Hlavní obsah
Víra a náboženství

Proč do Medžugorje přichází Panna Maria tisíckrát častěji, než přicházela do Fatimy nebo Lurd?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: gnuckx, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Dlouhou dobu trvání a vysokou četnost mariánských zjevení v Medžugorje můžeme paradoxně pochopit právě tehdy, když se na ně zkusíme podívat z perspektivy pouhých několika fatimských zjevení před sto lety.

Článek

V těchto dnech si desítky milionů lidí na celém světě připomínají 43 let od prvního zjevení Panny Marie v bosensko-hercegovinském Medžugorje. Obecně vzato nejsou mariánská zjevení žádným novým jevem. Po celém světě existuje mnoho míst, kam již v minulosti Matka Boží přicházela, přinášela poselství a činila divy. Mnohá z těch míst byla církevně oficiálně uznána. V čem je však fenomén Medžugorje naprosto unikátní a překvapující, je délka jeho trvání.

Každodenní příchody Matky Boží do Medžugorje se opakují již dlouhých 43 let, což je tak výjimečné, že pro mnohé pozorovatele je doba trvání těchto zjevení argumentem pro zpochybňování jejich pravosti. Proč tak výjimečně dlouho, proč tak často, jaký to celé dává smysl? Do Fatimy v Portugalsku přicházela Panna Maria v roce 1917 vždy třináctého dne v měsíci od května do října. Do Litmanové na Slovensku přicházela jednou měsíčně po dobu pěti roků. Osmnáctkrát se zjevila Bernadettě v Lurdech. Do Medžugorje však přišla již téměř 16 tisíckrát, každý den po dobu 43 roků. Zarážející nepoměr. Dává to smysl? A pokud ano, jaký?

Přes svoji výjimečnost však doba trvání i četnost mariánských zjevení v Medžugorje naprosto logicky navazují na to, co známe z minulosti. Ukážeme si, že dlouhou dobu trvání a vysokou četnost mariánských zjevení v Medžugorje můžeme paradoxně pochopit právě tehdy, když se na ně díváme z perspektivy pouhých několika fatimských zjevení před sto lety.

O vztahu Medžugorje a Fatimy se Panna Maria několikrát vyjádřila v tom smyslu, že v Medžugorje hodlá završit, co ve Fatimě započala. Tímto způsobem se vyjádřila kromě jiného v medžugorských poselstvích z 25. 8. 1991 a 25. 1. 2023. Pokud chceme nad takovou návazností Medžugorje na Fatimu přemýšlet, musíme alespoň základním způsobem vědět, co se ve Fatimě událo, o jaké výzvy a přísliby Panny Marie ve Fatimě šlo, a následně jakou vzbudily odezvu. Pojďme proto nejdříve velmi stručně fatimské události shrnout.

Velmi stručně a zjednodušeně řečeno: zjevení Panny Marie v portugalské Fatimě spočívala v tom, že Panna Maria v roce 1917 prostřednictvím tří prostých pasáčků vyzývala k modlitbám za mír a k úctě k jejímu Neposkvrněnému Srdci, aby mohla být ukončena světová válka. S podmíněným příslibem, že pokud lidé na výzvu zareagují, podaří se tím spoustu lidí zachránit a bude mír, v opačném případě přijde brzy po ukončení světové války další, ještě krutější válka. Na to navazoval další podmíněný příslib – pokud papež zasvětí Rusko Neposkvrněnému Srdci Panny Marie, Rusko se obrátí a bude mír, jinak bude Rusko po světě šířit své bludy a bude podněcovat války. Na uvedené podmíněné přísliby Panna Maria navázala nejčastěji citovaným fatimským příslibem, který je bez podmínek: „Nakonec mé Neposkvrněné Srdce zvítězí. Svatý otec mi zasvětí Rusko, které se obrátí, a světu bude dopřáno údobí míru.“

Pro porozumění Fatimě nestačí znát jen výzvy a přísliby Panny Marie, ale i odezvu, kterou to tehdy vyvolalo. Jaká byla? Stručně řečeno – odezva byla mnohem vlažnější, než bylo zapotřebí. A tak zanedlouho po ukončení první světové války začala válka druhá. Dokonce ani výzvu papeži, aby zasvětil Rusko Neposkvrněnému Srdci Panny Marie, se dlouho nedařilo naplnit – papežové se naplnění výzvy postupně z různých stran přibližovali, ale explicitní zasvěcení Ruska Neposkvrněnému Srdci Panny Marie vykonal až nedávno papež František po ruském vpádu na Ukrajinu.

Navzdory poměrně vlažným reakcím na fatimské výzvy Panny Marie, a navzdory všem komplikacím z toho plynoucím, však stále platí fatimský konečný příslib Panny Marie „Nakonec mé Neposkvrněné Srdce zvítězí. Svatý otec mi zasvětí Rusko, které se obrátí, a světu bude dopřáno údobí míru.“ A jsme u jádra věci. Jak se toho jásavého stavu dosáhne? Panna Maria mnohokrát upozorňovala, že k uskutečňování svých plánů se světem potřebuje modlitby lidí, ale z fatimské zkušenosti víme, že lidé k těmto výzvám často zůstávají vlažní. K takovému probuzení lidí, které by v minulém století mohlo předejít naplnění fatimských varování, k tomu ani šest příchodů Panny Marie do Fatimy nestačilo. A tak aby se mohla naplnit slova o konečném vítězství Neposkvrněného Srdce Panny Marie a obrácení Ruska, zdá se být naprosto logické, že do Medžugorje Panna Maria přichází mnohem intenzivněji, každodenně již 43 let. Trpělivě přichází a vyzývá k modlitbě za mír, trpělivě vysvětluje, že modlitby a posty mohou zastavovat války. Během svých příchodů se modlí za přítomné poutníky, za mír v lidských srdcích a ve světě, a i tím lidi povzbuzuje a ukazuje jim důležitost modlitby.

Vlažnost lidských reakcí na její výzvy tedy Panna Maria v Medžugorje vyvažuje takovou měrou svojí aktivity, která nemá v historii obdobu. Přichází, aby zvala k modlitbě za mír, přichází i proto, aby se sama modlila. Neúnavně přichází otevírat cestu k tomu, aby se příslib o vítězství jejího Neposkvrněného Srdce naplnil, Rusko se obrátilo a světu bylo dopřáno údobí míru.

Pokud se na Medžugorje díváme touto optikou, napadlo by nás ještě namítat, že do Medžugorje Panna Maria přichází nějak podezřele často?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám