikt dávno překročila hranice Prahy - pro tuto lahodnou snídaní sem často zavítají i lidé z okolních měst.Vejce Benedikt jsou zde podávána jako nadýchaný suflé s plátky slaniny nebo holandskou omáčkou a špenátem.

Cena: 135 - 150 Kč

Adresa: Stroupežnického 493/10, Praha 5

Web: kavarnacohledajmeno.cz

Cafe Savoy

V elegantní restauraci, jejíž interiér je zařízený ve stylu první republiky, se k přípravě vajec Benedikt přistupuje s osobitou elegancí. Zde jsou podávána v čerstvém croissantem se šunkou, špenátem nebo s lososem a kaviárem.

Cena: 230 - 300 Kč

Adresa: Vítězná 124/5, Praha 5

Web: cafesavoy.ambi.cz

La Bottega Linka

Ve stylovém bistru v centru Prahy vajíčka Benedikt podávají s pravou italskou sušenou šunkou a k tomu samozřejmě teplé pečivo, třeba domácí focaccia.

Cena: kolem 225 korun

Adresa: Havlíčkova 1680/13, Praha 1

Web: linka.lacollezione.cz

Sweet & Pepper days

V tomto známém vinohradském bistru připravují vajíčka Benedikt z farmářských vajec a podávají je s holandskou omáčkou, pistáciovým pestem, pečenou mrkví, javorovým sirupem a hummusem.

Cena: kolem 250 - 300 korun

Adresa: Anglická 390/19, Praha 2

Web: sweetandpepperdays.cz

Vejce Dejvice

V bistru, u nějž název mluví sám za sebe, si můžete pochutnat na vejcích Benedikt po celý den. Připraví je krásně nadýchaně a s holandskou omáčkou, k tomu si můžete vybrat navíc slaninu, avokádo nebo lososa.

Cena: 185 - 200 Kč

Adresa: Československé armády 872/33, Praha 6

Web: vejcedejvice.cz

Le Bistro Bonjour

V tomto útulném podniku, který založila ukrajinská šéfkuchařka, dostanete klasiku, která prostě neomrzí - prvotřídní vejce Benedikt se slaninou nebo lososem.

Cena: 200 - 300 Kč

Adresa: Mochovská 535/38, Praha 9

Web: bistro-bonjour.eu

Spizirna1902

V oblíbeném vinohradském bistru, jehož stěny zdobí tropické listy, podávají vejce Benedikt s krůtí šunkou a domácím kvasnicovým chlebem, který je zde rovněž upečen.

Cena: kolem 235 Kč

Adresa: Korunní 86, Praha 1

Web: spizirna1902.cz

Pilot Cafe

Zdejší vejce Benedikt s uzeným lososem a čerstvým salátem nebo s roastbeefem a rukolou jsou zkrátka neodolatelná!

Cena: kolem 200 Kč

Adresa: Ovenecká 1072/17, Praha 7

Web: pilotcafe.cz

Café Kampa

V jedné z nejstylovějších pražských kaváren můžete ochutnat hned několik variací: například, klasická vejce Benedikt s lososem, holandskou omáčkou a špenátem; dále pak variantu se šunkou, tradiční omáčkou a slaninou anebo s avokádem, guacamole a špenátem. Pro opravdové gurmány je tu ještě jedna variace - s holandskou omáčkou a černým a bílým lanýžem či se svatojakubskými mušlemi a krevetami.

Cena: 255 - 600 Kč

Adresa: Zborovská 620/47, Praha 5

Web: kampacafe.cz

Bockem

Nedělní brunche pro ty nejnáročnější gurmány podávají ve stylovém podniku Bockem. Soufflé z vejcí Benedikt je zde součástí degustačního menu.

Cena za brunch: kolem 500 Kč

Adresa: Elišky Peškové 1095/5, Praha 5

Web: bockem.cz

Znáte nějaké další podniky, kde lze ochutnat dobře připravená vajíčka Benedikt? Případně jiné chutné snídaně? Podělte se o své tipy v diskuzi!

Zdroje: Tripadvisor

Ceny jsou platné k březnu 2023.

Žebříček je sestaven dle hodnocení na webu Tripadvisor.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz