Hlavní obsah
Lidé a společnost

Víte, že lidé po celém světě splachuji do WC přes 233 miliard dolarů? Bill Gates to chce změnit!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Už pět let Nadace Billa Gatese pracuje nad inovativním způsobem splachování. Že se jeví jako hloupost? Možná ano, ale touto banalitou lidstvo každý rok přichází o 233 miliard dolaru!

Článek

Každý den se obrovské množství peněz doslova splachuje do záchodů. Je to k nevíře, ale každý rok v kanalizaci zmizí přes 233 miliard dolarů kvůli neefektivnímu systému záchodového splachování. Tuto šokující statistiku zveřejnil před časem časopis IBTimes. Nicméně slavný americký podnikatel a filantrop Bill Gates se rozhodl tuto situaci změnit. Jeho nadace se zabývá inovativními projekty, které mají za cíl zlepšit hygienu a sanitární podmínky v rozvojových zemích, ale pracuje také nad projekty, jak omezit plýtvání a využít ušetřené peníze je na lepší účely.

Bill Gates a jeho dobročinné projekty

Bill Gates je známý nejen jako spoluzakladatel Microsoftu, ale také jako jeden z nejvýznamnějších filantropů na světě. Jeho nadace Bill & Melinda Gates Foundation se zaměřuje na řešení globálních problémů, jako je snižování chudoby, zkvalitňování vzdělání a zdravotní péče nebo také výzkumy v oblasti nových technologií. Jedním z nejzajímavějších projektů Gatesovy nadace je řešení problému velkých výdajů při splachování na záchodech.

Foto: GettyImages

Bill Gates

Problém neefektivního splachování a jeho důsledky

Systém záchodových splachování v mnoha zemích je zastaralý a neefektivní. Voda je zbytečně plýtvána a tím pádem dochází ke ztrátě obrovského množství peněz. Tato situace je zvláště problematická v zemích třetího světa a oblastech s nedostatkem vody a sanitární infrastruktury. Navíc špatné hygienické podmínky způsobené nedostatečnou hygienou mohou vést k šíření nemocí a zdravotních problémům. Proto řešení tohoto problému je klíčové pro zlepšení zdraví a životních podmínek mnoha lidí po celém světě.

Proto v poslední době objevují různé inovativní projekty a iniciativy, které se snaží řešit danou problematiku. Jedním z těch, kdo se tímto tématem zabývá, je právě Bill Gates. Podle časopisu International Business Times se Gates zaměřil na využití nových technologií v oblasti řešení problémů s hygienou a zdroji vody.

Jedním z hlavních cílů Gatesovy nadace je vytvořit nový druh toalety, která by byla schopna recyklovat odpad a získávat z něj vodu a energii. Tento projekt je součástí celkového plánu nadace na zlepšení hygienických podmínek v rozvojových zemích. V rámci tohoto projektu se nadace zaměřuje nejen na vývoj nových technologií, ale také na propagaci a šíření informací o důležitost správné hygieny.

Bill Gates věří, že jeho projekt může pomoci ušetřit ročně až 233 miliard dolarů, které jsou nyní vynakládány na vodu a hygienické prostředky. Ačkoli se může zdát, že vývoj nových toalet bude stát nemalé peníze, Gates tvrdí, že investice do tohoto projektu se vyplatí a může mít obrovský vliv na zlepšení kvality života mnoha lidí po celém světě. V roce 2022 se k Gatesovu projektu připojila společnost Samsung. V nejbližší době se jejich společný tým chystá představit zkušební model WC nového typu.

Zlepšení hygienických podmínek a uchování zdrojů vody je stále velkým problémem nejen v rozvojových zemích, ale i v USA či Evropě. Proto je důležité, aby této oblasti byla věnována dostatečná pozornost i financování. Podobné projekty mohou být klíčové pro dosažení pokroku v dané oblasti, zlepšení životních podmínek mnoha lidí po celém světě a snižování plýtvání přírodními zdroji.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz