Hlavní obsah
Sport

Cliff Young: Zkušenost v nohách, mládí v srdci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons / volné dílo

Píše se rok 1983 a k závodu se chystá jednašedesátiletý stařík.

Článek

Před dvaceti lety se do – farmářského nebo běžeckého – nebe odebral Cliff Young. Nomen omen, protože tento pěstitel brambor a chovatel ovcí zůstal do vysokého věku mladý duchem a neváhal to dokázat. Například tím, že se zúčastnil ultramaratónu.

Ano, nešálí vás zrak. Ultramaratón existuje. Tento mamut závodů se běží 875 kilometrů. Startovní čáru najdeme v australském Sydney a cílová rovinka se nachází v Melbourne. Trasa to může být hezká, plná spousty krás k vidění, ale běžet bych jí nechtěla, i kdybych na to měla třeba deset let. Proto klobouk dolů před všemi odvážlivci, kteří nazují boty a skutečně vystartují. A když pomyslíme, že někteří jsou ještě ke všemu v důchodovém věku…

Píše se rok 1983 a k závodu se chystá jednašedesátiletý stařík. Cliff Young je odmala velkým dříčem. Však byl také rodiči už jako dítě zapřažen do práce na farmě. Rodina si nemohla dovolit koně, proto hnal Cliff dobytek po svých. I v dospělosti se toho na svých polích hodně nachodil a naběhal a po nějaké době si řekl, že by mohl zkusit i běh v dresu obklopený dalšími závodníky.

S tím pokusem vyrazit na dráhu si dal načas, závodit začal až po padesátce, ve věku, kdy naopak spousta lidí se sportem končí. Nicméně nenechal se odradit ani číslovkou v rodném listě ani nevěřícími Tomáši a vyrazil. Ze Sydney do Melbourne mu to trvalo pět dní, patnáct hodin a čtyři minuty. Výhry v hodnotě 10 000 australských dolarů se vzdal ve prospěch svých rivalů. Ovšem nemusíme Cliffa litovat. Hned v témže roce vznikl na jeho počest Šesti denní závod Austrálií Cliffa Younga, jenž se běžel ve Victorii.

Svou vitalitou i v ne zrovna mladém věku také oslnil tehdy třiadvacetiletou běžkyni Mary Howellovou, kterou si vzal za ženu. Manželství však bylo jedním z mála běhů na dlouhou trať, které nedokončil. Youngovi se rozvedli pět let po svatbě.

Cliff, maratonec z farmy, se zapsal do historie sportu svým běžeckým stylem pojmenovaným „Young Shuffle“, který byl přejat dalšími úspěšnými běžci. Ve Victorii stojí pomník v podobě Youngovy typické obuvi, holínky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz