Hlavní obsah
Aktuální dění

Tmavý Důl Blažkova náměstka a další dění na ministerstvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Zewlakk Vrabec, archiv Milionu chvilek

Situace kolem ministerstva spravedlnosti je neudržitelná a poškozuje vládu jako celek. Podivné přidělování zakázek Blažkova náměstka nebo případ whistleblowera, který může skončit u soudu. Problémy MS odráží jeho personální složení s Blažkem v čele.

Článek

Ředitel domova důchodců

Antonín Stanislav. Náměstek ministra spravedlnosti, jehož počínání působí, dle vedoucího právníka Transparency International Jana Dupáka, jako „učebnicová klientelistická síť“. Kromě práce náměstka ministra totiž zvládá Stanislav řídit i domov seniorů Tmavý Důl. A ačkoli se platu ředitele vzdal, hledat za tím altruismus by podle všeho byla chyba. Stanislav totiž i nadále rozděluje veřejné zakázky, které nezřídka kdy končí u sponzorů ODS. Jako tomu bylo třeba se zakázkou v hodnotě 5,5 milionu korun pro firmu NRG. Nebo se Stanislavovým zástupcem v domově Petrem Vaňkem (ODS), kterému náměstek přiřkl sedm zakázek v celkové hodnotě 1,5 milionu. Kromě toho Stanislav zaměstnává i svého otce, který skrze své firmy rovněž podpořil stranu Občanských demokratů. Zakázky při tom často „porcuje“ tak, aby se vešly pod hranici 200 tisíc korun a nebylo tím pádem potřeba na ně vypisovat veřejnou soutěž

Politického náměstka si na ministerstvo přivádí ministr, Stanislava si tedy přivedl Pavel Blažek. Politickou odpovědnost tak plně nese právě on. Bohužel Blažek již několikrát ukázal, že je mu kvalita politické odpovědnosti zcela cizí.

Případ Benýšek

V posledních dvou týdnech navíc nebyl Tmavý Důl jedinou kauzou kolem náměstka Stanislava. Prostřednictvím protikorupčního oznámení promluvil ředitel odboru insolvencí ministerstva spravedlnosti Jan Benýšek. Tomu 22. listopadu 2023 celá vláda v rámci systemizace schválila zrušení místa ředitele insolvenčního odboru. Benýšek ale vnímá zrušení svého místa jako vyvrcholení snahy vedení ministerstva zbavit ho řízení odboru. Podle Blažka má jít o rozhodnutí učiněné na základě finančních úspor. Jak ale vysvětlit, že místo jednoho Benýškova místa vzniknou dvě nová?

Vyjádření ministerstva ani samotného náměstka Stanislava, který měl toto rozhodnutí na starost, nejsou důvěryhodná. Náměstek Stanislav se obhajoval tím, že jde o pomluvu potvrzenou rozhodnutím soudu. Přitom podle novinářů ze Seznam Zprávy, kteří získali soudní rozhodnutí vyplývá, že jde o rozsudek jiné kauzy, a ani v té nebylo uznáno, že se o pomluvu opravdu jedná. Blažek zase na sociální síť X napsal, že: „Účelem zákona o ochraně oznamovatelů je mimo jiné zajištění jejich anonymity,“ s tím, že Seznam Zprávy, které Benýškovo jméno zveřejnily, tím narušily právem chráněné zájmy nejen oznamovatele. Příspěvek už dnes nicméně nenalezneme, protože jej Blažek smazal. A není se mu co divit - vystihnout podstatu zákona se mu opravdu nepovedlo. Smyslem zákona je podle důvodové zprávy samotného ministerstva „poskytnout oznamovateli záruku, že pokud stanoveným způsobem oznámí skutečnosti nasvědčující tomu, že se někdo dopustil protiprávního jednání, nebude nijak sankcionován“, jinými slovy proti němu nebudou podniknuta odvetná opatření.

Zákon o ochraně oznamovatelů má ovšem výraznou slabinu, na kterou jsme vládu jako Milion chvilek minulý týden upozornili. Protikorupční oznámení řeší ministerstvo spravedlnosti, a to i v případě, kdy k oznámení dojde na tomto úřadu. Nyní tak dochází k absurdní situaci, kdy bude ministerstvo prošetřovat sebe samotné. V takovém případě a s tak nízkou důvěrou, kterou ministr Blažek u lidí má, opravdu nestačí ani ujištění ministrů na tomto setkání, že by případ Benýška dostal na starosti jiný náměstek než Stanislav.

Zda-li se opravdu zrušením Benýškova místa naplnila skutková podstata porušení zmíněného zákona rozhodne případně až soud. Tomu, že u něj celý případ skončí, napovídá vyjádření Benýškova právníka Kristiána Léka, který uvedl, že pokud jeho klient od ledna opravdu o místo a agendu přijde, bude se právně bránit.

Důvěra je v troskách

Vládě podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění agentury STEM důvěřuje pouhých 21 % občanů. A k četným problémům Blažka, které už tak značně podkopaly jeho důvěryhodnost, ještě přibyly problémy jeho politického náměstka Stanislava. Držením Blažka v úřadu tak s důvěrou občanů hazarduje celá vláda. Navíc premiér i ostatní předsedové vládních stran mlčí. Nasnadě je tedy otázka: Přijde už konečně pro Blažka karta červená?

Text původně vyšel na Deníku Referendum. Jeho autorem je spolupracovník Milionu chvilek Filip Kubenka.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz