Hlavní obsah
Cestování

Poprvé na katamaránu a na moři

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Milan Celner

Katamarán Dufour 48 - Casablanca, Ostrov Vis

Co byste měli vědět než vyplujete poprvé na katamaránu na moře, co s sebou, co se naučit a jak to vlastně funguje.

Článek

Už se vám nechce být na dovolené u moře na jednom místě a tak se rozhodnete pro plavbu na katamaránu. Je to opravdu zážitek a tak byste měli o tom také něco vědět předem než vyplujete. Katamaránů je hodně a my jsme vybrali Dufour 48 - Casablanca.

Je to moderní a luxusní loď. Místo pro 10 osob + kapitána. 4 kajuty pro dva prostorné, 1 kajuta malá pro dva na patrové posteli a pro ty, co se nebojí malého prostoru. Kapitán má miniaturní svoji kajutu. 5 kajut je vybavených vlastní toaletou a sprchou. Okénko na moře a střešní otvírací okénko se síťkou a roletkou. Kajuty mají zásuvku USB a super klimatizaci, tu si ale zapněte např. večer těsně před spaním a pokud běží nabíjecí agregát. Ten se na noc vypíná - je hlučný. Pokud si zajistíte tak navíc budete mít i nafukovací člun s motorem, případně i paddleboardy, či přední síť. Velice prostorná loď, na zádi místo pro 6-10 lidí, na přídi 6-8, u kapitána 2 + 6 osob, u kuchyně stůl a 6-8 osob. Takže naprosté soukromí, ten katamarán se prostě z venku nezdá, že je tak prostorný, ale fakt je.

Kuchyň

Je vybavená, dvě asi 60l lednice a 60l mrazák. Myčka nádobí i mikrovlnná trouba funguje opět jen při agregátu či napojení v přístavu. Nádobí, sklo, příbory, to vše je k dispozici. Nemyjte mastné nádobí v přístavu a ani tam, kde se budete koupat. Ryb je tu hodně, ale na vše nestačí. Na zádi je gril na plyn, takže pokud něco chytíte, máte super večeři.

Sociálka

Tady je třeba trochu uvažovat. Do záchodu se nesmí vhazovat toaletní papír, hygienické ubrousky apod. Prostě nic. Vezměte si s sebou uzavírací sáčky a ty potom zlikvidujte v přístavu s ostatním odpadem. Sprchování je nutné hodně omezit, protože je zde malá nádrž na vodu a musí se, asi tak co dva dny, doplnit v přístavu. Takže s vodou musíte šetřit. Jinak v přístavu jsou zdarma pěkné sprchy i toalety a tak je pro větší očistu použijte. Po plavání v moři je velice šikovná venkovní sprcha na zádi.

Vyplutí

Naloďuje se přibližně kolem 17.00 hodin. Pokud budete vy a kapitán rychlí a šikovní, tak ještě ten den vyplujete a bude kotvit již na moři na bójce. Před plavbou si raději vezměte tabletu na mořskou nemoc. Po vyplutí nic nedělejte, neuklízejte apod. buďte na palubě a zvykejte si na houpání lodě. 95% lidí nemá žádný problém. Nalijte přes palubu něco dobrého pro Neptuna, aby plavba byla klidná a on na vás dal pozor.

Kapitán

Pokud máte najatého kapitána, tak byste se o něj měli starat, tzn. snídaně, oběd, večeře a také něco k pití. S ním také budete konzultovat směr a místa plavby. Poproste ho, ať vás vezme jednou do zátoky, kde je klid na kotvu. Je to složitější manévr, ale ten večer a to ráno fakt stojí za to. On vám též poradí, kde je, co vidět, kde se najíst apod.

Ceny

Ceny jsou přibližné a mohou se místo od místa měnit. Mějte s sebou hotovost v EUR. Stání na bojce 1-2000,-Kč, stání v přístavu 3-4000,-Kč, výlet na rychločlunu tak na 5-6 hodin asi 16000,-Kč pro deset lidí - ale zase toho hodně uvidíte. Parkování v přístavu na 7 dní pro auto 1600-2000,-Kč. Pro kapitána mějte, kromě jeho taxy, i spropitné. Dále je třeba uhradit spotřebované PHM pro katamarán a člun. Restaurace v přístavu, tedy ty levnější, jsou většinou pro 10 lidí obsazené. Ceny si raději zjistěte předem, např. ryba 1,5kg kolem 3000,-Kč, 0,33l Staropramen 108,-Kč apod. Ale jinde je to samozřejmě mnohem levnější. U obchodů to samé.

Co ještě s sebou

Jídlo, více pití, pivo v plechu a vodu na vaření. Toaletní papír, kuchyňské utěrky, kolíčky na prádlo, špagát, kdo kouří tak i zavírací popelník - je tam dost větrno. Nafukovací matrace, ploutve, i třeba menší nafukovací člun s pádly, dojedete si pro zásoby i třeba na blízkou pláž. Nabíječky s USB. Zásuvky na 220V jsou nahoře u kuchyně. Vhodné i vodotěsné sáčky na mobil, když budete plavat na pláž, či na člunu.

Rada na závěr

Nečůrejte přes palubu, na palubě choďte bosi a naučte se chorvatsky nebo anglicky alespoň: dopředu, dozadu, vlevo, vpravo, pomalu, rychle a vlez mi na záda. Naučte se základní dva tři námořní uzle (budete pak za machra), kapitán totiž bez vaší pomoci sám v přístavu nezakotví.

Krásné zážitky a šťastný návrat i bez plachet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám