Hlavní obsah
Názory a úvahy

Hloupost, arogance, neschopnost a zbabělost. Vizitka naší vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Obrázek a hodnocení naší vlády.

Článek

Titulek dle mého názoru přesně vystihuje činnost této vlády. Ještě bych k ní přiřadil výstupy a činnost předsedkyně Sněmovny.

Proč tak příkré hodnocení? Vraťme se trošku do minulosti. Já osobně jsem byl po volbách rád, že zmizí populistická a málo schopná Babišova vláda. Nečekal jsem žádné zázraky a ač jsem v minulosti volil především ODS, tentokrát jsem koalici Spolu nevolil. Další dvě strany mi tam prostě vadily. Přesto jsem doufal, že vládnutí pětikoalice bude lepší než Babišova vláda ANO a ČSSD. A upřímně, nic horšího než byla ta předchozí vláda jsem si v té době ani představit nedovedl. Bohužel jsem se velmi mýlil.

Fialova vláda předčila i mé nejhorší sny a stala se pro mne, a troufnu si říci, že pro většinu občanů této republiky, opravdovou noční můrou. Proč? Vysvětlím.

Již od jara 2021 se zadělávalo na energetickou krizi. Jejím viníkem je především a hlavně, naprosto nesmyslná politika Evropské Unie s jejím totálně nerealistickým Green Dealem a také německá Energiewende, tedy odklon od jádra a forzírování obnovitelných zdrojů. A pak také naprosto nepochopitelné určování cen energií na Lipské burze dle tzv. závěrných elektráren. Jinými slovy, vezmu-li to např. na trh aut, tak pokud v dané kategorii např. aut střední třídy bude nejdražší Volkswagen Passat, pak by všechna auta této třídy měla mít stejnou cenovku. Že je to nesmysl? Ano, je. Ale přesně takto funguje energetická burza. Takže když naše jaderné a uhelné elektrárny jsou schopny vyrobit energii v řádu halířů a včetně distribuce desítek halířů, nemohou se prodávat třeba se 100% ziskem, ale stále levně, ale musí se prodávat s mnoha tisícovým ziskem pro producenta, protože cena se řídí dle výrobní ceny plynových elektráren. Těch je přitom u nás absolutní minimum. Producentům to určitě nevadí, ale obchodníkům a především spotřebitelům to vráží kudlu do zad. Domácnosti chudnou a firmy se stávají nekonkurenceschopnými.

Jak z toho ven? Babišova vláda zrušila na dvě měsíce do konce roku 2021 DPH na energie a tím je skokově zlevnila o 21 %. Nebylo to ideální řešení, ale alespoň nějaké. A jaké bylo to ideální? Zrušit kalkulace cen dle závěrných elektráren, stejně jako to učinila např. Francie, Španělsko a Portugalsko. Výsledkem bylo např. ve Francii zdražení energií o 4,8 %, zatímco u nás to bylo a je o stovky procent. Fialova vláda zrušila od ledna 2022 osvobození od DPH, ale to také bylo vše. Absolutně nic proti drahým energiím neudělala. A nedělala nic třičtvrtě roku kdy krvácely domácnosti i firmy. A namísto toho aby zastropovala marže, rozhodla se zastropovat ceny a uvalit na firmy windfall tax. Přičemž ceny zastropovala na cca trojnásobku cen z jara 2021 a mnohem výše než v ostatních zemích.

V podstatě stejnou píseň zpívala vláda od jara 2022 v případě zvyšujících se cen paliv. Ceny ropy byla na úrovni na jaké se benzín a nafta prodávaly za cca 33-36,- Kč za litr. Všeobecná hysterie ceny vyhnala až na téměř 50,- Kč za litr. Využily toho samozřejmě rafinérie a jejich jediný vlastník v ČR, tedy polská firma PKN Orlen. Ta si hbitě zvedla marži dvanáckrát. Ano, čtete dobře. A co na to naše vláda? Nic. A ÚOHS? Rovněž nic.

Vláda se stále vymlouvala a vymlouvá na válku na Ukrajině. Ta ovšem měla vliv na cenu plynu, na cenu ropy a ropných produktů jen zcela nepatrně. Cenu plynu vlád po dlouhých měsících skutečně zastropovala, ovšem na dvojnásobku oproti např. Německu. Tedy opět - chudnutí domácností, ztráta konkurenceschopnosti firem, atd.

Nicnedělání této vlády je hlavní příčinou druhé nejvyšší inflace v EU a absolutně nejdražších energií. Zda je zatím hloupost, zbabělost, arogance či např. korupční jednání lze těžko říct. A je to vlastně jedno. Důležitý je výsledek a ten je vpravdě tristní.

Jediné za co lze vládu pochválit je její politika vůči Ukrajině. Tu je skutečně nutné podporovat a Rusy z ní vyhnat. A to nejlépe takovým způsobem aby je na příštích padesát let přešla chuť na podobná dobrodružství.

To však její činnost jako celku příliš nezlepšuje. Ano, jistě najdou se dílčí kroky s nimiž lze souhlasit, ale v globálním pohledu je tato vláda národní katastrofou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám